Anayasa Mahkemesi BDP'li yöneticilerin parti binalarına Kürtçe-Türkçe tabela astıkları yargılanamayacaðına karar verirken Ýçişleri Bakanlıðı, Derik Belediyesi'nin kullandıðı bazı Kürtçe isimlerde W, Q ve X harflerinin bulunması nedeniyle inceleme başlattı.
Anayasa Mahkemesi, iki dilli tabela uygulaması kapsamında “Türkçe dışında başka bir dil kullanılması” nedeniyle, parti yetkilileri hakkında dava açılmasının anayasa uygun olmadıðına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin, siyasi parti faaliyetleri kapsamında özellikle parti binalarına Kürtçe veya bir başka dilde tabela asan parti yöneticilerinin cezalandırılması istemiyle davalar açılmayacaðı yönündeki kararın gerekçesi dün Resmi Gazete’de yayımlanırken Ýçişleri Bakanlıðı, Derik Belediyesi'nin kullandıðı bazı Kürtçe isimlerde W, Q ve X harflerinin bulunması nedeniyle inceleme başlattı.
Derik Belediye Meclisi, 2010 ve 2011 tarihleri arasında ilçede bulunan 32 cadde ve 170 sokaðın isimlerini oybirliðiyle deðiştirdi.
"Kenti kimliðiyle buluşturuyoruz" sloganıyla yapılan çalışmalarda Anafartalar, Cebeci, Ziya Gökalp ve Yavuz Sultan Selim gibi cadde isimleri deðiştirilerek yerine Welat, Xab, Rîya Qoserê ve Xelat gibi halkın yıllardır kullandıðı isimler verildi. Ýsim deðişikliðinden sonra cadde ve sokaklara üzerinde yeni isimlerin bulunduðu tabelalar yerleştirildi.
Ýçişleri Bakanlıðı, 2010 ile 2011 yılları arasında belediyenin Kürtçe isim verdiði cadde ve sokaklara ilişkin tüm meclis üyelerine gönderdiði resmi yazıda, şunlara yer verildi: "Derik Ýlçesi'nde bulunan cadde ve sokak isimlerinin Türkçe alfabede yer almayan X, Q ve W harfleri kullanılmak suretiyle deðiştirilerek, cadde ve sokaklara Kürtçe isimler verildiði, alınan meclis kararlarının mülki idare amirinin onayı olmadan veya onayına aykırı olarak uygulamaya konulduðu, bu suretle Belediye Kanunu'nun 81. Maddesi ile 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun hükümlerine muhalefet edildiði, söz konusu kararlarda olumlu oyunuz bulunduðu gerekçesiyle hakkınızda ön inceleme başlatılmıştır."
Bakanlıðın kararına tepki gösteren Derik Belediye Başkan Vekili Doðan Özbahçeci, "Kürtçenin önündeki engelleri ortadan kaldırdık" açıklamaları yapan AKP Hükümeti’nin ikiyüzlü bir iktidar olduðunu belirtti. “Bu iktidarın Kürtçeye tanıdıðı özgürlük sınırları Türkçe alfabedeki 29 harfle sınırlıdır. Bu sınırların içinde W, X ve Q harfleri bulunmamaktadır. Bu ve benzeri kararlar onların gerçek yüzünü yansıtıyor” dedi. Kararı şiddetle kınadıðını ifade eden Özbahçeci, iki yıldır yürüttükleri iki dilli yaşam projesi kapsamında çalışmalarını Kürtçe ve Türkçe yürütmeye devam edeceklerini belirtti.