Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya Hükümeti arasında barışın saðlanması için Osloda Perşembe günü görüşmeler başlarken, yıllardır barışın saðlanması için taraflar arasında arabuluculuk yapan Kolombiyalı eski Bakan ve Milletvekili Alvaro Leyva Duran Stockholmde yapılan bir toplantıda gerilla hareketiyle Kolombiya devleti arasında yarım asırdır süren anlaşmazlıðı ve barışın saðlanması için gelinen süreci deðerlendirdi. 1984 yılından beri barışın saðlanması için girişimde bulunduðunu ve bundan dolayı 6 yıl Costa Rikada sürgünde yaşamak zorunda kaldıðını belirten Duran son 3 yıldır çalışmalarına ara vermek zorunda kalmasına raðmen hiç bir zaman barışın saðlanması için mücadele etmekten vazgeçmeyeceðini söyledi.
Kolombiyadaki çatışmanın çok basite indirgendiðini söyleyen Duran iç savaşın sona erdiði, liberal ve tutucu partilerin işbaşına geldiði 1950li yıllardan beri Kolombiyada gerilla hareketlerinin var olduðuna dikkat çekti. Batının Kolombiyada süren çatışmaların hem geçmişi hem de bugününe ilişkin tek taraflı bir bilgiye sahip olduðunu söyledi. Kolombiyada çatışmaların 50 yıldan beri deðil 80 yıldır sürdüðünü belirten Duran 1949 yılında Hükümete karşı başlatılan halkçı ve ABD karşıtı ayaklanmanın devlet tarafından bastırıldıðını ve Başkent Bogatanın üçte birinin Ordu tarafından yakılıp yıkıldıðını ifade etti.
MEDYA FARCIN MESAJLARINI ÇARPITIYOR
Kolombiyadaki çatışmaların temelinde yoksulluk ve toprak sorunu olduðunu söyleyen Duran FARCın ortaya çıkmasına yol açan koşullara ve kuruluş sürecinine de deðindi. Bir köylü olan Manuel Marulandanın toprak işlemek amacıyla bir bölgeye yerleşeceðini açıklamasından sonra bir kısım halkın bölgeye giderek konut inşa ettiðini ve üretime başladıklarını söyledi. Marulandanın Hükümete bir mektup yazarak yaşadıkları bölgeye elektirik ve su getirilmesini talep ettiðini ancak hükümetin bu talebe 9 Nisan 1964 günü köylüleri bombalayarak cevap vermesinden sonra FARCın kurulduðunu söyledikten olanların kasıtlı olarak Dünya basınına farklı olarak yansıtıldıðını belirttikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: Kolombiya Hükümeti gerçekleştirdiði katliamlara haklılık kazandırmak için medyayı kullanmada çok yetenekli. FARC çok büyük bir halk desteðine sahip olmadıðı şeklindeki kanı medyanın FARCın mesajlarını tahrif etmesi ve çarpıtmasıyla açıklanabilir. FARC ile Devlet arasındaki çatışmada basın her zaman devletin yanında yer aldı. Bu nedenle Oslodaki barış görüşmelerinde taraf olarak Hükümetinin yanında basının da katılması lazım.
Bundan bir kaç ay önce savaşın durdurulması ve görüşmelerin başlanmasını isteyenleri vatan hainliði ile suçlayan basının şimdi de aynı suçlamayı barış görüşmelerine karşı çıkanlara yönelttiðini söyledi.
Duran, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası tarafından yayımlanan istatistiklerin Kolombiyanın Dünyada sınıf eşitsizliðinin en fazla olduðu 4. ülkesi olduðunu gösterdiðini ancak Hükümetin bunu gizlemek için Başkent Bogotanın merkezine yatırım yaptıðı ve ülkeye gelen delegasyonlara sadece buraların gösterildiðine dikkat çekti. Halkın çoðunun yaşamları boyunca Bogotaya adımlarını bile atamadıklarını, başkentin nerede oduðunu bilmediklerini belirtikten sonra ülkenin % 5ini oluşturan zenginlerin ülkenin kaynaklarının ve zenginliklerinin % 95ini ellerinde bulundurduklarını ifade etti.
Batılı basında Kolombiyadaki anlaşmazlık ve çatışmaların sadece Kolombiya devletiyle FARC arasında olduðu gibi yanlış bir anlayış olduðunu oysa ki Kolombiyada Hükümete karşı savaşan çok farklı gerilla grupları ve Komünist partilerin de bulunduðunu söyledi. Zenginlerin ve toprak sahiplerinin mallarını ve topraklarını korumak için devletten baðımsız olarak kendi askeri milislerini oluşturduklarını belirttikten sonra 50 yıldan beri bu çatışmada yer alan tüm tarafların sorunun çözülmesi için aynı masaya oturmaları gerektiðini söyledi.
YARIM ASIR SÜREN SAVAŞTA 200 BÝN KÝŞÝ YAŞAMINI YÝTÝRDÝ
Gerilla hareketlerinin bundan yarım asır önce daha adil bir düzenin saðlanması ve toprak reformunun yapılması için Kolombiya devletine karşı başlattıkları mücadelede 200 bin kişi yaşamını yitirdi. 4 milyon Kolombiyalı ülkesini terketmek zorunda kaldı. ABD emperyalistlerin desteðiyle gerilla hareketlerini ortadan kaldırmaya çalışan Kolombiya Devleti başarılı olamadı ve yarım asır sonra Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Osloda masaya oturdu.
ALVARO LEYVA DURAN KÝMDÝR?
Alvaro Leyva Duran 1984-1986 yıllarında Kolombiyada Maden ve Enerji Bakanlıðı yaptıktan sonra uzun yıllar Muhafazakar Partinin milletvekilliði yaptı. 2006 ve 2010 yıllarında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı oldu. 1 Ekim 2008 tarihinde Kolombiya ordusunun bombaladıðı Ekvadordaki gerilla kamplarındaki bir bilgisayarda bulunan bilgilerden sonra hakkında FARCla işbirliði yapma suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. 1 yıl süren soruşturmanın sonucu Duranın Kolombiya Hükümeti ve uluslararası kuruluşlar tarafından silahlı çatışmaların son bulması ve rehinelerin serbest bırakılması amacıyla FARC ile müzakerelerin sürdürülmesi için görevlendirildiðini gösterdi. Duranın 1984 yılından beri Kolombiya Hükümeti adına çatışmaların durdurulması için FARC ile görüşmelerde bulunduðu anlaşıldı.