GÜNDEM 9 OCAK 2020

9 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-9 Ocak 2013’te Paris’te gerçekleştirilen katliamı protesto etmek amacıyla Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı kadınlar, bulundukları her yerdeki Fransız konsoloslukları önünde eylemde olacak.

-Paris katliamının 7 yıldır aydınlatılmamasının başka katliamlara kapı araladığını vurgulayan HDP Milletvekili Remziye Tosun, failler cezalandırılana kadar mücadele edeceklerini belirterek, "Sakinelerin ve Sêvêlerin neferleriyiz" dedi.

-HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, “Bu tecridi fiziksel bir tecrit olarak değerlendirmiyoruz. Bir beden tecrit altına alınmıyor, zihinsel, fikirsel, ideoloji tecrit ediliyor” dedi.

-İstanbul'un birçok ilçesinde kongre düzenleyen HDP tüm baskılara rağmen halkın yoğun ilgisi ile karşılaşırken, HDP İstanbul il başkanı Elif Bulut da partilerinin yeni döneme hazır olduğunu söyledi.

- Van’da bin 130 gündür uygulanan OHAL yasakları nedeniyle baskılar artmaya başladı. Van’ın her caddesi, sokağı polis ve zırhlı araçlarla tutulurken, halk ise sürekli baskı altında.

-Ortadoğu’da gerginliğin arttığı bir ortamda BMGK için hazırlanan bir raporda, Eylül ayında Suudi petrol şirketi Aramco’nun platformlarına yönelik saldırılarda İran yanlısı Husilerin dahlinin olmadığı savunuluyor.

-Fransa, bugün emeklilik yasası reformuna karşı direnişte başta Paris olmak üzere geniş katılımlı eylemlere hazırlanırken, polisin ‘oldukça yüksek’ çatışma riskine karşı uyarması dikkat çekti.