Sancar: Mahmut Çaça işkenceye Tarsus'ta devam ediyor!

HDP Milletvekili Sancar, Tarsus Cezaevi'ndeki hak ihlallerini Meclis'e taşıdı.

Sancar, cezaevinde işkence iddialarının olduğunu söyleyerek, cezaevinin müdürü Mahmut Çaça'nın, 1996 yılında 10 siyasi tutuklunun yaşamını yitirdiği Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin 2. müdürü olduğunu hatırlattı.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Tarsus Cezaevi'ndeki kötü muamele ve işkenceye ilişkin, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle bugün yazılı soru önergesi verdi.

Sancar, önergesinde şu bilgileri verdi:

"Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi, yakın tarihlerde açılmış olmasına rağmen gündeme sıklıkla kötü muamele ve işkence iddiaları ile gelmektedir. Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu da yaptığı incelemelerde, 20 Haziran 2017 günü çeşitli cezaevlerinden sevk edilen 80 kadına yönelik işkence ve kötü muameleyi raporlamıştır. Ring aracında darp ve hakarete maruz kalan tutukluların araçta bulunması gereken kameranın çalıştırılmasını istemeleri talebine görevlilerin alaylı cevabı, 10 gün boyunca tutuklu kadınlara su verilmemesi, kadınların saçlarından sürüklenip darp edilmesi, tecavüzle tehdit edilmesi gibi kötü muamele, insanlık dışı muamele ve işkence iddiaları, tutuklularla görüşmeye giden avukatlar tarafından basına aktarılmıştır. Cezaevlerindeki hak ihlallerini yakından takip eden İnsan Hakları Derneği'nin Adana ve Mersin şubelerinin hazırladığı rapora göre, kadın tutuklular tek tek araçtan indirilmiş, cezaevi müdür ve jandarma komutanının huzurunda 'teslim oldum' demeye zorlanmışlardır. Raporda yer alan bilgilere göre, bunu kabul etmeyen tutuklular askerler tarafından şiddet görmüş, yere yatırılıp kafalarına postallar ile basılmış ve saçlarından yerlerde sürüklenmişlerdir."

'MAHMUT ÇAÇA İŞKENCEDEN MAHKUM OLDU'

Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nin müdürünün Mahmut Çaça olduğuna dikkat çeken Sancar, şunları belirtti:

"Mahmut Çaça, 1996 yılında 10 siyasi tutuklunun yaşamını yitirdiği, 24'ünün de ağır yaralandığı olaylar sırasında Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin 2. müdürüdür. AİHM bu olay nedeniyle 21 Mayıs 2010 günü Türkiye'yi yaşam hakkı ve işkence yasağının ihlalinden ağır bir tazminata mahkum etmiştir. Bu konu ile ilgili yargılama Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürmekteyse de, Mahmut Çaça bakımından dava zamanaşımından düşmüştür.

Bu vahim olayın ardından Çaça görevden alınmışsa da ardından görevine dönmüştür. 2013 yılında ise Çankırı E Tipi Cezaevi'nin müdürü olarak görev yapmaktayken tutuklu ve hükümlüleri soyunmaya zorladığı, gardiyanların cop, tekme ve yumruklarla darp etmesine göz yumduğu, bu şiddetten dolayı kaburgası kırılan hükümlü ve tutukluların hastaneye sevkine engel olduğu şikayetleri İHD'ye iletilmiş, İHD de bu konuda bir rapor tanzim etmiştir."

'KİM GÖREVE GETİRDİ?'

HDP'li Mithat Sancar, Bakan Abdülhamit Gül'den şu sorularına yanıt istedi:

"10 kişinin hayatını kaybettiği vahim olaydan sonra görevden alınmış olmasına rağmen Mahmut Çaça, ne zaman, nasıl ve kim tarafından göreve getirilmiştir?

Türkiye'nin yaşam hakkı ve işkence yasağının ihlalinden mahkumiyetine sebebiyet veren görevlilerden biri olan Çaça hakkında 1996 yılında yaşanan olaylarla ilgili idari soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa nasıl sonuçlanmıştır?

2013'te Çankırı E Tipi Cezaevi'nde yaşandığı raporlara yansıyan olaylarla ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa nasıl sonuçlanmıştır?

30 yılı aşkın süredir yaşam hakkı ihlali, işkence ve kötü muameleyle gündeme gelen bir kamu görevlisinin 2017 yılında açılan bir cezaevinde müdür olarak görev almasının hukuki dayanağı nedir?

Tarsus Cezaevi'nde yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır?

Tarsus Cezaevi'nde yaşandığı basına ve raporlara yansıyan kötü muamelenin cezasızlık ile ilişkisi olduğunu düşünüyor musunuz?"