Güleç: Sürecin toplum tarafından sahiplenilmesi açısından önemli bir açıklama
Amed Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, Önder Apo’nun videolu çağrısı için, sürecin toplum tarafından kabulü için önemli bir adım değerlendirmesinde bulundu.
Amed Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, Önder Apo’nun videolu çağrısı için, sürecin toplum tarafından kabulü için önemli bir adım değerlendirmesinde bulundu.
Amed Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, ANF’ye yaptığı değerlendirmelerde Önder Apo’nun çağrısı ile birlikte yeni bir döneminde resmen başladığını dile getirdi. Çağrı ile birlikte 27 Şubat’ta yapılan çağrının somutlaştığını belirten Güleç, “İlk kez 26 yılın sonunda Sayın Öcalan tabiri caizse sekreteryasıyla kameraların karsısında, 27 Şubat günü yaptığı barış ve demokratik toplum çağrısının netleşmesi ve silah bırakma mekanizmasının hızlandırılması ile ilgili bir açıklama yaptı. Bu açıklama tarihi bir açıklama. Tıpkı 27 Şubat günü yaptığı açıklama gibi. 27 Şubat çağrısının somutlaştırılması ve sürecin bir an önce silahlı mücadelenin devre dışı kalması için ve pratik adımların atılarak demokratik siyasetin ve hukuk alanının açılması ve mecliste bu konu ile ilgili bir komisyon kurulması sürecinin de hızlandırılmasını içeriyor. O nedenle de bir devrin kapanması yeni bir sayfanın açılması bakımından da önemlidir. Çünkü demokratik toplum ve demokratik siyasetin bu süreçten itibaren daha güçlü bir şekilde ilerleyebileceğini ifade edebilirim” dedi.
‘SÜRECİN TOPLUM TARAFINDAN SAHİPLENİLMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR AÇIKLAMA’
PKK’nin silahlı mücadeleyi terk etmesinin toplumda büyük oranda kabul gördüğünü dile getiren Güleç, sözlerine şöyle devam etti; “Genel olarak sadece Kürt halkı değil, bütün Türkiye toplumu ve halklarını kastederek bir şeyler ifade etmek istiyorum. PKK tarafından silahlı mücadelenin terk edilmesi toplumda oran olarak çok yüksek bir kabul gördü. Toplumun bazı kesimleri bunun pratikleşmeyeceği yönündeki kaygılarını da ifade ediyordu. Dolayısıyla, bu süreci destekleyenler ile silahlı mücadelenin sonlandırılmasını istemeyenler arasında makas vardı. Sayın Öcalan’ın çağrısından sonra bunun pratikleşmesi ile ilgili bir sürece girdi. PKK kongresini toplayıp kararını kamuoyu ile paylaştı, silahlı mücadelenin son bulduğunu deklare etti ama pratik adımlar gelmedi. Bu süreç tam da kamuoyunun tereddüt ile yaklaştığı, silahlı mücadelenin devre dışı kalması önemli ama bu samimiyet noktasındaki tereddütlerini ortadan kaldıran bir açıklamadır. Sürecin toplum tarafından sahiplenmesine yönelik ciddi ve güçlü bir desteğin de bu açıklamadan sonra geleceğini düşünüyorum. Bu yönlü bir katkısı var.”
‘KOMİSYON ARTIK ACİLEN KURULMALIDIR’
Komisyonun artık Mecliste kurulması gerektiğini belirten Güleç, “Özellikle meclisin de komisyon kurarak çalışmalara başlaması, çatışmalı sürecin yarattığı tahribatların, haksızlıkların, hukuksuzlukların, anti demokratik uygulamaların, yine Kürt meselesinin çözümsüzlüğünden kaynaklı ortaya çıkan mağduriyetlerin, meclis çatısı altında bütün siyasi partiler ile bir komisyon kurulmak suretiyle oluşturulması hem toplumun o aklında, zihninde geçen soru işaretlerine bir cevap olacak hem de bu çatışmalı sürecin yarattığı tahribatların tartışılacağı, çözüm bulacağı bir komisyon olacağı yönünde de hem toplumda bir beklenti var hem bu sürecin olarak da meclise bir görev ve sorumluluk yüklenmiştir. Sadece bir çağrı ile her şey düzelmez ama bundan sonra siyaset yapanlar, aydınlar, gazeteciler, muhalifler, bugünden itibaren daha da güçlü bir şekilde siyaset yapma olanağını elde etmiş olacaklar. Bu da bu sürecin toplumsallaşması, barısın benimsenmesi ve halkın bu sürece katılması ve geçmişte yaşanan acıların belki yüzleşerek, belki helalleşerek çözümüne dair umudu da büyütecektir. Önemli bir açıklama, silahlı mücadele ile yürütülen bir devrin kapanması, demokratik siyaset alanının, hukuk alanının yeni bir süreç ile birlikte daha etkin, güçlü bir şekilde hayat bulmasına olanak sunuyor” dedi.