Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Muslim Muhammed, Eylem Gurubu’nun Cenevre’de geçtiðimiz hafta gerçekleştirdiði toplantıda aldıðı ‘geçiş hükümeti’ kararını desteklediklerini söyledi. Muslim, tüm toplumsal kesimlerin katılımıyla geçiş hükümetinin kurulmasına destek, halk iradesine destek anlamına geldiðini belirtti.
BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri Ýngiltere, ABD, Rusya, Çin ve Fransa'nın yanı sıra Irak, Kuveyt, Katar dışişleri bakanları ve AB Dış Ýlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi ile BM Genel Sekreteri’nin katıldıðı uluslararası güçlerden oluşan Eylem Grubu, 30 Haziran günü Cenevre’de düzenlediði toplantıda Suriye’de ‘Geçiş Hükümeti’ kurulmasına karar verdi. Toplantı ardından yapılan açıklamada, BM ve Arap Birliði Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın önerdiði ‘Geçiş Hükümeti’nin Suriye’deki tüm toplumsal kesimlerin katılımı ile kurulması gerektiði ifade edilmişti. Eylem Grubu’nun bu kararı, şu sıralarda Mısır’ın başkenti Kahire’deki toplantıda da ele alınıyor.
‘CENEVRE TOPLANTISI KARARLARINI DESTEKLÝYORUZ’
Kahire toplantısı katılımcılarından Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Muslim Muhammed, Ronahi Televizyonuna konuştu. Cenevre ve Kahire toplantılarını deðerlendiren Muslim, “Biz Cenevre toplantısı kararlarını destekliyoruz. Tüm toplumsal kesimlerin katıldıðı hükümete destek, halk iradesine destek anlamına geliyor. BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin 5’i ile diðer güçlerde bunu kabul etmiş” dedi.
KÜRTLER BÝR BÝRÝNDEN HABERDARDIR
Muslim, daha önce kendilerinin de böylesi bir öneride bulunduklarını belirterek, “Biz daha önce tüm kesimlerin katılımıyla ortak hükümetin kurulması önerisinde bulunmuştuk. Eðer böyle bir hükümet kurulursa biz Kürtler de bunda yer alacaðız. Kürt muhalefeti olarak biz de Suriye’deki genel muhalefeti içerisinde yerimizi almış durumdayız. Halk Meclisi ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENSK) olarak bir birimizden haberdarız” diye konuştu.
MUHALÝFLERÝ TEMSÝL EDECEK ORTAK KOMÝTE TALEBÝ
PYD lideri Muslim, Kahire’de dün başlayan toplantıya da dikkat çekerek, “Rejim deðişimi, yeni demokratik bir cumhuriyetin kurulması, bunda muhalefetin rolü nasıl olacak gibi konular ele alınıyor. Diðer konular ise yarın görüşülecek. Bizim istediðimiz muhalifler arasında birlik ve yakınlaşmadır. Bunu hazırlık komitesinde de ifade ettik. Tüm muhalifler katıldılar. Bundan dolayı tüm siyasi çevreler ile muhalifleri temsil edecek ortak bir komitenin kurulması gerekiyor” dedi.
SUK'a ELEŞTÝRÝ
Muslim, Ronahi TV’ye yaptıðı açıklamalarda, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar desteðiyle kurulan Suriye Ulusal Konseyi’ne (SUK) yönelik eleştirilerde bulundu. Muslim, “Suriye Ulusal Konseyi bu önerileri deðerlendirmiyor. Sürekli tek başlarına kalmak istiyorlar” diyerek, buna raðmen toplantıda muhaliflerin birliðinin saðlanmasını umut ettiklerini söyledi.
GEÇÝŞ HÜKÜMETÝ
Eylem Grubu’nun Cenevre toplantısı ardından yapılan açıklamada, toplantı birleşenlerinin tümünün Suriye’de barışın saðlanması için “Geçiş Hükümeti’nin kurulmasına karar kıldıkları belirtilmişti. Söz konusu geçiş hükümetinin, mevcut yönetimin, muhaliflerin ve diðer grupların üyelerini içerebileceði, ortak rıza temelinde oluşturulabileceði belirtilen bildiride, ülkenin geleceðine Suriye halkının karar vereceði, Suriye'de toplumun tüm kesimlerinin, ulusal diyalog sürecine dahil edilmesi gerektiði vurgulandı. Bildiride bu temelde anayasal düzenin ve adalet sisteminin gözden geçirilebileceði ifade edildi. Halkın onayına sunulacak anayasal düzen kurulduðunda ise, “Özgür ve çok partili seçimler için hazırlanılması, kadınların geçiş sürecinin tüm safhalarında tam anlamıyla temsil edilmeleri gerektiði” vurgulandı. Yine uluslararası toplumun, Suriye’deki tarafların varacaðı anlaşmanın uygulanmasına destek vereceði ifade edildi.
ABD MÜDAHALE ÝSTEDÝ
Her ne kadar ‘Geçiş Hükümeti’ kararı, BM Güvenlik Konseyi’nin tüm üyeleri ile diðer katılımcıların onayı ve katılımı ile alınmış olsa da ABD ve Rusya’dan kararla ilgili farklı açıklamalar geldi. Toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM Güvenlik Konseyi'nden, Suriye'ye askeri müdahale yetkisi veren yaptırımlar geçirmesi çaðrısında bulunarak, kabul edilen planla ilgili “Esad gitmeli” dedi.
LAVROV: ESAD’IN GÖREV BIRAKMASI GEREKMÝYOR
Buna karşın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, BM'nin Suriye barış planına göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevini bırakmasının gerekmediðini söyledi. Lavrov toplantı ardından yayınlanan bildiride, "Suriye halkına, herhangi bir geçiş süreci biçimini empoze etme girişiminin bulunmadıðını" ifade etti.