Topraklarını terk etmemek için ara bölgedeki araçlar içinde zorlu yaşam

Topraklarını terk etmemek için ara bölgedeki araçlar içinde zorlu yaşam

DAİŞ çetelerinin saldırıları sırasında Kobanê’nin batı köylerinden,  Til Şeir köyü karşısında sınır hattındaki ara bölgeye yerleşmek zorunda kalan yüzlerce Kobanêlinin dondurucu soğukta yaşam mücadelesi devam ediyor. Ara bölgede de DAİŞ çetelerinin ve askerin saldırılarına maruz kalan Kobanêlilerin kamyon kasalarından yaptıkları “evlerde” yaşamları zor olsa da, topraklarını terk etmemekteki ısrarları, tüm zorluklara rağmen yaşamlarını sürdürmenin tek sebebi.

DAİŞ çetelerinin Kobanê’yi işgal etmek amacıyla başlattıkları saldırılar sırasında çoğunluğu Kobanê’nin batı köylerinden olan arabaları ve hayvanlarını da alarak Kobanê’nin Til Şeîr köyü karşısında bulunan sınır hattındaki mayınlı araziye yerleşmek zorunda kalan yüzlerce Kobanêlinin 4 aydır mayınlı arazide sürdürdüğü yaşam mücadelesi devam ediyor. Kimi zaman DAİŞ çetelerinin havan toplu saldırılarına, kimi zaman da askerin tehditlerine ve saldırılarına maruz kalsalar da topraklarından ayrılmamak için tüm zorluklara katlanan ara bölgedeki Kobanêliler, dondurucu soğuğa rağmen de yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

YPG Kobanê’nin batı yakasında bulunan cephelerini geçip girdiğimiz Til Şeîr bölgesinde, sizi ilk karşılayan yüzlerce araç oluyor. DAİŞ çetelerinin saldırılarında talanının engellemesi için sınır hattındaki ara bölgeye getirilen yüzlerce aracın sahiplerinin çoğu ara bölgede kalırken bir kısmı ise Suruç’a geçmiş ve araçlarını ara bölgede yaşamaya devam eden akrabalarına emanet etmiş. Kamyon, kamyonet ve traktörlerinin kasalarının muşambalarla ya da battaniyelerle kapatılıp geceleri kalınacak şekilde yapıldığı ara bölgede, kimi Kobanêliler yaktıkları ateşlerin başında kentlerinin geleceğini tartışıyor, kimi yanlarında getirdikleri koyunları otlatıyor, kimi temizlik, yakacak toplama gibi günlük ihtiyaçları gidermek için emek sarf ediyor. Çocuklar ise hangi koşullar altında olursa olsun her zaman her yerde olduğu gibi yüzlerince kocaman gülümsemeler derme çatma oyuncakları ile oyun oynamanın peşinde.

KAMYON KASASINDA EVLER

İmkansızlıklardan kaynaklı bir kamyonet kasasının muşambalarla kapatıp yaptığı “evin” önünde rastladığımız Zeliha Ali, çetecilerin Kobanê saldırısı sırasında işgal ettiği Tahlik köyünden eşi, oğlu ve geliniyle birlikte Til Şeîr köyünün karşısındaki ara bölgeye yerleşmiş. Topraklarını terk etmemek için Suruç’a geçmemişler. Şimdi ise kamyonet kasasında kurdukları “evlerinde” dondurucu soğuğa karşısında yaşam mücadelesi veriyorlar. Düzenli olarak yemek malzemelerinin Kobanê Kantonu’ndaki Yardım Komitesi tarafından geldiğini söylüyor Ali. Ama eşinin ilerleyen şeker hastalığından kaynaklı birçok sorun yaşadıklarını söylüyor. Ali’nin eşi Ali Şerif ise ayaklarında imkansızlıklardan kaynaklı diyete uygun beslenemediğinden dolayı yaralar çıktığını fakat yaralarına rağmen ara bölgede yaşamına devam etmeye çalıştığını söylüyor.

ARA BÖLGEDE DE DAİŞ SALDIRILARININ HEDEFİ OLDULAR

Bekiri Muhammed ise akrabaları ile araçlarının önünde yaktığı ateş etrafında ısınmaya çalışırken karşımıza çıkıyor. O da DAİŞ çetelerinin saldırılarının ardından Xizîn köyünden göç etmiş ama Kobanê’yi terk edememiş ve ailesi ile birlikte sınır hattındaki ara bölgeye yerleşmiş. Ara bölgede de DAİŞ çetelerinin kendilerini hedef aldığını ve 4 aydır bulundukları alana defalarca kez çeteler tarafından onlarca havan topu atıldığını söylüyor. Çetelerin hava toplu saldırısında bir kardeşinin de ağır yaralandığını ve şu an Türkiye’de tedavi altında olduğunu belirten Muhammed, dondurucu soğukların kendilerini etkilediğini ama tüm zorluklara rağmen topraklarını terk etmemekte kararlı olduklarını vurguluyor. 

ISINMA EN BÜYÜK PROBLEM

Mişko köyünden göç edip ara bölgeye yerleşen Mahmut Ali’ye ise ısınmak için yakacak mazotları kalmadığı için çevreden topladığı odunları çocuklarının kaldığı araçların önüne götürürken rastlıyoruz. Ali, ihtiyaçlarının büyük bölümünün kısıtlı imkanlara rağmen Kobanê Kantonu tarafından karşılandığını ancak yakacak noktasında sıkıntıları yaşandığını kaydediyor. Ali, “Arkadaşlar sağ olsun yiyecek ihtiyacımızı karşılıyorlar. Ama yakacak ve yiyeceklerin pişirilmesi konusunda sıkıntılarımız var. Çok soğuk olduğu için çoluk çocuk gece perişan oluyor. Mecburen etrafta bulunan ağaçları kesip yakıyoruz. Müslümanlık adıyla vahşet yapan DAİŞ’e lanet olsun” diyor.

Til Şeîr’in çocuklarından Sadun ise babasının ısınmaları için getirdiği odunları parçalamaya çalışıyor elinden geldiği kadarıyla. O da ısınma problemine dikkat çekiyor ve “Çok soğuk olduğu için odun kırıp yakıyoruz. Geceleri çok üşüdüğümüz için çoğu zaman sabaha kadar ateş başında oturuyoruz” diyor. Ara bölgenin emekçi genç kadınlarından Medya Şêx ise bir yandan yaktığı odun ateşinde su ısıtıyor bir yandan da kardeşlerinin elbiselerini yıkıyor. Su ihtiyaçlarını Kobanê’de depolardan karşıladıklarını söylüyor. DAİŞ çetelerinin saldırılarının ardından köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını fakat köylerinden uzaklaşmamak için tüm zorluklarına rağmen Kobanê’yi terk etmek istemediklerini belirten Şêx, 4 aydır yaşam mücadelesi verdiklerini söylüyor ve kentlerinin de köylerinin de mutlaka çetecilerden temizleneceğini ve köylerinde özgürce yaşayacakları günlerin geleceğinden emin.