Dilek Öcalan'dan hükûmete 'Efrîn' soruları

HDP Milletvekili Dilek Öcalan, Başbakan Yıldırım'a Efrîn'e saldırılara ilişkin önerge verdi. Öcalan, Türk devletinin saldırılarında çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği ve köylerin boşaltıldığı belirtildi.

HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Efrîn'e yönelik işgalci saldırılara ilişkin, Türk Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle bugün yazılı soru önergesi verdi.

Öcalan, önergesinde şunları ifade etti:

"TSK, 2017 Nisan ayından itibaren Rojava sınırı olan Hatay ve Kilis bölgesine ağır silahlarla birlikte binlerce asker sevk etmiştir. Türkiye, 27 Haziran günü ise PYD kontrolündeki Afrin bölgesine 22.30 sularında top atışlarıyla saldırı başlatmıştır. Afrin’e yönelik Türkiye tarafından yer yer halen devam eden top atışları sonucu yerel kaynakların iddialarına göre köyler boşaltılmak zorunda bırakılmış ve sivil ölümler yaşanmıştır. Yine Afrin’de bölge halkı son günlerde binlerce kişinin katılımıyla süren saldırıları protesto amaçlı kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirmiştir.

Hükûmet yetkilileri Afrin’e yönelik gerçekleştirilen saldırılara ilişkin Afrin tarafından angajman kurallarının ihlal edildiğini iddia etmiş ve meşru savunma hakkını gerekçe gösteren açıklamalarda bulunmuştur. Bu gelişmelere paralel olarak, ÖSO'nun Sultan Murat Tümeni Komutanı Fehim İsa TRT Haber’e verdiği röportajında; 'Türkiye, bize şubat ayındaki El Bab operasyonundan hemen sonra Afrin saldırısına hazırlanın talimatını verdi. TSK’nin saldırın talimatını bekliyoruz' şeklindeki ifadelerine yer verilmiştir."

HÜKÛMETTEN YANITI BEKLENEN SORULAR

HDP'li Dilek Öcalan, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Rojava sınırımızda bulunan Afrin Bölgesine gerçekleştirilen saldırının amacı ve hukuki gerekçesi nedir?

Afrin bölgesinden geldiği söylenilen ve misilleme gerekçesi olarak gösterilen kaç saldırı olmuştur? Bu saldırılar ne zaman ve nereye yönelik gerçekleşmiştir? İddia edilen saldırılarda yaşamını yitiren ve yararlanan yurttaş var mıdır?

ÖSO'nun Sultan Murat Tümeni Komutanı Fehim İsa’nın basına yansıyan iddiaları doğru mudur? Doğru ise, şahsınız tarafından bu konuda kamuoyu bilgilendirilecek midir?

TSK’nin Afrin’e yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda sivil kişilerin hayatını kaybettiğine yönelik iddialar araştırılmış mıdır?

TSK’nin süren top atışlarına yönelik bölge halkının artan tepkilerine ilişkin Türkiye tarafından herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?

Söz konusu saldırıların, IŞİD'e yönelik Suriye Demokratik Güçleri’nin Koalisyon güçleri ile ortak yürüttüğü Rakka Operasyonu’nun sekteye uğratılmasına yönelik yapıldığı iddiaları doğru mudur?"