AMED UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE
Amed’de uyuşturucu kullanım yaşı, bazı raporlara göre 12 yaşın altına kadar inmiş durumda. Amed Barosu’nun 2023 yılına ait verilerine göre, kentte “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti” suçu kapsamında 2 bin 173 kişi yargılandı. Yargılananlar arasında 12 yaşından küçük 7 çocuk, 12-15 yaş arası 2 çocuk ve 15-18 yaş arası 27 genç bulunuyor.
Kentte artan uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığına karşı toplumsal bir dayanışma ağı oluşturmak amacıyla çok sayıda kurum ve sivil toplum örgütünün katılımıyla yeni bir platform kuruldu. "Uyuşturucu ile Mücadele Platformu" adıyla deklare edilen yapı, gençlerin ve toplumun korunması için ortak eylem planları geliştirmeyi hedefliyor.
Platformun kuruluş deklarasyonunda, uyuşturucu ile mücadelenin yalnızca güvenlik tedbirleriyle sınırlı kalmaması, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve kültürel politikalarla desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, özellikle yoksulluk, işsizlik ve toplumsal dışlanmanın madde bağımlılığını tetikleyen temel sorunlar olduğuna dikkat çekildi.
Binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle deklarasyonunu yapan platform, çalışmalarına ise yakın zamanda başlayacak.
Platform üyeleri ve yurttaşlar, madde bağımlılığına karşı başlatılacak çalışmalara dair konuştu.
'TOPLUMU YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ’

Sağlık Emekçileri Sendikası’ndan Platform üyesi Recep Oruç, uyuşturucu kullanım yaşının her geçen gün düşmesinin toplumda derin yaralar açtığını belirterek, bu soruna çözüm bulmak amacıyla yeni bir platform kurduklarını açıkladı.
Oruç, “Uyuşturucu yaşının her geçen gün daha da düşmesi bizi acıtan bir durumdu. Bunun sebebini öğrenmek ve çözüm üretmek adına bu platformu kurduk. Yaşanan sorunlara yanıt olmak istedik” dedi.
Platformun önümüzdeki süreçte toplumsal bir inşa sürecine gireceğini ifade eden Oruç, “Uyuşturucu, toplumsal bir parçalanma ile açığa çıkıyor. Bireyler, motivasyonu toplumda bulamadığında madde kullanmaya başlıyor. Bizlerin temel amacı da bu toplumu yeniden inşa etmek olacak" diye konuştu.
Uyuşturucu sorununun sadece gençlerle sınırlı olmadığını vurgulayan Oruç, "Bu sorun hepimizin sorunu; bu yüzden hep beraber çözüm bulmamız gerekiyor. 9 yaşındaki bir çocuğun uyuşturucu kullanması çok acıtıcı bir gerçek. Bu noktada büyük bir farkındalık yaratmak istiyoruz" dedi.
'ÇALIŞMALARA MAHALLELERDEN BAŞLAYACAĞIZ’
Platformun mahallelerden başlayarak toplumun her alanında çalışmalar yürütmeyi hedeflediğini aktaran Oruç, halktan gelen yoğun desteğe de değinerek sözlerini şöyle tamamladı: “Herhangi bir yere indirgemeden bu sorunlara çözüm bulmaya çalışacağız. Alanda olacağız. Kaygıyla başlattığımız bu süreci umutla tamamlayacağımıza inanıyoruz. Bu çabayı her alana yaymayı hedefliyoruz.”
'ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARININ SONUÇLARINI YAŞIYORUZ’

Yaşanan bu durumun özel savaş politikaları nedeniyle bu noktaya geldiğini belirten Zeynep Kaya, "Madde bağımlılığı toplumun en önemli sorunlarından biri, çok derin yaralar da açıyor. Önemli bir değişim ve dönüşüm gerekiyor. O yüzden bu platformu kurma ihtiyacı hissettik. Mahallede yapacağımız adımlarla önleyici çalışmalara başlayacağız. Bu politikalar, uygulanan özel savaşın sonuçları. Kayyım döneminden bu yana uyuşturucunun, fuhuşun ve çeteleşmelerin arttığını hepimiz biliyoruz. Bu politikalara karşı mücadele edeceğiz. Toplumsal anlamda örgütlenip bunlara karşı duracağız" dedi.
'GENÇLERE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR’

Yürüyüşe katılan gençlerden Büşra Koruk, "Yaşıtlarımız, bizden küçük ya da büyük insanlara destek olmak için buradayız. Bu bağımlılık yenilebilir; bunun durması ve önlenmesi için gençler olarak çalışacağız. Gençlere sahip çıkmamız gerekiyor. Öncelikle kendi aileleri, daha sonra da toplum, insanlara destek olmalı. Bu durum özenme nedeniyle artış gösteriyor. Bunu durdurmak hepimizin elinde" ifadelerini kullandı.
'TOPLUMU ZEHİRDEN KURTARALIM’

Lütfiye Çanaçık ise, yapılan çalışmaların kendilerine cesaret verdiğini ifade ederek şunları söyledi: "Toplumun bu zehirden kurtulmasını istiyoruz. Gerekli çalışmalar yapılıyor ancak yeterli değil. Bu durum bizleri de cesaretlendiriyor. Anneler olarak bizler de sahaya çıkıyoruz. Bu zehri her yerden atmak istiyoruz. Temiz bir nesil, temiz bir toplum istiyoruz."