Dünyanın en büyük deneyi için harcanan milyarlarca dolar ve yıllar süren çalışmanın ardından bilim insanları sonunda Tanrı parçacıðının izini bulduklarını açıklamaya hazırlanıyor.
Ýsviçre merkezli Avrupa Nükler Araştırmalar Örgütü (CERN) tarafından geliştirilen deneyin sonuçlarını inceleyen bilim insanları Higgs Bozonu olarak adlandırılan ama kamuoyunda Tanrı Parçacıðı olarak bilinen maddenin yapıtaşlarından birinin varlıðı konusunda kuvvetli verilere ulaştıklarını önümüzdeki günlerde açıklayacak.
Yarın gerçekleştirilecek olan açıklama öncesinde elde edilen bilgilere göre maddenin neden bir kütlesi olduðu gibi evrenin tanımlanmasını baştan aşaðı deðiştirecek verilere ulaşıldı. Ancak bilim insanları bu konuda bilimsel bir keşif deyimini kullanmayacak.
CERNin 10 milyar dolar deðerindeki Büyük Hidron Çarpıştırıcısı senelerden bu yana proton parçacıklarını çarpıştırarak karanlık madde ve evrenin oluşumuna ilişkin ipuçları bulmaya çalışıyordu.
ABDli fizikçi Rob Roser yaptıðı açıklamada CERNdeki çalışmaların sonuçlarını incelediðini ve bu sonuçların tarih öncesi çaðlardan kalma bir dinozor ayak izinin bulunmasına benzediðini söyledi. Roser Ayak izlerini görüyor, gölgesini görüyorsunuz ama kendisini göremiyorsunuz, bu öyle bir şey dedi.
Bilim insanları yarın Ýsviçrede yapılacak açıklamayı büyük bir merakla bekliyor.
Tanrı parçacıðı tanımı aslında kökenini 1993 yılında Nobel ödüllü fizikçi Leon M. Ledermanın yayınladıðı bir makaleden alıyor. Tanrı Parçacıðı: Eðer evren cevapsa soru nedir? başlıklı kitabın yazarı olan Lederman bu eleştiriler karşısında yakın dostlarına kitabın adını Tanrının cezası parçacık olarak deðiştirmek istediðini söylemiş. Lederman burada hiç şüphesiz uzun yıllar süren araştırmalara raðmen parçacıðın bir türlü bulunamamasına gönderme yapıyor.