Onbinlerce kişi sokaklara çıkarak Kürtçe eğitim istedi

Onbinlerce kişi sokaklara çıkarak Kürtçe eğitim istedi

Türkiye'de "tekçi" zihniyet üzerine kurulu olan eğitim sistemi çerçevesindeki yeni bir eğitim öğretim yılı daha boykot ve eylemlerle başladı. Onbinlerce kişi Kürdistan ve Türkiye kentlerinde sokaklara çıkarak, anadilde eğitim istedi ve 'Andımız'ın kaldırılmasını talep etti.  

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve BDP Amed İl Örgütü öncülüğünde bir araya gelen binlerce kişi, "anadilde eğitim" talebiyle Koşuyolu Parkı'ndan Ofis semtine yürüdü.

İnsan Hakları Anıtı önünde başlayan yürüyüşte, "Azadiya zimên di çareseriya neteweya demokratîk de ye", "Aştiyek mayînde bi azadbûna zimanê Kurdî pêkane", "Li dijî mêtingeriyê parastina ziman peywira me ye", "Nebûye millet hiç kesek bê zİman, nêbiyo millet qet kesêke be ziman" vb. çok sayıda pankartların yanı sıra Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çeken ve "anadilde eğitim" taleplerinin yazılı olduğu dövizler taşındı.

Eylemde bir konuşma yapan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, anadili Türkçe olan çocukların Türkçe eğitim veren okullara gittiğini; ancak Kürt çocuklarının ise Kürtçe eğitim veren okullardan mahrum kaldığını belirterek, "Bundan daha büyük ayrımcılık olabilir mi?" diye sordu.

Kışanak, "Anadilde eğitim isteyenlere 'Kuzey Irak'a gitsin' diyen Bülent Arınç'a da yanıt verdi, "Kürtçe anadilde eğitim hakkını savunanlara ve anadilde eğitim almak isteyenlere 'Kuzey Irak'a gitsin' demek kimsenin haddi değil. Bu topraklar Kürtlerin kadim, anayurdudur. Bin yıllardan beri böyledir ve böyle kalmaya da devam edecektir. Biz kendi kentimizde, köyümüzde, ata topraklarımızda, anavatanımızda kendi anadilimizle eğitim hakkına mutlaka kavuşacağız. Bu sizin icazetinize bağlı değildir. Bir yere de gitmiyoruz, buradayız. Kendi topraklarımızda özgür bir yaşamı, demokratik yaşamı inşa edinceye kadar burada kalacağız ve direneceğiz. Biz burada kendi anavatanımızda Kürdistan'da Kürt olarak yaşayacağız, Kürtçe konuşacağız, Kürtçe eğitim göreceğiz” diye konuştu.

Kışanak, asimilasyonu durdurmak için her yerde anadilde konuşulması gerektiğini ve anadilin güçlü bir şekilde savunulmasını istedi. "Kim ki çocuğuna anadilde eğitim vermek istiyorsa, kim ki çocuğunu kendi diliyle geleceğe hazırlamak istiyorsa, en demokratik hakkı olan boykot hakkını kullansın. Bu demokratik mücadeleyle bu yanlışı hep beraber durduralım" diyerek sözlerini tamamladı.

Anadilde eğitim hakkının tanınması ve okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılması talebiyle okul boykotu eylemleri kapsamında Kayapınar’da da yürüyüş düzenlenirken, Bağlar ve Yenişehir’de basın açıklamaları yapıldı.

AMED’İN İLÇELERİNDE DE ANADİL YÜRÜYÜŞLERİ

Amed’in Silvan (Farqîn) ilçesindeki yürüyüşe BDP İlçe Örgütü öncülük etti. Yürüyüşe aralarında Silvan Belediye Başkanı Fadıl Erdede, BDP İlçe Eş Başkanı Kerem Canpolat, KURDİ-DER Başkanı Cemal Düşük, BDP'li yöneticilerin ve Eğitim Sen üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Hükümet Konağı önünde sona eren yürüyüş ardından açıklama yapan BDP yöneticisi Ercan Aşıcı “Hiçbir halk dilsiz yaşam sürdüremez. Dil insanlar için su ve hava gibi bir ihtiyaçtır. Kimliği, değeri ve kişiliği için dil yolunda ne gerekirse yapılır” dedi. Çocukların bir hafta boyunca okula gitmeyeceklerini belirtti.

KURDİ-DER Çınar Şubesi ve BDP Çınar İlçe Örgütü, "anadilde eğitim" talebiyle BDP İlçe binasından Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu'na yürüyüş gerçekleştirdi.

"Anadilde eğitim" ve "Andımız"ın kaldırılması talebiyle BDP Bismil İlçe Örgütü tarafından Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet İlköğretim Okulu önünde basın açıklaması yapıldı.

VAN’DA BİNLER YÜRÜDÜ

Boykota katılımın yüzde doksan oranında olduğu Van’da (Wan) binlerce kişi bir yürüyüşle anadil taleplerini dile getirdi. Eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle Van Kurdi-Der ve BDP tarafından anadil talebiyle düzenlenen yürüyüş Hacıbekir Mahallesinde bulunan Nuda Kültür Merkezi'nin önünde başladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK bayraklarının taşındığı yürüyüşte 'Varlığım neden Türk varlığına armağan olsun', 'KCK'nin 9. Kongresini selamlıyoruz', 'Rojava halkı sahipsiz değildir' ve 'Dil bedendir, bedenine sahip çık' yazılı dövizler açıldı. Yürüyüşte sık sık Öcalan lehine sloganlar atıldı.

BDP İl Eşbaşkanı Figen Yaşar, BDP İl Eşbaşkan Yardımcısı Azim Yacan'ın da katıldığı Yürüyüş Fevzi Geyik İlköğretim Okuluna kadar sürdü. Okulun önünde yapılan basın açıklamasını okuyan Van Kurdi-Der Başkanı İsmail Aşkan, 90 yıldır Kürt dili üzerinde uygulanan asimilasyon politikalarına dikkat çekti. Ancak bu asimilasyon politikasının Kürtlerin direnişiyle iflas ettiğini belirten Aşkan, "Kürtler artık eski Kürtler değil. En insani hak olan anadil hakkını talep ediyorlar. Bu talep yerine getirilene kadar mücadelemiz sürecek" dedi. Yürüyüş sembolik olarak verilen Kürtçe eğitimle sona erdi.

ŞIRNAK’TA ERBANELİ YÜRÜYÜŞLER

Şırnak’ın (Şırnex) Cizre (Cizîr), Silopi ve İdil (Hezex) ilçelerinde de Kürt çocukları okulları boykot etti, Veliler ve kurum temsilcileri alanlarda anadil taleplerini dile getirdi.

Cizre ilçesinde KURDİ-DER Cizre Şubesi tarafından "anadilde eğitim" ve okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılması talepleriyle yürüyüş gerçekleştirdi. KURDİ-DER Cizre Şubesi önünde toplanan çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan yüzlerce kişi Cizre Merkez Anadolu Lisesi önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş Cizre Merkez Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması ile sona erdi.

Silopi ilçesinde yapılan basın açıklamasına da yüzlerce kişinin yanısıra BDP’liler ve kurum temsilcileri katıldı. KURDİ-DER Silopi Şubesi yöneticisi Aydın Deniz, Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çekerek, "Kürt halkının dilinin eğitim dili olması için önündeki bütün engellerin kaldırılması gerekiyor. Aksi takdirde Kürt halkı direnişini yükselterek devam ettirecektir" dedi.

İdil ilçesinde ise, Aşîtî Parkı'nda biraraya gelen kalabalık kitle Cumhuriyet İlkokulu önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Kitle, "Ez Kurd im perwerdehiya bi Kurdî dixwazim", "Em bi zimanê dayika xwe perwerdehiyê dixwazin" ve "Zimanê Kurdî bila bibe zimanê fermî" yazılı dövizler ve "Ziman hebûna gelan e" yazılı pankart açtı. "Bê ziman Jiyan na be" sloganlarını atan kitlenin okul önünde geçmesi panzerlerle barikat kuran polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Polis barikatı aşılarak, Cumhuriyet İlkokulu önünde basın açıklaması yapıldı. Ardından oturma eylemi gerçekleştirildi.

Oturma eylemi ardından Feqiyê Teyran Eğitim Destekevi öğretmenlerinden Hüseyin Hezer, burada kitleye Kürtçe asimilasyon konulu ders verdi.

HAKKARİ’DE OKULLAR BOŞ KALDI

"Okulları boykot etme" çağrısına Hakkarililer de uydu. Yaklaşık 75 bin öğrencinin bulunduğu Hakkari'de (Colemêrg) boykot nedeniyle okulların tamamına yakını boş kaldı. Sabahın erken saatlerinde öğretmenler okullarını açıp öğrenci beklerken, kent merkezinde binlerce öğrencisi bulunan ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarına uğrayan öğrencilerin sayısı 100'ü geçmedi. Yüksekova

Yüksekova ilçesinde, "Anadilde eğitim istiyorum" sloganıyla 10 gün önce başlatılan kampanya çerçevesinde 23 bin dilekçe toplandı. Toplanan dilekçeler, yüzlerce kişinin yanı sıra KURDÎ-DER, BDP Yüksekova İlçe Başkanı Nail Durmaz, Yüksekova Belediye Başkan Vekili Mesut Temel, belediye ve il genel meclis üyeleri, MEYA-DER, TUHADFED ve Eğitim Sen yöneticileri tarafından Gever Kültür Sanat Derneği'nden İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne düzenlenen yürüyüşün ardından Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. Yürüyüşte, "Yên ku qeyd û kelepçe li zimanê wan hatîbun xistin, li dil, mejî û nerîna wan ji qeyd u kelepçe hatiye xistin" pankartının yanı sıra anadile ilişkin Kürtçe dövizler taşındı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü polisin zırhlı araçlarla yoğun önlemler aldığı görüldü.

SERHAT KENTLERİ

Muş’un Bulanık ilçesinde de BDP Bulanık İlçe Örgütü öncülüğünde, anadilde eğitim hakkının tanınması ve okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılması talebiyle kitlesel yürüyüş düzenlendi. BDP ilçe binası önünde biraraya gelen ve aralarında BDP Muş İl Başkanı Naif Erol, BDP Bulanık İlçe Eş Başkanları Mahinur Taş ile Nusret Filiz, Bulanık, Malazgirt ve Varto ilçe belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi Aslanpaşa Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. "Em mafê xweyê herî xwezayî zimanê xwe dixwazin" ve "Demokratik çözüm sürecini selamlıyoruz" pankartlarının açıldığı yürüyüşe, okulları boykot eden çok sayıda çocuk da katıldı. "Kürtçe anadilde eğitim istiyoruz", "Ziman dîrokê ziman hebuna meye", "Ziman rumete li rumeta xwe xwedî derkeve" dövizlerinin açıldığı yürüyüşte sık sık, "Be ziman jiyan nabe", "Bijî Serok Apo", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atıldı. Aslanpaşa Caddesi'ne gelindikten sonra kitle adına açıklamada bulunan BDP Bulanık İlçe Eş Başkanı Nusret Filiz, bir toplumun varlık nedeni olan anadilin başka bir toplum ya da sistem tarafından yasaklanamayacağını belirterek, "Anadilde eğitim konusu temel hak ve özgürlükler açısından birey için demokratik bir haktır. Tüm toplumların başta gelen temel haklarından biri kendi dilleri ile düşünmek, eğitim görebilmek, kendini o dille ifade edebilmek ve yazmaktır. Hiçbir heves, siyaset ve alışkanlık bir toplumun dilini ikinci dereceye düşürme hakkını kendinde bulamaz ve bu yetkiyi kendinde göremez. Yeni bir anayasanın dillendirildiği bu süreçte tüm kimlik, dil ve kültürlerin kendilerini eşit olarak görebilmelerinin ve ifade edebilmelerinin önündeki engeller kaldırılmadıkça hak yerini bulamayacaktır. Hayatın her alanında anadilimizle yaşayacağız" diye konuştu. Konuşmanın ardından kitle sloganlar eşliğinde BDP ilçe binasına yürüdükten sonra eylem sona erdi.

Ardahan'ın Göle ilçesinde BDP İlçe Örgütü tarafından ilçe binası önünde anadilde eğitim hakkına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi.

Ağrı'nın (Agirî) Diyadin (Giyadîn) ilçesinde BDP İlçe Örgütü öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda kişi de, anadilde eğitim hakkının önündeki engellerin kaldırılması talebi ile Hükümet Konağı'na yürüdü.

BATMAN EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE YÜRÜDÜ

BDP, KURDİ-DER ve Eğitim Sen Batman Şubesi'nin öncülüğünde yüzlerce kişi Batman'da (Êlîh) "Anadilde eğitim" için yürüdü. Yüzlerce kişinin yanı sıra BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, BDP PM üyesi Nezir Gülcan, BDP İl Eş Başkanı Rahşan Çarboğa, Belediye Başkan Vekili Serhat Temel'in de bulunduğu yüzlerce kişi il binası önünde biraraya gelerek Batman İl Eğitim Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş ardından konuşma yapan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise, "En büyük öğretmenlerimiz annelerimizdir. En iyi okullarımız da evlerimizdir. Devlet bu dili yasaklamış ama her Kürt kendi çocuğunu kendi evinde en iyi şekilde eğitebilir. İkinci mesajımız kurumlarımıza. Bütün kurumlarımızın içinde anadilde eğitim mücadelesi verilmelidir. Üçüncü mesajımız da Batman Emniyet Müdürlüğü, Batman Valiliği, Türk hükümeti ve devletinedir. Anadilde eğitim haktır, anadilde eğitim temel bir insan hakkıdır. Bu hakkın engellenmesi de bu asimilasyoncu politikanın en büyük örneğidir" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra BDP, KURDİ-DER ve Eğitim Sen'den oluşan bir heyet, topladığı 6 bin imzayı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti.

Kozluk’ta da İlçe Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelindi.

Batman ve ilçelerinde boykota katılım oranının yüzde 70 civarında olduğu belirtildi.

TÜRKİYE KENTLERİ DE BOYKOTA KATILDI

Anadilde eğitim talebiyle gerçekleşen okul boykotuna, sadece Kürdistan'da değil Türkiye metropollerinde de katılım oldu. İstanbul'un Şişli, Ataşehir, Sancaktepe, Fatih, Bağcılar ve Eyüp ilçelerinde Kürt çocukları ve velileri anadilde eğitim talebiyle sokaktaydı.

Eğitim Sen Mersin Şubesi ise, herkesin "anadilinde eğitim alma hakkı ve zorunlu din derslerinin kaldırılması" amacıyla başlattığı imza kampanyası kapsamında toplanan imzaları, Mersin İl Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasının ardından Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teslim etti.

KURDİ-DER Adana Şubesi öncülüğünde, BDP Ceyhan Bölge Temsilciliği önüne biraraya gelen yüzlerce kişi  buradan 60. Yıl Manas İlköğretim Okulu önüne yürüyüş gerçekleştirdi.