İsveçli kadınların tacize karşı kampanyası büyüyor

İsveç'te kadınların cinsel tacize karşı başlattığı kampanya büyüyor.

İsveç'te kadınların #Metoo etiketiyle sosyal medya üzerinden cinsel tacize karşı başlattıkları kampanya eyleme dönüştü. Stockholm'un Sergel Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kadın, cinsel taciz ve baskıları protesto için bir flash mob eylemi düzenlendi.

Flash mob eylemi sırasında 5 dakika sessiz ve hareketsiz duran kadınlar, daha sonra 10 dakika çığlıklar atarak, düdük ve değişik enstrümanlar çalarak cinsel tacizi kınadı ve yetkililerden cinsel taciz ve tecavüze karşı önlem almalarını talep etti.

Eylemci kadınlar, sosyal medyada başlattıkları kampanyayı yaygınlaştıracaklarını ve nokta eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

KAMPANYAYA NEREDEYSE TÜM SEKTÖRLERDE ÇALIŞAN KADINLAR KATILDI

Kadınların ABD'de #Metoo kampanyasıyla cinsel tacize karşı başlattıkları kampanya dünyanın en eşitlikçi ülkelerinden biri kabul edilen İsveç'te kadınlara yönelik cinsel baskı ve tacizlerin boyut ve kapsamını gün ışığına çıkardı.

Kampanyaya, polis ve ordu dışında şimdiye kadar neredeyse tüm sektörlerde çalışan kadınlar farklı etiketlerle katıldı. 576 tiyatro sanatçısının iki hafta önce başlattıkları çağrıyı 653 müzisyen izledi. Hukukçu kadınların Facebook'ta başlattıkları kampanyaya ise 12 bini fazla avukat ve adliye çalışanı katıldı.

Kampanyaya daha sonra siyasetçi kadınlar, ardından da akademisyenler ve sanayi sektöründe çalışan kadınlar katıldı. İsveç kiliselerindeki cinsel tacize karşı çıkan 1382 kadını, medya sektöründe çalışan 4 bin gazeteci izledi.

CİNSEL TACİZ SUÇLAMALARI NOBEL'E DE SIÇRADI

Cinsel taciz suçlamaları Nobel ödüllerini dağıtan İsveç Akademisi'ne sıçradı. Kamuoyunun yakından tanıdığı 18 kadın yazarın İsveç Akademisi ile çok yakın ilişkileri olan bir kişiyi cinsel taciz ve tecavüzle suçlaması deprem etkisi yarattı.

Kriz toplantısı yapan Akademi Yönetim Kurulu, söz konusu kişi ile olan ilişkilerini kestiğini açıklamak, Kültür ve Demokrasi Bakanı Alice Bah Kunhke de, verdiği Kraliyet Madalyası'nı geri almak için girişimde bulunacağını açıklamak zorunda kaldı.

KADIN DOKTORLARDAN ÇAĞRI

Son olarak “Doktorluk mesleği başka insanlara saygı duymayı gerektirir. Buna başkalarının vücutlarına saygı da dahil” diyen 10 bin 400 kadın doktor, sağlık sektöründe cinsel tacizlerin artık sona ermesini istedi.

Sağlık sektöründe kariyerlerine en alt kademeden başladıklarını hatırlatan kadın doktorlar, sürekli olarak kendilerinden daha üst düzeyde bulunanlara bağımlı olduklarına dikkat çekiyor ve bu durumun istismar edildigini belirtiyor.

Facebook grubu oluşturarak sağlık sektöründe cinsel tacizi tartışmaya başladıklarını belirten kadın doktorlar, tacizcilerin genellikle meslek hiyerarşisinde daha üst kademede olan yaşlı erkek doktorlar ya da genç erkek meslektaşları tarafından yapıldığını söyledi.

Erkek hastaların tacizlerinden de şikayet eden doktorlar, cinsel tacize uğrayanların çoğunlukla olanları bildirmekten kaçındığına, bildirmeye cesaret edenlerin de destek alamadıklarına dikkat çekti.

İSTİFALAR BİRBİRİNİ İZLEDİ

İsveç Devlet Televizyonu, İsveç Devlet Radyosu ve bazı büyük gazetelerde şef konumundaki bazı yöneticiler cinsel taciz suçlamalarından sonra görevden ayrılmak zorunda kaldı.

Cinsel tacizle suçlananlar arasında eski parti liderleri, milletvekilleri, belediye ve il genel meclisi yetkilileri ve partilerin değişik kademelerinde görev yapan siyasetçiler de bulunuyor.

Cinsel tacizle suçlanan Moderat Partili Stockholm İl Genel Meclisi üyesi görevini bıraktığına açıkladı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin önemli isimlerinden Belediye Kültür Müdürü Roger Mogert, kadınların cinsel taciz suçlamalarından sonra istifa etmek zorunda kaldı. Yetkilerini kadınları taciz etmek için kullanmakla suçlanan Mogert, yazılı bir açıklama yaparak taciz ettiği kadınlardan ve partisinden özür diledi.

Cinsel tacizle suçlanan Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Stefan Nilsson suçlamalardan sonra partisinden istifa etmek zorunda kaldı. Sol Parti Milletvekili ve eski lideri Lars Ohly de cinsel tacizle suçlanan politikacılar arasında.

Olayın medyada yer alması üzerine açıklama yapan Ohly, hatasını kabul ettiğini ve olaydan hemen taciz ettiği kadın politikacıdan özür dilediğini açıkladı. Ancak Sol Parti, Ohly’nin parti tarafından düzenlenecek gecelere katılmasını yasakladı.