PKK'li ve PAJK'lı tutsakların PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın saðlık, özgürlük ve güvenlik koşullarının saðlanması ve Kürtlerin demokratik haklarının tanıması için başlattıðı açlık grevine katılan tutsakların aileleri Meclis'te yaptıkları açıklamada, "Başbakan Erdoðan, 'Ýmralı ile görüşülebilir' demişti. Öcalan ile görüşmek için kaç ölüm gerekiyor?" diye sordu.
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın saðlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının saðlanması ve Kürtlerin demokratik haklarının tanınması için açlık grevine gire PKK'li ve PAJK'lı tutsakların aileleri Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Toplantıya BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Ýdris Baluken de katıldı. Toplantıda açlık grevinde olanların aileleri adına konuşan Haydar Kılıçaoðlu, kendi kızının da açlık grevinde olduðunu belirterek, çocuklarının taleplerinin kendi talepleri olduðunu söyledi. Kılıçaoðlu, "Ne yazık ki Kürt sorununun çözümsüzlüðü bu gün tutsakları cezaevlerinde açlık grevi eylemi noktasına getirmiştir. Yaşanan çözümsüzlük süreci nedeniyle tutsaklar bugün bu mücadelenin içerisine girmiştir. Bizler ölümlerin olmaması için taleplerimizi dile getirmek üzere Ankara'ya geldik" dedi.
ÝMRALI ÝLE GÖRÜŞME BAŞLAMALIDIR
Kendilerine yapılan yaklaşımın olayın ciddiyetinin doðru anlaşılmadıðını ortaya koyduðunu söyleyen Kılıçaoðlu, "Öcalan'la görüşmelerin başlaması bu sorunun çözümü konusunda son derece olumlu bir adım olacaktır. Biz bu ülkenin daha fazla bir kaos ortamına sürüklenmesini istemiyoruz. Başbakan Ýmralı ile görüşmelerin başlayabileceðini söyledi. Peki görüşmelerin başlaması için kaç ölüm olması gerekiyor? Hükümet bu soruna el atmalı, Ýmralı ile görüşmeleri yeniden başlatmalı, anadil üzerindeki yasakları kaldırmalıdır" diye belirtti.
CEZAEVLERÝNDE 36 GÜNDÜR ÇIÐLIK VAR
Kılıçoðlu'nun ardından konuşan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise, 36 gündür cezaevlerinden bir çıðlıðın geldiðini belirterek, buna karşın siyasi partilerin, kamuoyunun ve hükümet ile parlamentonun bu çıðlıðı duymadıðını söyledi. Açlık grevinde olan tutsakların kritik bir aşamaya geldiðini belirten Buldan, şunları söyledi: "AKP kayıtsız kalıyor. Hükümet sanki tutsakların yaşamlarını yitirmesinden yana bir tutum içerisinde. Dünkü ziyaretlerimizden böylesi bir izlenim edindik. Ama biz ölümlere karşı sessiz kalmayacaðız, tutukluların haklı taleplerinin savunucu olacaðız. Bu talepler bizim de taleplerimizdir. Bu mesele 75 milyonun meselesidir. Bu kanın durması, ölümlerin yaşanmaması, Kürt sorunun çözümü konusunda adımların atılması için bu taleplerin dikkate alınması gerekir. Biz ailelerin mücadelesinin arkasındayız" dedi.
MÜDAHALE ÝÇÝN TUTSAKLARI HÜCRELERE ALÝYORLAR
BDP Grup Başkanvekili Ýdris Baluken de, cezaevinde bulunan tutsakların fiili ölüm orucuna yürüdüklerinin altını çizerek, tutsakların sınırda olduðunu kaydetti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in kendileri ile görüşmediðini, bundan dolayı kendilerinin Adalet Bakanlıðı Müsteşar Yardımcısı'nı muhatap aldıklarını belirterek, "Müsteşar yardımcısı taleplerimizi bakana ileteceðini söyledi. Bakanlıðın bu tutumu AKP'nin açlık grevlerine yaklaşımı konusunda olumsuz bir sinyal vermektedir. Bazı cezaevlerinde Şakran, Silivri ve Kandıra'da grevdeki tutsaklara karşı bakanlık talimatıyla özel bir tecrit uygulanıyor. Adalet Bakanlıðı'nda dünkü görüşmeler sırasında bir bürokrat, açlık grevindeki tutuklulara olarak olası bir durumda daha rahat müdahale edilmesi için tek kişilik odaya alındıðını savunuyor" dedi. Müdahale için bu tarz bir girişimde bulunulmasının kaygı verici olduðunu kaydeden Baluken, bunun gelişmesi durumunda cezaevlerindeki tepkinin artacaðını vurguladı.
Baluken, cezaevlerindeki açlık grevlerine karşı kamuoyuna duyarlılık çaðrısında bulundu.