Belediye Meclisleri’nin kararı ile yürürlüðe giren; MEB, valilik gibi resmi kurumların onayını alan, dolayısıyla hiçbir hukuksal sorunu olmayan Eðitim Destek Evleri, “Ýsimlerinde Kürtçe harflerin olduðu”, “Türkçe dışında bir dilin öðretilemeyeceði” gibi nedenler ile tek tek kapatılıyor.
Demokratik Özerklik Projesi kapsamında hayata geçirilerek BDP’li belediyeler bünyesinde oluşturulan Eðitim Destek Evleri, Milli Eðitim Bakanlıðı tarafından bir bir kapatılırken son hedef Derik Belediyesi tarafından bir yıl önce açılan Zana Eðitim Destek Evi oldu.
Yoksul emekçi ailelerin çocuklarına, öðrenim gördükleri derslerini destekleme, saðlıklı ders çalışma ortamı hazırlama, bunların yanında onları kültürel ve sosyal etkinlikler ile zenginleştirerek sistemin yozlaştırma politikalarını boşa düşürme hedefi ile yola çıkan Zana Eðitim Destek Evi, MEB’in hedef tahtasına oturtularak kapatıldı.
VÝRANŞEHÝR, KIZILTEPE, CEYLANPINAR'DA DA KAPATILMIŞTI
Özellikle son iki hafta içerisinde Viranşehir, Kızıltepe, Ceylanpınar ilçelerinde açılan Eðitim Destek Evleri ilçe Kaymakamlıkları tarafından izinsiz oldukları gerekçesiyle kapatıldı. Kaymakamlıklar "Halk eðitimi faaliyetlerinin uygulanmasına dair yönerge ve milli eðitim bakanlıðı yaygın eðitim kurumları yönetmeliði" hükümlerine uygun olarak açılmadıðı ve kurumdaki eðitim öðretim faaliyetlerinin yönerge ve yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak yürütülmediði" gerekçesini öne sürmüştü.