Toplu Ýş Ýlişkileri Kanunu Tasarısı, Sendikalar ve Toplu Ýş Sözleşmesi Kanunu adıyla yasalaştı. DÝSK Genel Başkanı Erol Ekici, yasanın işverenler lehine bir içerik taşıdıðına dikkat çekerek, "Otuz yıldır tanıdıðımız, hak ve özgürlüklerin önünde hangi engeller varsa, hepsi artık yasalaştı" dedi.
TBMM'ye geçtiðimiz yıl, 24 Ekim 2011'de sevk edilen, 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 Sayılı Toplu Ýş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu tek metin haline getirildi. BDP-Blok, CHP ve MHP'li milletvekillerinin deðişiklik için önerge vermeleri de sorunu çözmedi; tasarı, işçilerin deðil işverenlerin taleplerini karşılayan bir şekilde yasalaştı.
'ILO VE ANAYASA'YA AYKIRI'
DÝSK Genel Başkanı Erol Ekici, Sendikalar ve yasalaşan Toplu Ýş Sözleşmesi Kanunu'nu ANF'ye deðerlendirdi. "Yıllardır, otuz yıldır çalışanların önünde engel olduðu için yakındıðımız ne varsa, hak ve özgürlüklerin önünde ne varsa, hepsi yasalaştırıldı. Olumlu bulabileceðimiz en ufak bir madde yok" diyen Ekici, düzenlemenin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normları ve Anayasa'nın 90. maddesine aykırı olduðunu açıkladı.
Ekici, sendikanın toplusözleşme yapabilmesi için gereken 2 bin üye şartına dikkat çekerek; ayrıca işkolunda çalışan işçilerin yüzde 1'inin, işyerinde çalışan yüzde 40'ının Ekonomik Sosyal Konseye üye Konfederasyonlara baðlı olmayan sendikaların da işkolunda çalışanların yüzde 3ünü örgütlemesinin gerektiðine deðindi ve yasadaki 'ESK barajı' ile, baðımsız sendikaların üyelerinin toplu sözleşme hakkının çiðnendiðini kaydetti.
6 MÝLYON ÝŞÇÝ ÝÇÝN 'ATILMA', 3 MÝLYONU ÝÇÝN SENDÝKA BULAMAMA TEHLÝKESÝ
"Ýşkolları sayısı 28'den 20'ye düşürüldü, baraj korunuyor, grev yasakları devam ediyor, sendikaların iç işleyişine müdahaleye devam ediliyor; sendika ve konfederasyonların mali denetimleri zorunlu mali müşavirlerce yapılacak" eleştirilerini yürüten DÝSK Genel Başkanı, özel sektörde SGK'ye kayıtlı bulunan 12 milyondan fazla işçinin 6 milyonunun, 30'dan az işçi çalıştıran şirketlerde çalışıyor gösterilmesinin, sendikalı olmaları halinde işten atılmalarına yol açacaðı uyarısında bulundu. Ayrıca 6 yıl içinde yüzde 3 sendikal baraj öngörmesi de Ekici'ye göre, '8 sektörde, toplam 3 milyon 250 bin işçinin toplusözleşme hakkında sendika bulamaması' anlamı taşıyor.
Ekici, şöyle devam etti: "Mesela işkolundan tekstil ve deri birleştiriliyor; 800 bin çalışan 2 milyon 800 bine çıkıyor. Bu işyerinde baraj, 12 eylül kanunu barajı olarak, yüzde 24'e çıkıyor. Dolayısıyla örgütlenilmesi mümkün deðil. DÝSK'e baðlı tekstil sendikasının baraja raðmen örgütlenmesi için yüzlerce kat büyümesi gerek."
'AKP 12 EYLÜL'LE HESAPLAŞMIYOR; ONU MEŞRULAŞTIRIYOR'
DÝSK Genel Başkanı Ekici, "AKP Hükümeti'nin '12 Eylül ile hesaplaşmak istiyoruz' demesine güvenilmemeli. AKP, 2821 yasasının adını deðiştirerek, makyaj yaparak tam da 12 Eylül'ü meşrulaştırıyor" diyerek, bundan sonrası için atacakları adımları açıkladı: "Bunu kabullenmeyeceðiz. Avrupa ILO normlarına uygun bir çalışma yaşamı yasa tasarısı olmadıkça, buradaki makyajları çalışanlar adına kabul etmeyeceðiz. Bundan sonra, yasalaşmış olmasına raðmen ülke çalışanlarının taleplerini karşılayan bir yasa tasarısı için mücadele edeceðiz. Yasa meclisten geçti ancak Cumhurbaşkanı'ndan tekrar meclise gönderilmesi için talepte bulunacaðız. Veya Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaðız."
'TÜRK-ÝŞ VE HAK-ÝŞ'E SESLENÝYORUM...'
Ekici, TÜRK-ÝŞ ve HAK-ÝŞ'e de çaðrıda bulundu: "Görevlerinin temsil ettiði üyelerin çıkarlarını kollamak olduðunu hatırlamalılar. Yasayla milyonlarca çalışan maðdur ediliyor ama mecliste görüşmeler yapılırken, yasa kabul edilirken bile tepki göstermediler; bari şimdi göstersinler. Bunun işverenleri memnun eden, çalışanları memnun etmeyen bir yasa olduðu çok açık. TÜRK-ÝŞ ve HAK-ÝŞ, Başbakan'dan randevu alarak, gazete ilanıyla vekillere mektup göndererek mücadele edilmeyeceðini bilmeli."
YENÝ YASAYA GÖRE BELÝRLENEN ÝŞKOLLARI:
Avcılık, balıkçılık; tarım ve ormancılık, Gıda sanayi; Madencilik ve taş ocakları; Petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç; Dokuma, hazır giyim ve deri; Aðaç ve kâðıt; Ýletişim; Basın, yayın ve gazetecilik; Banka, finans ve sigorta; Ticaret, büro, eðitim ve güzel sanatlar; Çimento, toprak ve cam; Metal; Ýnşaat; Enerji; Taşımacılık; Liman, ardiye ve antrepoculuk; Gemi yapımı ve deniz taşımacılıðı; Saðlık ve sosyal hizmetler; Konaklama ve eðlence işleri; Savunma ve güvenlik ile Genel işler.