Cilbirê katliamından yaralı kurtulan Efrînli yurttaş anlatıyor

Türk devletinin 21 Ocak'ta Cilbirê köyünde vurduğu tavuk çiftliğinden sağ kurtulan Xalid Rehmano, yanında çalışan Minbicli bir ailenin küçük çocuğunu kucağına aldığını ve çocuğun kucağında can verdiğini söyledi.

Türk devleti, dünyanın dört bir yanından devşirdiği El Kaide, El Nusra ve DAİŞ çetelerinin Efrîn'e yönelik işgal harekatının ikinci gününde (21 Ocak) Efrîn'in Cilbirê köyünde büyük bir katliama imza atmıştı. Köydeki tavuk çiftliğini savaş uçaklarıyla hedef alan Türk ordusu, 8'i aynı aileden, 4'ü de aynı aileden çoğu çocuk 13 kişiyi kişiyi katletti. Katledilen 8 kişilik aile ise Îdlîb'deki iç savaştan kaçarak Efrîn'e sığınmış ve tavuk çiftliğinde çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlardı.

Türk devletinin savaş uçaklarıyla hedef aldığı ve saldırıda ailesinden 4 kişiyi kaybeden kendisi de yaralanan tavuk çiftliğinin sahibi Xalid Rehmano, hastaneden taburcu olduktan sonra yaşadıklarını ANF'ye anlattı. Türk devletinin saldırılarında oğlu, iki kardeşi ve bir yeğenini kaybeden Rehmano, saldırı sırasında yanlarında çalışan Minbicli bir ailenin küçük çocuğunu kucağına aldığını ve çocuğun kucağında can verdiğini söyledi.

'AİLEMDEN 4 KİŞİYİ KAYBETTİM'

Açtığı tavuk çiftliğinde kardeşlerinin yanı sıra Îdlibli 5 ailenin çalıştığını belirten Rehmano, "Çiftliğe yapılan saldırıda kardeşlerim Qedûr Rehmano ile Ehmed Rehmano, 14 yaşındaki yeğenim Ehmed Rehmano ve oğlum Elî Rehmano'yu kaybettim. Ailemden 4 şehit verdim. Bir kardeşimin 7, diğer kardeşimin ise 3 çocuğu var. Bizler sivil insanlarız, sadece işimizi yapıyorduk. Yanımda göçmen 5 aile vardı. Onlar da orada ekmeklerinin derdindeydi" dedi.

'KAÇMAYA ÇALIŞAN ANNE VE ÇOCUKLARINI KATLETTİLER'

Savaş uçaklarıyla yapılan saldırıda İdlibli aileden 8 sivilin şehit düştünü belirten Rehmano, şunları dile getirdi: "Saldırı başlar başlamaz anne çocuklarını alarak asfalt yola doğru koşmaya başladı. Yaklaşık 700-800 metre gittikten sonra uçaklar tarafından bombalanarak katledildiler. Yol yetişmelerine az bir mesafe kalmıştı. Orada çoğu çocuk 8 kişi şehit düştü."

'KÜÇÜK ÇOCUK KUCAĞIMDA ÖLDÜ'

Saldırı sırasında yanlarında çalışan Minbiclı bir ailenin 7-8 yaşındaki çocuğunun korktuğunu gördüğünü ve onu kucağına aldığını belirten Rehmano, "Sonrasını zaten ben hatırlamıyorum. Gözlerimi hastanede açtım. Daha sonra beni kurtaranlar küçük çocuğun kucağımda can verdiğini söyledi" sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

'SİVİL İNSANLARDIK'

Tavuk çiftliğinde 60 bin tavuğun olduğunu belirten Rehmano, "O aileler orada ekmek paraları için çalışıyordu. Bizler de öyle. Hiçbirimiz asker değildik. Bizler sivil insanlardık. Bunu biliyorlardı. Ama Türk devleti savaş uçaklarıyla bizleri bombaladı. Çiftliğimiz yerle bir edildi. Zaten çiftliğimiz sınıra yakındı. Onlar oranın çiftlik olduğunu biliyorlardı. Düşünsenize anne çocuklarını alıp kaçıyor. Kadın olduğu belli, yanındaki çocuklar belli ama uçakları peşine düşüp katlediyor" diye konuştu.