YENİLENDİ II

Dresden, Darmstadt, Bonn ve Frankfurt’ta kadın meclisi kongreleri

Almanya’nın Bonn ve Meckenheim kentlerinde çalışma yürüten Sara Kadın Meclisi ile Frankfurt, Dresden ve Darmstadt kentinde faaliyet yürüten kadın meclisleri yıllık kongresini yaptı.

BONN

Almanya’nın Bonn ve Meckenheim kentlerinde çalışmalarını yürüten Sara Kadın Meclisi Bonn Demokratik Kürt Toplum Merkez’inde 5. Kongresini gerçekleştirdi. Saygı duruşu ile başlayan kongrede siyasal gelişmeler ela alındı.

Toplantıda konuşan YJK-E temsilcisi Yezda Kajin, Ortadoğu’da Kürtlerin büyük bedeller ödeyerek özgürlük mücadelesini verdiğini, ama aynı zamanda bu topraklarda bir 3. Dünya Savaşının da yaşandığını söyledi. Kürtlersiz artık hiçbir kalıcı barış ortamının sağlanamayacağını belirten Kajin, Kürt kadınının mücadelenin asıl gücü oluşturan bir rol oynadığını belirtti: “Bu kadının toplumdaki konumlanışını da etkileyen bir devrimsel süreçtir. Şimdiye kadar bir obje durumundaki Kürt kadını iradesini ortaya çıkararak toplumu dönüştürüp geliştirmede de öncü rol oynamaktadır. Bunun için daha fazla kadın örgütlülüğü, daha fazla kolektif çalışmak, ortak sonuç almak istiyoruz” diyen Kajin, Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de esas gündemin dayatılan yeni faşist, diktatöryal bir anayasa referandumu süreci olduğunu, kadının bütün topluma karşı sorumluluk gereği bu referandumda da güçlü katılacağını belirtti.

Kajin, “Hayır”ın çıkması için daha da fazla çalışacaklarını belirtti.

Konuşmadan sonra bir yıllık çalışma raporu okundu ve değerlendirildi. Seçimle 22 kişilik meclis oluşturuldu ve 3 kişiden oluşan eş başkanlar belirlendi. Komisyonlar ve çalışma dağılımının yapılması ile kongre toplantısı sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de Amara Kadın Meclisi kongresini yaptı. 4 Nisan vesilesiyle Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin bahçesine fidan dikildi.

Kongrenin açılışını ise meclis sözcüsü Meliha Danışır Akbaba yaptı. Meclisin önemine değinen Akbaba’dan sonra ise YJK-E’den Delal Yaman bir konuşma yaptı. 8 Mart direnişi ve Newroz’un coşkusuyla Kürt kadınlarını Öcalan’ı, zindandaki devrimcileri selamlayan Yaman kadın meclisinin önemine dikkat çekti.

Kongreye Hanau Nujin Kadın Meclisi adına katılan ve bir konuşma yapan Ruken Karakoç ise Avrupa’daki referandum oylamasına dikkat çekti.

“Bizler, kadınlar olarak kendi kaderimizi kendimiz belirlemeliyiz. Başkaları bizim hakkımızda söz sahibi olmamalı. Onun için bu seçimler çok önemli, hep birlikte seferber olmalıyız” diye konuştu.

Kongreye Yeni Kadın, FEDA, Nujin Kadın Meclisi Frankfurt HDP ve HDK Platformu da birer mesaj gönderdi.

23 kişilik meclis seçilmesi ardından kongre “Jin Jiyan Azadi”, “Tek adam diktatörlüğüne karşı NA NA NA” sloganları ile sona erdi.


DRESDEN

Almanya'nın Dresden kentinde UTA Kadın Meclisi 2. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Kongrenin başında, son dönemde Şengal'de KDP güçlerinin saldırısı sonucu yaşamını yitiren Gazeteci Nujiyan Erhan ve devrim şehitleri anıldı.

Kongredeki siyasi değerlendirmede, tek adam rejimine karşı kadınların serhildan ruhu ile zafer elde edeceğine dikkat çekildi.

Yıllık faaliyet raporlarının okunması ile seçime gidildi. 27 kişilik meclis seçimi üç sözcüden oluşturuldu.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de Roza Kadın Meclisi kongresini yaptı.

Kongrede bir konuşma yapan YJK-E Aktivisti Beritan Nisebin, 16 Nisan’da yapılacak referanduma dikkat çekti. Kadın iradesini, insan iradesini tanımayan tekcil zihniyete karşı “hayır” demek gerektiğini söyledi.

Konuşmadan sonra meclisin bir yıllık çalışma raporu okundu ve değerlendirildi. Ardından da seçim gündemine geçildi. 31 kişilik kadın meclisi ve eş sözcüler seçildi.

Roza Kadın Meclisi Eş Sözcülüğüne Filiz Doğan, Aysel Kırmızıoğlan ve Meryem Karataş seçildi.

Kongrenin bitiminde ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü, Demokratik Kürt Toplum Merkezi bahçesine çocuklarla beraber fidan dikilerek kutlandı.