Demirtaş: Toplumsal kesimlerin mücadele birliği önemli

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sivil darbe yaptığını söyleyen HDP Eşbaşkanı Demirtaş, bunun karşısında "siyasi partilerden çok toplumsal kesimlerin mücadele birliğinin önemli olduğunu" kaydetti.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Almanca yayın yapan Neue Zuercher Zeitung gazetesine verdiği röportajda, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "sivil darbe yaptığını" kaydederek, buna karşı  "siyasi partiler arasında ittifak yapmaktan çok toplumsal kesimlerin mutabakat ve mücadele birliğinin önemli olduğunu" vurguladı.

'ERDOĞAN SİVİL DARBE YAPTI'

Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çevirerek, sivil darbe yaptığını kaydeden Demirtaş, şunları söyledi: "15 Temmuz darbe girişiminin bütün boyutları ile ortaya çıkarılması AKP tarafından engellendi, darbenin siyasi ayağının üstü örtüldü. Darbecilerin harekete geçmeden önce neden tutuklanmadıkları bir sır gibi saklanıyor. Bir darbe girişimi olduğu konusunda herhangi bir tereddüt yok. Ancak AKP’nin bu sonucun ortaya çıkmasındaki hataları, eksikleri ve suçları örtbas edilmiştir. Erdoğan bu darbe girişimini fırsata çevirmiş ve Türkiye’deki muhalefete karşı sivil bir darbe yapmıştır. Bu sivil darbenin de etkilerini yaşamaya devam ediyoruz."

'ELEŞTİRİLER ERTELENEBİLİR'

Toplumun yaşanan faşizm karşısında "adalet" paydasında bir araya gelip mücadele edebileceğini dile getiren Demirtaş, CHP ve HDP'nin birbirine olan eleştirilerinin ertelenebileceğini kaydetti. Demirtaş, "Adalet ortak paydasında bütün toplumu buluşturabilmek önemlidir. Siyasi partiler arasında ittifak yapmaktan çok toplumsal kesimlerin mutabakatını ve mücadele birliğini sağlamak önemlidir. CHP ve HDP’nin karşılıklı olarak birbirlerine eleştirileri vardır. Ancak bu dönem için bu eleştiriler ertelenebilir" dedi.

'MÜCADELEYE BAĞLI'

"Siyasi rehine" olarak alıkonulduklarını belirten Demirtaş, "Ne zaman çıkarsınız?" şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi: "Bunu dışarıda ve içeride yürüteceğimiz mücadele belirleyecektir. Adil bir mahkeme huzuruna çıkmam ihtimali olmadığından, yargı sürecimin sonucunu da siyasi gelişmeler belirleyecektir. Toplumun özgürlük mücadelesi ile bizim durumumuz birbirini bağlar. Ancak ne kadar kalırsam kalayım, mücadele etmeye devam edeceğim. Demokrasi, özgürlük ve barış ilkelerine hep sahip çıkacağım."