Loic Bureau: Oğlum gazeteci

Suriye'de YPG ile ilgili yaptığı röportaj gerekçe gösterilerek Türkiye'de tutuklanan Fransız gazetesi Loup Bureau'nun babası Loïc Bureau ANF’ye konuştu.

Oğlunun Fransa’da 2013’te yayınlanan bir röportaj gerekçe gösterilerek Türkiye’de tutuklandığına dikkat çeken baba Bureau, “Oğlum terörist değil, gazeteci. Gazetecilik faaliyeti terörizmle suçlanamaz. Bu hatadan derhal geri dönülmeli” dedi.

 TUTUKLANMA GEREKÇESİ 2013’TE YAPILAN RÖPORTAJ

26 Temmuz’da Habur sınır kapısından Türkiye’ye giriş yapmak isterken gözaltına alınan ve ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ suçlamasıyla tutuklanan 27 yaşındaki Fransız gazeteci Loup Bureau’nun babası Loïc Bureau, oğlunun 2013’te Fransa’da yayınlanan bir röportajı gerekçe gösterilerek Türkiye’de tutuklandığına dikkat çekti. Oğlunun Suriye’de İŞİD’e karşı savaşan YPG Güçleri’ni konu alan röportajında Türkiye’den hiç bahsetmediğini, tarafsız bir şekilde Suriye’de yaşanan çatışmaları aktardığını belirten baba Bureau, bir gazetecinin yaptığı röportaj nedeniyle tutuklanmasının Fransa açısından anlaşılması güç bir durum olduğunu kaydetti.

MACRON DEVREDE!

Oğlunun şu anda Şırnak T Tipi Cezaevi’nde tek kişilik bir hücrede tutulduğunu ve kendisine kitap, gazetede verilmediğini aktaran Bureau, Fransız konsolosun oğlu Loup ile görüşmek için bir haftadır yaptığı girişimlerin sonuç verdiğini ve 11 Ağustos günü konsolosluk vekillisinin oğlunu cezaevinde ziyaret edebildiğini bildirdi. Oğlunun serbest bırakılması için uluslararası girişimlerin sürdüğünü de dile getiren baba Bureau, Fransız ve Türk Dışişleri Bakanlıkları arasında bu konuda görüşmeler yapıldığını belirtti. Öte yandan 11 Ağustos akşamı ilk kez Élysée Sarayı’ndan yazılı açıklamada bulunan Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun, Loup hakkında Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini beyan ettiğini aktardı.

‘GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR’

Bureau, bağımsız bir gazeteci olan 27 yaşındaki oğlunun dört farklı okul bitirdiğini, 18 yaşından beri savaş muhabirliği yaptığını; Mısır, Ukrayna gibi çok sayıda ülkede yaşanan halk ayaklanmalarını, savaş ve çatışmaları alanda izlediğini anlattı. Oğluna Türk devleti tarafından isnat edilen suçun çok ağır ve gerçekdışı olduğunu kaydeden baba Bureau, “Benim oğlum terörist değil, gazeteci” dedi. Türk hükümetine çağrıda bulunan Bureau, “Gazetecilik bir suç değil. Gazetecilik faaliyeti terörizmle suçlanamaz. Gazetecinin görevi olan biteni kamuoyuna aktarmaktır. Oğlumun yaptığı da bundan ibaret. Bir gazetecinin yaptığı haberler, röportajlar nedeniyle tutuklanması kabul edilemez. Bu anlayışla gazetecilik, gazetecilik olmaktan çıkar. Bu hatadan derhal geri dönülmeli ve oğlum serbest bırakılmalı” dedi. Türkiye’de gazetecilik yaptıkları için tutuklanan yabancı gazeteci sayısının giderek arttığına dikkat çeken Bureau, bu durumun Fransız kamuoyunun büyük tepkisini çektiğini söyledi.