Cumartesi Anneleri’ne polis saldırdı: 17 gözaltı

Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri'ne saldıran polisler, 17 kişiyi gözaltına aldı.

Cumartesi Anneleri’nin gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle gerçekleştirdikleri eylem 943’üncü haftasında sürdü. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararına rağmen polis ablukasındaki Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak istedi. Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, bu hafta da polis engeli ve saldırısıyla karşı karşıya kaldı. 

Anneler, karanfillerle geldiği Galatasaray Meydanı’na yaklaştırılmadı. Çok sayıda polisin bulunduğu meydanda anneler ve beraberindekiler önce ablukaya, daha sonra gözaltına alındı. 

Haber takibi yapmak isteyen basın mensupları da kalkanlarla ablukaya alınan annelerin bulunduğu alana yaklaştırılmadı. 

Aralarında Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in de bulunduğu 17 kişi gözaltına alınarak, İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltı sırasında polisin tutumuna “yaptığınız hukuksuzluktur” diyerek tepki gösteren Cumartesi Annesi Hanım Tosun, sağlık sorunları ve kolunun kırık olduğunu belirtilmesine rağmen, polisler tarafından gözaltına alındı.

Aralarında Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin ve İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen’in bulunduğu 17 kişi gözaltı aracına bindirilerek, İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 

Gözaltına alınanların isimleri şunlar: Mikail Kırbayır, İrfan Bilgin, Eren Keskin, Maside Ocak, Sebla Arcan, Besna Tosun, Ali Tosun, Ali Ocak, Hüseyin Ocak, Hanım Tosun, Yasemin Bektaş, Aylin Tekiner, İkbal Eren, Setenay Yarıcı, Hanife Yıldız, LemanYurtsever, Nuray Çevirmen. 

Cumartesi Anneleri sanal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

“Bayram vesileyle, gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfillerle kayıplarımızın simgesi haline gelen Galatasaray'dayız. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin akıbetlerinin açığa çıkarılması ve sorumlularının cezalandırılmasıyla talebiyle başlattığımız barışçıl eylemimiz, AYM kararına rağmen engelleniyor. Gözaltına alındık.

Bugün bayram... Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfilleri kayıplarımızın simgesi haline gelen Galatasaray Meydanı’na bırakmak için Galatasaray'da bir araya geldik. Galatasaray yasağı ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yaptığımız başvuru da, Galatasaray’daki buluşmalarımızın demokrasinin gereği olduğuna vurgu yapıldı. Bütün engellemelere rağmen hakikati söylemeye devam edeceğiz. Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Bayram vesilesiyle, gözaltında kaybedilen sevdiklerimize sesleniyoruz: Sizi asla unutmayacağız; aklımızda, direncimizde, sözümüzde yaşatacağız. 

Basın açıklamasını engelleyenler, gözaltı kararını verenler ve uygulayanlar, Anayasayı kasten ihlal edenler: Suç işliyorsunuz. Barışçıl protesto hakkımız engellenemez.”