Mazbataları verilmeyen HDP’liler AYM’ye başvurdu

KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmeyen HDP’li seçilmişler AYM’ye başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbatası verilmeyen ve geri alınan belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyeleri, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.

Mazbataları iptal edilen tüm seçilmişlerle birlikte HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve partinin hukukçu vekilleri Hüseyin Kaçmaz ile Abdullah Koç, AYM önünde buluştu. Burada kısa bir açıklama yapan Başaran, 31 Mart seçimlerinin öyle söylendiği gibi demokratik ve serbest seçim haklarının kullanıldığı bir ortamda geçmediğini hatırlatarak, HDP’nin seçim boyunca yoğun saldırı altında olduğunu hatırlattı.

Tüm baskı ve engellemelere rağmen seçimlerde büyük bir başarı elde eden HDP’li seçilmişlere KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmediğini belirten Başaran, şöyle konuştu: “Ancak maalesef ki öncelikle sandıktan yüzde 70, yüzde 80, yüzde 60 oyla kazandığımız yerlerde YSK kendini halkın yerine koyarak, darbe yaparak belediyelerimize el konulmasını sağlamış. Bizden sonra gelen yüzde 20 gibi çok düşük bir temsiliyeti olan AKP’ye vermiştir. Biz kayyum zihniyetini 15 Temmuz’da darbe girişimi sonrası çeşitli bahanelerle belediyelerimize kayyum atayan dönemden hatırlıyoruz. Bugün kayyumun inceltilmiş, YSK’nin eliyle uygulanmış bir başka versiyonuyla karşı karşıyayız. Bu yüzden bugün YSK’nin bu kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyoruz.”

Yapılan açıklama ardından HDP’li seçilmişler AYM’ye başvuru da bulundu.