Van’da okulların yapımı halka fatura edildi

Van’da okulların yapımı halka fatura edildi

Bir insanlık dramının yaşandıðı 23 Ekim-9 Kasım Van depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Öðrencilerin 6 ay boyunca hasarlı binalarda eðitim görmesinin ardından 2012-2013 eðitim-öðretim yılının ilk ayı kaosla geçti. Yıkılan okulların yapımının yardımseverlerin insafına bırakıldıðını ifade eden Van Eðitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Berki, okulların maliyetinin halka fatura edildiðinin altını çizdi. 4+4+4 eðitim sistemini de deðerlendiren Berki, “4+4+4 Van’da ikinci bir depremdir” dedi.

Van’da bir insanlık dramının yaşandıðı 23 Ekim-9 Kasım depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Büyük Van depreminden bugüne kadar geçen süreci ANF’ye deðerlendiren Wan Eðitim Sen Wan Örgütlenme Sekreteri Şahin Berki, eðitim emekçilerinin sorunlarını dile getirdi.

Depremin ardından oluşturdukları kriz masası ile Türkiye ve Kürt illerinden gelen yardımları depremzede halka daðıttıklarını anlatan Berki, bu süreçteki en büyük sıkıntının kaymakamlıðın belediye ile beraber hareket etmek istemediði olduðunu söyledi.

Birçok eðitim emekçisinin depremin ardından Van’da ayrılmak zorunda kaldıðını ifade eden Berki, bunun nedenin ise barınma sorunu olduðunu dile getirdi. Berki, “Arkadaşlarımızın birçoðu çadır bile temin edemedi. Bu da yaklaşan kış koşullarında sıkıntı yaşamalarına neden olduðu için arkadaşlarımızın çoðu il dışına çıktı” dedi.

Yaşanan 7,2’lik deprem sonucu 50 okulun orta hasarlı, 76 okulun aðır yıkık, 12 okulun ise yıkılma aşamasına geldiðini belirten Berki, ancak Milli Eðitim Müdürlüðü (MEB) ve Van Valiliði’nin okulların biran önce açılması için baskı uyguladıðını ve bunun büyük bir tehlike arz ettiðini kaydetti.

Eðitim emekçilerinin, Van merkez ve Erciş’te büyük sıkıntılar yaşadıðını ve bu sıkıntılar çözülmeden hasar tespiti dahi yapılmamış binalara yerleştirilmesinin tehlikeli olacaðını belirtmelerine raðmen sorunun çözülmediðini söyledi.

AYLARCA HASARLI BÝNALARDA EÐÝTÝM GÖRÜLDÜ

Berki, eðitim emekçilerinin barınma sorunlarının çözülmesi, deprem nedeniyle psikolojik olarak etkilenenlerin tayin edilmesi, afet yardımı gibi özlük haklarının verilmesi gibi taleplerinin olduðunu ve artçı depremler devam ederken öðrencilerin hasarlı okullara alınmasının tehlike yaratacaðını ifade etmeleri nedeniyle kendilerine soruşturma açıldıðını dile getirdi. Soruşturmalar sonucu kendilerine böyle bir durumun olmadıðı ifade edildiðini söyleyen Berki, “Oysaki Haziran’da okulların kapanmasının ardından bizim ısrarla incelemesinin yapılmadıðını söylediðimiz okulların birçoðunun yıkım kararı olduðunu ve akabinde bu okulların yıkıldıðını gördük. Demek ki 6 ay boyunca öðrencilerimiz, hasarlı, yıkık ya da yıkılma tehlikesi olan okulların içerisinde eðitim görmüşlerdir. Tabi bunun neden yapıldıðını anlamak çok da zor deðil. Buradaki asıl amaç; Van’da bir sıkıntı olmadıðını göstermeye çalışarak Ankara’ya şirin görünmek ya da imaj kurtarma çabasıdır. O süreçte ciddi bir deprem yaşansa, herhangi bir okulumuz yıkılsa ve öðrencilerimiz altında kalsa bu sorumluluðun altından kimse kalkamazdı” diye konuştu.

YIKILAN KURUMLARIN FATURASI HALKA KESÝLDÝ

Bu sorunlar karşısında yetkililerin öðrenciler ve eðitim emekçileri için bir yol haritası çizmediðini söyleyen Berki, Van’daki okullarının yapımının yardımseverlerin insafına bırakıldıðının altını çizerek, “Van’da yapılan okulların çoðu ya yardımseverlerin yardımları ile ya da TOKÝ Afet Evleri aracılıðıyla yapılmıştır. Ki bunu da devlet yapmamıştır. 40-45 TL’ye mal edilen TOKÝ Afet Evleri halka 90 TL’ye satılmış ve burada yapılan okulların maliyeti halka fatura edilmiştir. Bu da bırakın depremden sonra Van’ı afet bölgesi ilan etmeyi yıkılan kurumların yine halk tarafından yapıldıðının göstergesidir” diye kaydetti.

TOKÝ evlerini bitmesiyle övünen Başbakan Tayyip Erdoðan’ın, sadece okulları yapmayı planladıðını ancak bir okulun ihtiyaçlarına ilişkin plan ve program yapamadıðı için bundan dolayı birçok okulda yıkılan binalardan çıkarılan araçların kullanıldıðını söyledi.

Depremin ardından 2012-2013 eðitim öðretim yılının ilk bir aylık sürecinde eðitimde ciddi bir kaos yaşandıðının altını çizen Berki, saðlam olan okulların birçoðunda 3-4 okulun birden eðitim görmesinin bu kaosun en önemli göstergesi olduðuna işaret etti.

Berki, Van merkezde 1500 araca ihale ile taşıma yaptırıldıðını belirterek, “Ýhale sonucunda öðrencilerimiz bir okuldan başka bir okula taşınmaya başlanmıştır. Küçük yaşta çocukların ebeveynlerinden ayrı tek başlarına kilometrelerce yol gitmesi de eðitim öðretimin ne kadar sıkıntılı olduðunun göstergesidir. Bir yıl içerisinde eðitim ve öðretime ilişkin bir programın yapılmadıðı tüm bu çalışmalar siyasi rant amaçlıdır” diye konuştu.

EÐÝTÝM SEN: 4+4+4 VAN’DA ÝKÝNCÝ BÝR DEPREMDÝR

Eðitim sistemindeki 4+4+4 düzenlemesine de dikkat çeken Van Eðitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Berki, yeni sistemle amacın okulları imam hatiplere çevirerek dindar nesiller yetiştirmek olduðunu belirtti. Bunun haricinde eðitim öðretime ilişkin hiçbir düzenleme yapılmadıðının altını çizdi. “18. Milli Eðitim Şurasının kararı doðrultusunda alınan kararla bugün Türkiye’de eðitimin şekli deðiştirilmiş ancak 6 ile 14 yaş çocukların bir arada eðitim görmesini sakıncalı bulanlar bunun aksini yapmıştır. 1-2-3-4. Sınıflardaki öðrenciler ile, 5-6-7. Sınıflardaki öðrenciler ayrı ayrı okuyorlardı. Ancak yeni sistem bunun tam tersi olmuştur. Amaç okulları imam hatip okullarına çevirmektir” dedi.

4+4+4 eðitim sisteminin ideolojik bir yaklaşımın sonucu olduðunu ifade eden Berki, “4+4+4 Van’da ikinci bir depremdir” diyerek sözlerini tamamladı.

Devam edecek...

Yazı dizisinin önceki bölümleri için;

http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=69970

http://firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=69927

http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=70016

http://www.firatajans.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=70070