'Tutsaklar Tikit ve Özçelik hemen bırakılmalı'

İstanbul ve Ankara'da, hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi. Eylemlerde, Pınar Tikit ve Kemal Özçelik'in durumlarının ağır olduğu belirtildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 314’üncü haftasında Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Pınar Tikit’in durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde yapılan toplantıda konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Tikit’in beyninde arakroid kist bulunduğunu, Mayıs 2017’de Bayburt Cezaevi’nden Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiği bilgisini paylaştı.
Tikit’in beynindeki tümörün 8 cm büyüklüğünde olduğunu belirten Çevirmen, "Ameliyat şart" dedi.
Çevirmen, “Tikit son mektubunda, yine karantina odalarının çözüm olmadığı gibi gerekli olan hijyen koşullarını sağlayamadığı, yine götürüldükleri ring araçlarının da çok kirli, havasız olmasının da sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğini de aktarmıştır" ifadelerini kullandı.
Çevirmen, Tikit'in cezasının ertelenmesi gerektiğini belirtti.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, F Oturumu eyleminin 442’inci haftasında Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Kemal Özçelik’in durumuna dikkati çekti. Açıklama koronavirüs salgını nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden gerçekleştirildi.
Komisyon üyesi Mehmet Acettin, hasta tutsak Özçelik’in durumuna dikkat çekerek, sağlık durumu hakkında bilgi verdi: "64 yaşındaki mahpus Kemal Özçelik, 10 yıl önce kalp ameliyatı olmuş, bu ameliyatta 3 damarı değiştirilmiştir. Buna rağmen kalp sorunları devam etmiş, ciddi ritim bozukluğu ve halen iki büyük damarının tıkalı olması nedeniyle gece sık sık baygınlık geçirmektedir.  Aynı zamanda, Şeker, Hipertansiyon ve ileri derecede böbrek hastası olan Özçelik’in vücudu özellikle de bacakları aşırı ödem topladığından bastonsuz yürüyemez hale gelmiş bulunmaktadır. Yüzde 71 süresiz engelli raporu da bulunan Özçelik, koronavirüs tehdidine rağmen halen hapishanede tutulmaktadır."
Acettin, Özçelik'in "ölümle burun buruna" olduğunu söyledi, serbest bırakılmasını istedi.