Operasyon kararı ölüm orucundan önce alındı

Operasyon kararı ölüm orucundan önce alındı

Türk devleti, 19 Aralık Cezaevi Katliamı'na, "Hayata Dönüş Operasyonu" dedi ve ölüm orucu direnişindeki tutuklularının hayatını kurtarmak için yaptıklarını öne sürdü. Ancak Bayrampaşa Cezaevi'ne nasıl müdahale edileceðini ayrıntılı olarak anlatan "Tufan Planı"nda, operasyon emrinin Jandarma Genel Komutanlıðı tarafından henüz açlık grevleri bile başlamadan 11 Ekim tarihinde verildiði anlaşılıyor. Dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün "F tipi cezaevlerinin açılışı ertelenmiştir" açıklamasını yaparak tüm toplumu çözüm beklentisine soktuðu günlerde ise JÖAK birlikleri operasyon bölgelerine gönderildi.

28 tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiði 19 Aralık Cezaevi Katliamı'nın üzerinden 12 yıl geçti. Bakırköy 13. Aðır Ceza Mahkemesi'nde 39 er hakkında görülen Bayrampaşa Cezaevi Katliamı davasının dosyasında bulunan Tufan Planı, operasyonun ölüm oruçlarından önce planlandıðının en somut belgesi.

11 EKÝM'DE EMÝR VERÝLDÝ

Operasyona ilişkin tüm ayrıntılar ile komuta kademesindeki askerlerin isimlerinin yer aldıðı Tufan Planı'na göre, Jandarma Genel Komutanlıðı, 11 Ekim 2000 tarihinde müdahale planının hazırlanması için emir veriyor. O tarihte henüz cezaevlerinde açlık grevi dahi başlamamıştı. Tutukluların açlık grevine başladıðı tarih, 20 Ekim 2000.

Plana son şeklinin verildiði tarih 15 Aralık 2000.

Operasyona katılacak olan Jandarma Özel Asayiş Komutanlıðı'na baðlı jandarma komandoları ise Ýstanbul Jandarma Bölge Komutanlıðı'nın emrine 12 Aralık'ta verildi.

12 Aralık tarihi önemli. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün "F tipi cezaevlerinin açılışı ertelenmiştir" açıklamasını yaptıðı 10 Aralık'tan 2 gün sonra Bayrampaşa Cezaevi'ne müdahale edecek ekibin hazır olduðu anlaşılıyor.

Plandaki ifade şöyle: "Ýstanbul Jandarma Bölge Komutanlıðı, Ümraniye Cezaevi'nde tecrit tedbirlerini alırken, Bayrampaşa Cezaevi'nde ölüm orucunda bulunan terör suçlusu hükümlü ve tutukluları bulundukları ortamdan kurtarmak, devlet otoritesini tesis etmek, geniş çapta arama yaparak cezaevine sokulan ateşli, kesici ve delici aletleri ele geçirmek ve sevki istenen tutuklu ve hükümlülerin naklini gerçekleştirmek maksadıyla G günü S saatinde müdahalede bulunulacaktır."

DEVLET OTORÝTESÝNÝ YENÝDEN KURMAK

28 tutuklunun öldürüldüðü, onlarcasının yaralandıðı katliamı, devletin sözcüleri, "Müdahale etmeseydik, ölüm orucunda öleceklerdi. Hayatlarını kurtardık" şeklinde açıkladı. Ancak, Tufan Planı'nda operasyonun amacı açık bir biçimde "Devlet otoritesini cezaevinde yeniden tesis etmek" olarak tanımlanıyor.

Planda, "devletin hükümlü ve tutukluların kontrolü altındaki Bayrampaşa Cezaevi'ne 5 yıldır giremediði", "cezaevine çeşitli usül ve yöntemlerle 7.65 milimetre ve 9 milimetre çapında 70 kadar tabanca ve el bombası sokulduðu" gibi iddialar da yer alıyor. Ancak bu iddiaları kanıtlayacak tek bir delil bile bugüne kadar bulunamadı.

ÝŞTE KATLÝAMDA YER ALANLAR

Tufan Planı'nda operasyonun komuta kademesinde yer alan askerlerin isimleri de yer alıyor. Buna göre, operasyonun komutanı Jandarma Bölge Komutanı Tuðgeneral Engin Hoş.

Kanser tedavisi gören Engin Hoş, 15 Kasım 2012 tarihinde ölmüştü.

Operasyon Komutan Yardımcısı ise Jandarma Özel Asayiş Komutanı Jandarma Yarbay Burhan Ergin.

Ergin'e baðlı birliklerin başında bulunan jandarma üsteðmenler: Bayram Özer, Murat Bektaş ve Ýdris Tahta.

Halkalı Jandarma Tabur Komutanlıðı'na baðlı birliklerin başında Jandarma Binbaşı Hüseyin Bakır.

Bakır'a baðlı birliklerin başında bulunan jandarma üsteðmenler: Ayhan Ayar ve Ahmet Yanaral.

Bayrampaşa Cezaevi Jandarma Koruma Tabur Komutanlıðı'nın komutanı Jandarma Binbaşı Dursun Ertuðrul ve yardımcısı Jandarma Yüzbaşı Zeki Bingöl.

Ertuðrul'a baðlı birliklerin başında bulunan jandarmalar: Yüzbaşı Ömer Arık, Kıdemli Üstteðmen Ahmet Koçyiðit, Jandarma Yüzbaşı Hüseyin Pir ve Jandarma Üsteðmen Ahmet Eş yer aldı.

Sevklerde, Jandarma Üsteðmen Numan Öksüz ile Jandarma Üsteðmen Şentürk Kurt görev aldı.