Ýsveç’te farklı siyasi partilere mensup milletvekilleri verdikleri soru önergeleriyle Türkiye’de gazeteci, sendikacı, aydın ve politikacılara yönelik KCK tutuklamaları protesto etti ve tutuklananların serbest bırakılmalarını istedi. Milletvekilleri ayrıca, Aysel Tuðluk ve Leyla Zana’ya verilen hapis cezalarını parlamentonun gündemine taşıdı.
Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi Milletvekili Peter Hultqvist, verdiði soru önergesinde Türkiye’de temel hak ve özgürlüklere yönelik saldırılarda artış yaşandıðını, Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesini savunan 8 bin BDP’linin tutuklandıðı ve bunlardan çoðunun uzun süre tutuklu kalmalarına raðmen mahkemeye çıkarılmadıklarına dikkat çekti. Hultgvist, tüm tutukluların serbest bırakılmalarını istedi.
Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Jabar Amin Türkiye’nin son yıllarda binlerce Kürdü sırf siyasal düşünce ve faaliyetlerinden ötürü tutukladıðına dikkat çektikten sonra tutuklamaların en temel insan haklarına aykırı olduðunu belirtti. Ýsveç Hükümetinden tutukluların serbest bırakılması için girişimde bulunmasını talep etti.
Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh ise milletvekilleri Leyla Zana ve Aysel Tuðluk’a verilen hapis cezalarına dikkat çekti. Kalabaveh, Zana ve Tuðluk’un düşüncelerini açıkladıkları ve Kürt halkının taleplerini dile getirdikleri için hapis cezalarına çarptırıldıklarını vurguladı. KCK operasyonları adı altında aydın ve Kürt politikacılara yönelik tutuklamaların Kürtlerin taleplerini bastırma amacını taşıdıðını belirten Kakabaveh, Ýsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’ten tutukluların serbest bırakılmaları için konuyu Avrupa Birliði’nin gündemine getirmesini istedi.
Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Roza Güçlü Hedin KESK’e yönelik tutuklamaları gündeme getirdi ve Carl Bildt’e tutuklamalara karşı tavır alması çaðrısı yaptı.
UYGULAMALAR ASKERÝ CUNTA DÖNEMÝNÝ ANDIRIYOR
Konu hakkında görüşlerine başvurduðumuz Sol Parti Milletvekilleri Siv Holme ile Amineh Kakabaveh Kürt Halkına karşı yapılan katliam ve tutuklamalara göz yuman Ýsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’e tepkili. Holme, 2009 yılında yapılan seçimlerde Türkiye’de bulunduðunu, aradan geçen üç yıl içinde Türkiye’nin ileriye deðil geriye gittiðini, AKP Hükümetinin uygulamaların askeri cunta dönemini andırdıðını belirtti. Kakabaveh ise Ýsveç’in Kürt sorununun çözümü için arabuluculuk yapma yerine Türk Hükümetinin yanında yer almayı yeðlediðini söyledi. Kakabaveh, parlamentodaki tartışmalarda Bildt’in sordukları sorulara yanıt verme yerine AKP’nin yaptıðı reformlardan ve yeni anayasa çalışmalarından söz ederek tutuklama ve katliamlara karşı açıkça tavır almamasının Ýsveç’in dış politikasına gölge düşürdüðünü, AKP hükümetinin bir bakanı gibi hareket ettiðini belirtti.