OHAL’in düzenlenmesine ilişkin kanun teklifi kabul edildi

Meclis Adalet Komisyonu, iki gündür görüşülen OHAL koşullarının yeniden düzenlenmesine ilişkin kanun teklifini kabul etti.

Adalet Komisyonu, “yeni OHAL düzenlemesi” olarak bilinen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni kabul etti.

Değişiklik teklifiyle İl İdaresi Kanunu’na eklenen bir fıkrayla valilere 15 gün boyunca illere giriş çıkışı sınırlama yetkisi getirildi. Ruhsatlı da olsa her çeşit silahın taşınmasını yasaklama kararı da içeren düzenleme şöyle: “Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilir; belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilir veya kısıtlayabilir ve ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilir.”

Valiler, belli yerlerde kişilerin dolaşmalarını kısıtlayabilecek. Sulh ceza hakimi kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde askeri birlik komutanının veya askeri kurum amirinin ya da birim amirinin yazılı emri üzerine kişilerin üst ve araçları özel kağıtları veya eşyası aranabilecek.

Gözaltı süresi içinse “Yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç yakalama anından itibaren 48 saati toplu olarak işlenen suçlarda 4 günü geçemez” deniliyor.

Daha önce OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle yapılan ihraçları kanun teklifi yasalaşınca kurumlar yapabilecek. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSK), Sayıştay, Milli Savunma Bakanlığı’nda oluşturulan komisyonlarca göreve son verme kararları verilebilecek. Geçici madde ile yapılan bu düzenleme 3 yıl boyunca uygulanacak.

Hakim veya birlik komutanı yazılı emri ile jandarma hizmet binaları ve eklentilerinde, askerlik yapan erbaş ve erlerin üstü, özel kağıtları ve eşyası aranabilecek.

Toplantı ve gösterilerle ilgili düzenlemede “İl ve ilçelerde toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergâhı, kamu düzenini ve genel asayişi bozmayacak şekilde yapılır” deniliyordu. Bu maddeye “Vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve katlanılmaz derecede zorlaştırmayacak” ibaresi eklendi. Açık yerlerde yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşü dağılma saati vali kararıyla en geç saat 00.00’e kadar uzatılabilecek.