GÖRÜNTÜLÜ

5 merkezde 8 Mart eylemi

Fransa’nın Rennes ile Selestat, Belçika’nın başkenti Brüksel ve Almanya’nın Essen ile Giessen kentinde 8 Mart için kadınlar meydanlardaydı.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde 8 Mart etkinliği düzenlendi. Zin Kadın Derneği ve CDK-R’nin organize ettiği etkinliğe Fransız kadın örgütleri de destek sundu.

Dalle du Colombier Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlı ve Fransız kadınlar, Place de la Republique’e kadar yürüdü. Renkli görüntülere sahne olan yürüyüş boyunca, Fransızca, Kürtçe ve Türkçe, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Bildirilerin de dağıtıldığı yürüyüş, Place de la Republique’te ise bir mitinge dönüştü. Saygı duruşu ile başlayan mitingde 8 Mart’a ilişkin konuşmalar yapıldı.

Etkinli, halaylar ve zılgıtlarla sona erdi.

SELESTAT

Fransa’nın Grand-Est bölgesindeki Selestat kentinde Zin Kadın Derneği tarafından yüzlerce kadının katılımıyla 8 Mart etkinliği düzenlendi.

Strasbourg Zin Kadın Derneği’ne bağlı faaliyet yürüten Selestat’taki kadın oluşumunca düzenlenen 8 Mart etkinliğine yaklaşık 200 kişinin katılımıyla yapıldı.

DKTM müzik grubunun sahne aldığı etkinlikte Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) temsilcisi Axin Gulo da bir konuşma yaptı. 8 Mart’ın kadın mücadelesindeki önemine değinen Axin Gulo, “Hangi ırktan olursa olsun kadının bir tek kimliği vardır; o da kadın olmasıdır” dedi.

Kürt kadınlarının her türlü gericiliğe karşı özgürlüğü savunduğuna dikkat çeken Axin Gulo, “Kadın özgürlük mücadelesi bizim en temel mücadelemizdir. Bizim mücadelemizin 40 yıllık bir direnişe dayanmaktadır” diye konuştu.

Fransızca, Kürtçe ve Türkçe sunumun yapıldığı etkinliğe Selestat kentinden ilk kez bu denli bir katılımın olduğu bildirildi.

Etkinlik verilen müzik dinletisiyle son buldu.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de Şehit Beritan Kadın Meclisi ve SKB ortaklaşa 8 Mart vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi.

Place de la Monnaie’de düzenlenen yürüyüşte 8 Mart’a ilişkin pankartlar taşındı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde 8 Mart mesajı okundu. Davul ve arbaneler eşliğinde halaylar çeken kadınlar, “Jin, jiyan, azadi” sloganları attı ve bildiri dağıttı.

ESSEN

Almanya’nın Essen kentinde de 8 Mart yürüyüşü düzenlendi. Essen, Duisburg ve Dortmund kadın meclislerinin düzenlediği yürüyüşte sık sık, “Jin, jiyan, azadi” ve “Katil-faşist Erdoğan” sloganları atıldı. Yürüyüşten sonra ise bir miting düzenlendi.

Mitingde yapılan konuşmalarda kadın mücadelesinin geldi aşamaya dikkat çekildi ve 8 Mart coşkusu ile Newroz’un daha güçlü karşılanacağı belirtildi.

Referandumda kadın rolüne de dikkat çekilen mitingde kadın çalışmasının “Hayır”ı belirleyeceği vurgulandı. Miting, “Biji Serok Apo”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini balonla havaya gönderilmesi ile sona erdi.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde de 8 Mart eylemi, “Referandumda hayır” sloganı ile gerçekleşti.

Alman sol partileri Autonomes Frauenhaus, Antifaschistische Revolutionäre Aktion Giessen (ARAG), SDAJ, Internationalistisches Bündnis ve Gießen Berçem Kadın Meclisi’nin ortak organize ettiği yürüyüşe her ırktan ve her dinden katılan insanlar referanduma “Hayır” Özgürlüğe evet için yürüdü.

Yaklaşık 350-400 kişinin katıldığı yürüyüşe Almanca yazılı bildiriler dağıtıldı ve okundu. Polislerin Kürt Halk Önderi Öcalan'ın posterinin yasak olduğunu ve indirmeleri için uyarı yaptı halk ise posterleri indirmedi ve “gereği neyse yapılsın” diyerek yürüyüşlerine ayrıca YPG -YPJ flamaları ile devam etti.

İki saat süren yürüyüş ve miting te sıkça "Jin, Jiyan, Azadi", "Sara, Rojbin, Ronahi” ve “Biji Serok Apo” sloganı atıldı.