DİSK'e 'işten çıkarma' tepkisi
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi olduğu için 2010 yılında AKP’li Fatih Belediyesi tarafından tek taraflı olarak sözleşmesi feshedilen Temizlik İşçisi Oya Baydak'ın, bu kez de sendika tarafından işine son verildi.
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi olduğu için 2010 yılında AKP’li Fatih Belediyesi tarafından tek taraflı olarak sözleşmesi feshedilen Temizlik İşçisi Oya Baydak'ın, bu kez de sendika tarafından işine son verildi.
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi olduğu için 2010 yılında AKP’li Fatih Belediyesi tarafından tek taraflı olarak sözleşmesi feshedilen Temizlik İşçisi Oya Baydak'ın, bu kez de sendika tarafından işine son verildi. Hakkını aramak için gittiği Şişli DİSK Genel Merkez Binasında muhatap bulamayan Baydak, iki gündür binanın önüne kurduğu çadırda direniyor.
Sendikalı olduğu için 2010 yılında temizlikçi işçisi olarak çalıştığı Fatih Belediyesi'nden sözleşmesi tek taraflı feshedilen Oya Baydak, Genel-İş Sendikası'nın işten çıkarma kararıyla da mağdur oldu. Dört yıldır Genel-İş Avrupa Yakası Bölgesinde çalışan Baydak, 10 günlük kullandığı izin dönüşünde eline sıkıştırılan bir kağıt ile işine son verildiğini öğrendi. Baydak, işten çıkartılma kağıdında hiçbir gerekçe gösterilmediğini iddia etti. Hakkını aramak için Şişli ‘de bulunan DİSK Genel Merkezine gittiğini anlatan Baydak, burada muhatap bulamaması üzerine bina önünde çadır kurup direnişe başladı. Baydak, sendikaya 22 sene boyunca aidat ödediğini ve haksız-hukuksuz bir şekilde işten atıldığını vurguladı.
'SENDİKALAR İŞÇİYE SAHİP ÇIKMIYOR'
Oya Baydak'ın direnişini destekleyen Devrimci İşçi Hareketi (DİH) Sözcüsü Münevver Aşçı, kağıt üzerinde olmasa da DİSK’in doğal üyeleri olduklarını ifade ederek, "Biz devrimciyiz ve sınıf mücadelesi veren insanlarız. Bırakın bir işçinin haklarına sahip çıkmayı, bir sendika artık kendi işçisini sokağa atmaktadır” dedi. Aşçı, sendikanın gerçek sahiplerinin işçiler olduğunu hatırlatırken, ancak Türkiye‘deki sendikacılığın iş imkanına dönüştüğüne işaret etti.
Salı günü Çağlayan Adliyesinde işe geri iade davası açmaya hazırlanan Oya Baydak’ın avukatı Süleyman Gökten, DİSK’in 1967 yılında “Devlet sendikacılığına karşı sınıf sendikacılığı” şiarıyla kurulduğunu hatırlatarak, “Artık düzen sendikacılığı noktasından geçip, patron sendikacılığı noktasına gelinmiştir” savunmasında bulundu.
ÇERKEZOĞLU: KARAR MEKANİZMASI DİSK DEĞİL
Telefonla ulaştığımız DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise, işten çıkartma kağıdında bizzat DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun imzasının yer almasına rağmen, işten atılma konusunda karar mekanizmasının DİSK’te değil, Genel-İş Sendikası olduğunu söyledi. Çerkezoğlu, DİSK olarak direnişteki işçilere hep destek verdiklerini ifade etti.