Son Dakika: Önder Apo’nun tarihi çağrısı yakında ANF’de!

'En kısa sürede toprağımıza dönmek istiyoruz'

'En kısa sürede toprağımıza dönmek istiyoruz'

YPG-YPJ’nin temizlik operasyonu Kobanêlilerin yönünü topraklarına çevirdi. Kobanê’ye dönen sivillerden olan 75 yaşındaki Zelixe Bozan, “Hiçbir yer insanın kendi vatanı gibi olmuyor. Şimdi bıraksalar yola çıkıp yürüyerek Kobanê’ye giderim” dedi. 

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 112’inci gününe giren tarihi direniş YPG-YPJ güçlerinin çetelere karşı başlattığı temizlik operasyonu ile zafere ilerliyor. Kobanê’nin birçok bölgesi çetelerden temizlenirken, her geçen gün güvenli bölge sayısının artması Suruç’ta ki çadır kentlerde kalan Kobanêlilerin yönünü kente çevirdi. Kobanêliler, topraklarına geri dönecekleri günün daha da yakınlaştığını belirtiyor.

‘HER ŞEYİM KOBANÊ’

AFAD tarafından kurulan çadır kente 5 aile olarak yerleştiklerini söyleyen 55 yaşındaki Mistefa Kadir, bir an önce topraklarına dönmek isteyen binlerce Kobanêliden bir tanesi. Kadir, “Biz toprağımıza dönmek isterken, devlet bize yeni çadırlar kurup birçok şey vaat ediyor. Oysa biz vatanımıza bir an önce dönmek istiyoruz” dedi. Kobanê’de çetelere karşı iki çocuğu savaşan Kadir, “Hemen şimdi topraklarıma dönmek istiyorum. Her şeyim, iki çocuğum hepsi Kobanê’de” sözleriyle, duygularını ifade etti.

‘EN KISA ZAMANDA TOPRAĞIMIZA DÖNMEK İSTİYORUZ’

Rojava Çadır Kenti’nde kalan 5 çocuklu Xanim Osman (31) ise, 3 ay önce bir kızının Kobanê’deki direniş cephesinde yaşamını yitirdiğini, diğer bir kızının YPJ’ye katılmak istediğini belirterek, “Çocuklarım olmazsa bu hasta halimle Kobanê’ye gider YPJ saflarında savaşırdım, vatanımı korurdum” dedi. Çeteler Kobanê’ye saldırdığında Kobanê’den çıkmak istemediklerini, ancak YPG-YPJ güçlerinin ısrarları üzerine Suruç’a geldiklerini anlatan Osman, “Kobanê’nin DAİŞ’in eline geçmemesi için gerekirse 5 kız çocuğumla kanımızın son damlasına kadar Kobanê’ye savunuruz. Kobanê’yi cani çetelerden temizleyip en kısa zamanda toprağımıza dönmek istiyoruz” sözleri ile duygularını belirtti.

‘KOBANÊ’Yİ İSTİYORUZ’

Devletin kurduğu AFAD çadırında kalan Ebdo Fariz (57) de, Kobanê’ye geri dönmek için gün saydığını belirtiyor. Urfa-Suruç yolu üzerinde AFAD’ın yaptığı 30 bin kişilik yeni çadır kente kesinlikle gitmeyeceklerini belirten Fariz, “Yeni çadırlara gidersek bize para vereceklerini söylüyorlar. Böylece Kürtleri devletin himayesine sokmak istiyorlar. Bizim vatanımıza gitmememizi, Kobanê’nin DAİŞ’in eline geçmesini istiyorlar” dedi. Fariz, “Biz para, mülk, yemek hiçbir şey istemiyoruz. Biz sadece Kobanê’nin özgürleşmesini, Kobanê’yi istiyoruz” ifadeleriyle de Kobanê’ye dönmenin hasretini dile getirdi.

‘WELAT ŞÊRÎNTİR E’

75 yaşındaki Zelixe Bozan da, Kobanê’ye çok özlediğini, gitmek istediğini, ancak çocuklarının izin vermediğini anlattı. Rojava Çadır Kenti’nde kalan ve artık Kobanê’ye gitme zamanının geldiğini söyleyen Bozan, “Keşke gücüm olsaydı da vatanım için savaşsaydım. Hiçbir yer insanın kendi vatanı gibi olmuyor. Şimdi bıraksalar yola çıkıp yürüyerek Kobanê’ye giderim” dedi. Bozan, Kürt atasözü “Şam şekir e, lê welat şêrîntir e” ile özlemini aktardı.

‘KOBANÊ’NİN TOPRAĞINA KURBAN OLAYIM’

AFAD çadırlarındaki yaşam zorluklarından kaynaklı, 65 yaşında mevsimlik işçi olarak çalışmak zorunda kalan Ali Arif ise, “Kobanê dışında her yer bize cehennemdir” diyerek, Kobanê’ye kısa bir zaman içinde dönmek istediğini söyledi. AFAD çadırlarında yaşamaktan korktuklarını ve devlete güvenmediklerini belirten Arif, “Kobanê’den hiçbir şey almadan eli boş geldik. İki çocuğum Kobanê’de savaşıyor, diğerlerinin nerede olduğundan haberim yok. 3 ay önce torunum şehit düştü. Kobanê’nin toprağına kurban olayım” dedi.