Fransada onbinlerce insan hükümetin eşcinsel evliliklere izin veren kanun tasarısını protesto etmek amacıyla sokaklara çıktı. Eşcinsel evlilik karşıtları, Fransada geleneksel aile yapısının zarar göreceði tezini savunurken, sað partiler için ise, sosyalist cumhurbaşkanı François Hollandea karşı önemli bir politik hamle fırsatı daha doðdu. Katolikliðin aðırlıkta olduðu Fransadaki tartışmaya Papa 16. Benedikt de katıldı.
François Hollandeın Mayıs ayındaki seçimler öncesinde verdiði 60 vaatten biri de eşcinsellerin evlenmesinin önündeki engelleri kaldırmaya yönelikti. Geçtiðimiz hafta bakanlar kurulundan geçen yasa tasarısı, Fransız Medeni Kanununun 143. Maddesinde yer alan evlilik akdi kadın ve erkek arasında imzalanır ibaresini evlilik akdi ayrı cinsten ve ya aynı cinsten kişiler arasında imzalanır şeklinde deðiştiriyor. Yasa tasarısı, önümüzdeki Ocak ayından itibaren Ulusal Meclis ve Senatoda tartışılmaya açılacak.
Ancak, nüfusunun çoðu Hristiyan-katolik olan ülkede, kimi Yahudi ve Müslüman din insanlarının da desteðiyle yasaya karşı ciddi bir muhalefet örgütlendi.
100 ÝLA 200 BÝN ARASI FRANSIZ SOKAKLARA DÖKÜLDÜ
Dün başta başkent Paris olmak üzere birçok büyük şehirde hükümetin eşcinsel evliliklere olanak tanıyan yasa tasarısına karşı protestolar vardı. Pariste polise göre 70 bin, organizatörlere göre ise 200 bin kişi, Lyonda 22 bin (27 bin organizatörlere göre) kişinin katıldıðı yasa karşıtı gösterilere, Marsilya, Nantes, Rennes ve Toulouse gibi kentlerde de binlerce kişi katıldı.
Gösterilerde, bir tek baba, bir tek anne, Medeni kanunu korumak için elele, Eşcinsellere deðil, evliliklerine karşıyız gibi slogan ve pankartlar dikkat çekti.
Toulouse kentindeki gösteriler sırasında eşcinsel evlilik taraftarları ile yaşanan çatışmalara polis göz yaşartıcı gazlar ile müdahale etti. Fransadaki bu eylem, 1999 yılında kabul edilen ve kişilerin evlenmeden yasal olarak birlikteliklerini onaylayan yasaya (PACS) karşı yapılan protestolardan sonra bir ilk.
PAPA DÝN ADAMLARINI DAHA CESUR OLMAYA ÇAÐIRDI
Eşcinsel evliliðe karşı çıkan kesimler arasında Katolik Kilisesinden sað partilere ve kimi sol çevrelere kadar birçok kesim bulunuyor. Kimi eşcinseller de yasaya karşı çıkarken, Müslümanlardan Katoliklere birçok dini çevre aynı noktada buluşmuş durumda.
Yasa karşıtları, Fransada aile kurumunun darbe alacaðından şikayetçiler. Lyon kardinali Philippe Bovardin, Aileler kırılgan yerler gibidir. Daha fazla sarsmamak gerekir diyerek, yasanın giderek zayıflayan aile kurumuna zarar vereceðini söyledi.
Papa 16. Benedikt de Vatikandan yaptıðı açıklamada, piskoposlardan yasa ile ilgili tartışmalara korkmadan, daha güçlü ve kararlı bir biçimde katılmalarını istedi. Fransanın hristiyan geleneðinin görmezden gelinemeyeciðini söyleyen Papa, Fransadaki kiliselerin toplumsal tartışmalara daha fazla katılım saðlaması gerektiðinin altını çizdi.Papa, din adamlarından bu tartışmalara katılırken, özellikle Fransanın laik geleneðine saygılı olunmasını da talep etti.
SAÐ PARTÝLER ÝÇÝN YENÝ BÝR CEPHE
Öte yandan, Ulusal Meclis ve Senatoda çoðunluðu elinde bulunduran Sosyalistler, Yeşiller ve Komünistler yasanın geçmesi konusunda hem fikirler. Anamuhalefet Halk Hareketi Birliði (UMP) ve aşırı saðcı Ulusal Cephe (FN) başta olmak üzere sað partiler ise yasaya sert muhalefet ediyorlar. FN lideri Marine Lepen ile Hristiyan Demokrat Parti başkanı Christine Boutin yasanın referanduma sunulması gerektiðinde birleşiyorlar.
Kimi gözlemciler, sað partilerin bu yasa üzerinden Sosyalist Parti iktidarına karşı yeni bir cephe açmak istediði görüşünde. Ancak, bu yasa üzerinden oluşabilecek bir muhalefetin hükümete ne kadar zarar verebileceði ise tartışma konusu. BVA şirketi tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre ise, Fransızların yüzde 58i eşcinsel evliliðe destek veriyor. Bu oran 2011de yüzde 63 idi.
Yasa karşıtlarının protesto hamlesi ile Fransada din adamlarının da dahil olduðu son yılların en ciddi toplumsal tartışmalarından birinin de önü açılmış oldu. Fransa ile birlikte Almanya, Ýngiltere, Finlandiya, Avusturya ve Ýsviçre gibi ülkeler eşcinsel çiftlerin evlenmeden birlikte olmalarına ve bazı kanuni haklardan yararlanmalarına olanak saðlıyorlar. Portekiz ve Ýspanya gibi Katolik ülkeler ile, Hollanda, Belçika, Danimarka ve Ýsveç ise eşcinsel evliliðe yasal düzenleme getirerek kabul ettiler.
Ýtalya, Romanya ve Türkiye gibi ülkelerde herhangi bir düzenleme bulunmazken, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde ise eşcinsel evlilikler yasayla yasaklanmış durumda.