Ekmez: Kobanêlilerin örgütlülüğünü bozmaya çalışıyorlar
Ekmez: Kobanêlilerin örgütlülüğünü bozmaya çalışıyorlar
Ekmez: Kobanêlilerin örgütlülüğünü bozmaya çalışıyorlar
DAİŞ saldırıları nedeniyle gelen Kobanêliler için daha önce 5 çadır kent yapan Suruç Belediyesi 6’ıncı çadır kentin yapımına başladı. Altyapısı tamamlanan çadırkent Urfa Valiliği ve Kaymakamlık tarafından “güvenlik” gerekçesiyle engellenmeye çalışılıyor. Belediye Eş Başkanı Zuhal Ekmez, “Kobanêlilerin örgütlülüğünü ve birlikteliğini bozmak için engel çıkarıyorlar” dedi.
DAIŞ çetecilerinin saldırılarının ardından YPG/YPJ güçlerinin denetiminde kentten sivillerin bir bölümü çıkarıldı. Topraklarını terk eden on binlerce Kobanêli ye kucak açan Suruçlular kent özgürleşene kadar misafir olarak ağırlamak için seferber oldu. DBP’li Suruç Belediyesi öncülüğünde ilçede Arin Mirxan, Kobanê, Rojava, Kader Ortakaya ve Necat Suphi Ağırnaslı adında 5 çadır kent kuruldu. On binlere Kobanêli’nin kaldığı çadır kenttin yetmemesi üzerine Suruç Belediyesi tarafından Külünçe köyü yakınlarında 8 ile 10 bin arasında Kobanêliye ev sahipliği yapacak olan çadır kent yapılması için çalışma başlatıldı.
Alt yapısı tamamlanan çadır kent engellenmeye çalışılıyor. Urfa Valiliği ve Suruç Kaymakamlığı “Güvenlik” gerekçesiyle çadır kentin yapımını engellemeye çalışıyor. Valilik ve Kaymakamlık AFAD’ın 30 bin kişilik bir çadır kent yapacağını öne sürüyor. Kobanêliler ise “Bizim örgütlülüğümüzü hedef alıyor, asimile edilmeye çalışılıyoruz” diyerek kurulacağı belirtilen söz konusu çadır kente gitmeyeceklerini söylüyor.
‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’
DBP Yerel Yönetimler Komisyon üyesi ile Rojava ve Şengal Merkezi Koordinasyonu’ndan Hüseyin Yılmaz, 8 ile 10 bin Kobanêlinin barınabileceği 6’inci çadır kentti açmaya hazırlandıklarını, alt yapısının yapıldığını ve Heyva Sor tarafından gönderilen çadırları da çadır kentte yerleştirildiğini dile getirdi. 6’inci çadırkentin Urfa Valiliği tarafından engellenmeye çalışıldığını belirten Yılmaz, “Çadır kent oluşturulmasının ne tür güvenlik sorunu çıkarabilir ki. Valilik askerle gönderdiğin tebligatta, ‘imar dışı yapı’ olarak tabir ediyor yapacağımız çadır kentti. Bu başlı başına kabul edilecek bir şey değil. Kobanêlilere yardım etmeyen devlet, bizim de yardım girişimlerimizi engellemeye çalışıyor” dedi. Çadır kentti engellemelere rağmen kuracaklarını söyleyen Yılmaz, Kobanêlilerin burada yalnız olmadığını, devletin bu tür girişimleri karşısında geri adım atmayacaklarını dile getirdi.
‘KOBANELİLERİN BEKLEYECEK BİR GÜNÜ BİLE YOK’
Suruç Belediye Eş Başkanı Zuhal Ekmez Külünçe köyü yakınında büyük bir çadır kent inşa ettikleri söyledi. Ekmez, “Çalışmalarımız engellemeye çalışıyorlar. Bununla ilgili Valilikle ve Kaymakamlıkla yaptığımız görüşmede, ‘Siz neden yapıyorsunuz. Biz zaten 30 bin Kobanêli için çadır kent inşa ediyoruz’ diyorlar. Aylardır yapacaklarını söyledikleri çadır kentti ne zaman açacakları tam net değilken bizim yaptığımız çadır kentte engel olmaya çalışıyorlar. Kaldı ki; kış ayındayız ve Kobanêliler’in bir gün bile bekleyecek durumu yoktur” dedi.
‘KOBANELİLERİN EN BÜYÜK DAYANAĞI DİLLERİ’
Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi’nin kendisine ‘Siz kendi çadırlarınızda Kürtçe eğitim veriyorsunuz biz ise Arapça eğitim veriyoruz. İkirciklik yaratmayın’ dediğini aktaran Ekmez, “Kobanê ve Suruç birdir. Gelen Kobanêliler ‘eğer başka yere gitseydik kendimizi çok daha yabancı hissedecektir’ diyorlar. Hala da yabancı hissetme durumu var. Bu coğrafyada tel örgülerden kaynaklı kendini yabancı hissetme durumları oluştu. Kobanêliler devletin çadır kentlerine yerleşmek istemiyorlar” dedi.
‘DİLLERİNİ ELİNDEN ALMAYA ÇALIŞIYORLAR’
Kobanêliler kendi ülkelerinde Kürtçe eğitim aldıklarını dile getiren Ekmez, “Vahşi bir örgütün saldırısı sonunda kendi topraklarından göçmek zorunda kalan bir halkın yaşadığı gerçeklikten bahsediyoruz. Bu insanların en büyük dayanağı dildir. Eğer zorunlu halde topraklarından göç eden insanların dillerini de ellerinden almaya çalışırsanız onlarda bir boşluk yaratmış olursunuz. Devletinde yapmaya çalıştığı şey budur. Kobanêliler’de boşluk yaratmak ve örgütlü bir yapıdan uzaklaştırmaya çalışıyor” diye belirtti.
Ekmez, “Burada da Türk devletinin yapmak istediği, Suruç’taki Kürtleri ve Kobanê’deki Kürtleri birbirinden ayırarak, birliklerini bozmaktır” dedi.
‘AFAD’DAKİLER BİZİM ÇADIR KENLERE GELMEK İSTİYOR’
AFAD çadır kentte kalan Kobanêlilerin Suruç Belediyesi’nin kurduğu çadır kentlere gelmek istediğini dile getiren Ekmez, “Suruç’ta şuan 30 binden fazla kişinin çadır kentte ihtiyacı var. Bizler Kaymakama diyoruz ‘bizim kurduğumuz çadır kentlere bile yeterli değilken neden sorun çıkarıyorsunuz’ bu sefer de ‘güvenlik’ gerekçesiyle öne sürüyorlar. Bizim çadır kentlerin hiç birini güvenliğini AFAD sağlamadı. Çadırlarımızın güvenliği kendimi sağlıyoruz. Kaldı ki; kendilerini oluşturmak istediği çadır kentte ilçenin dışında. Eğer güvenlik sıkıntısı varsa bu çadır kent içinde geçerlidir. Devletin tek isteği Kobanêli ailelere Arapça eğitim vererek onları örgütsüz bırakmaktır” dedi.