HDP: AKP Soma'nın sorumlularını ödüllendirdi

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt, Soma Katliamı'nın sorumlularının ödüllendirildiğine, AKP'nin iş cinayetlerine göz yumup patronlara destek olduğuna dikkat çekti.

HDP STK ve Siyasi Partilerle İlişkilerden ve Emek Alanından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt, Soma Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.
Katledilen 301 maden işçisini anan Ürküt, "Soma maden katliamı o gün meydana gelen bir facia değildir. Uzun yıllar, uygulanan neoliberal politikalar ile ‘az maliyet-çok kar, az zaman çok iş’ mantığına dayanan kapitalist üretim koşullarının kaçınılmaz bir sonucudur" dedi.

'FACİANIN SORUMLULARI ÖDÜLLENDİRİLDİ'

Aradan geçen 5 yıla rağmen iş cinayetlerine son verecek hiçbir önlemin alınmadığına dikkat çeken Ürküt, "Daha kötüsü facianın yaşandığı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin sahibi ve katliamın bir numaralı sorumlusu Can Gürkan, ödül gibi bir cezanın ardından tahliye edildi. Tahliyeyle de yetinilmedi, maden ocağı işletmesini yasaklayan yargı kararı kaldırıldı ve yeniden maden işletmesinin önü açıldı" diye belirtti.

'AKP İŞ CİNAYETLERİNE GÖZ YUMUYOR'

AKP iktidarının iş cinayetlerine göz yumarak patronlara kol kanat gerdiğine dikkat çeken HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt, şunları da kaydetti:
"Madenlerde iş cinayetlerini önlemenin ön koşulu rödovans uygulamasına son verilmesi, madenlerin kâr amacı güdülmeden devlet eliyle işletilmesidir. Gerekli denetim ve kontrolleri yapacak kurullar oluşturulmadan, denetimler yapılmadan üretim yapılmamalıdır. Mutlaka iş yasası, sendikalar yasası, toplu sözleşme ve grev yasası dahil, hak temelli yeni bir çalışma düzeni kuracak yapısal düzenlemeler yapılmalıdır."