Bir haftada 4 asker 'intiharı', bir yılda 66 ölüm

Bir haftada 4 asker 'intiharı', bir yılda 66 ölüm

Gençlerin zorla askere götürüldüðü Türkiye’de şüpheli ölümler hiç olmadıðı kadar arttı. Ergani’de Burak Kasar adlı askerin intihar ettiði iddia edildi. Hakkari’de de “intihar girişiminde” bulunduðu ileri sürülen bir asker yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Son bir haftada dört asker “intihar” gerekçesiyle şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde 2'nci Mekanize Piyade Tabur Komutanlıðı'nda askerlik yapan Rize doðumlu piyade er Burak Kasar'ın sabah saatlerinde bakım, onarım kademesinde üzerine zimmetli G-3 makineli tüfeði göðsüne dayayarak ateş ettiði öne sürüldü. Kasar'ın olay yerinde yaşamını yitirdiði savunulurken, cenazesi otopsi yapılmak üzere Ergani Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hakkari Dað ve Komando Taburu'na baðlı Piyade Birliði'nde bir askerin intihar teşebbüsünde bulunduðu ileri sürüldü. Adapazarı nüfusuna kayıtlı olduðu belirtilen ve aðır yaralanan Savaş Bozanbonar isimli askerin tedavisi Hakkari Devlet Hastanesi’nde sürüyor.

15 Aralık günü Van'ın Başkale Ýlçesi'ne baðlı Albayrak (Dêr) Sınır Hudut Taburu'nda askerlik yapan Davut Yardımcı'nın intihar ettiði iddia edildi. Yardımcı, hayatını kaybetti.

13 Aralık’ta Antalya'nın Aksu ilçesi Yeşilkaraman Jandarma Karakolu'nda 3,5 aylık asker olduðu öðrenilen 20 yaşındaki Jandarma Er Bekir Yılmaz'ın MP 5 hafif makineli silahını seriye alıp kafasına ateş ederek intihar ettiði iddia edildi. Bekir Yılmaz olay yerinde yaşamını yitirirken, cenazesi otopsi ardından memleketi Samsun’da topraða verildi

YILIN BAŞINDAN BU YANA 66 ÖLÜM

Artan şüpheli ölümlerin ardından Asker Hakları Ýnisiyatifi'nin twitter hesabından 2012 yılının başından bu yana 65 “zorunlu asker” intiharının yaşandıðını, bunlardan sadece 47’sinin basına yansıdıðını belirtti. Kansar’ın hayatını kaybetmesi ile birlikte bu sayı 66’ya yükseldi.

Ýnisiyatif, “Herhangi bir devlet kurumunda peşpeşe 3 genç intihar etse kamuoyu bu kadar ilgisiz kalır mıydı? TSK'yı diðer kurumlardan ayıran ne? Uysal, Bekir ve Davut son bir hafta içinde intihar şüphesiyle yaşamını yitiren 3 zorunlu asker... Bu çocuklar niye öldü? Daha önemlisi bu çocukların ölümünün sorumluluðunu kim üstlenecek? TSK mi asıl sorumlu, yoksa sorunu görmezden gelen siviller mi?“ diye sordu.

2012’DE ŞÜPHELÝ ÖLÜMLER ARTTI

Geçen hafta Milli Savunma Bakanlıðı tarafından yayınlanan verilere göre 2007-2012 yılları arasında 129 asker, “silah kazaları” sonucunda hayatını kaybetti. Son 5 yılda çatışmalar dışında 1108 askerin görev başında hayatını kaybettiðinin ifade edildiði açıklamada bunlardan 263’ünün subay, astsubay; 845’inin ise er, erbaş olduðu belirtildi. Askerlik sırasında hayatını kaybetme nedenleri arasında “intihar” birinci sırada yer alıyor.

Nedeni “intihar” olarak açıklanan asker ölümlerinin özellikle 2012 yılında büyük artış yaşadıðı görülüyor. ÝHD 2011 raporuna göre polis ve askerde 43 şüpheli intihar vakası yaşanırken, bu sayı 2010 yılında 47 olarak kayıtlara geçmişti.

Resmi açıklamalara göre, 1991 ve 2001 yılları arasında TSK içinde 815 şüpheli asker ölümleri yaşanmıştır. ÝHD verilerine göre 1991 ve 2001 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri içinde 433 şüpheli intihar girişimi yaralamalarla sonuçlandı. Gerçek rakamların daha yüksek olduðu tahmin ediliyor.

Şüpheli asker ölümlerine ilişkin ise bugüne kadar ciddi bir tartışma ve soruşturma yürütülmedi. Askerlerin birçoðunun öldürüldükten sonra intihar veya kaza sürü verildiði belirtiliyor. Türkiye dünyada asker “intiharları”nın en fazla yaşandıðı ülkeler arasında yer alıyor.

Bu yıl çatışmaların yoðunlaşmasına paralel olarak “intihar” gerekçesiyle asker ölümlerinde de artış gözleniyor. Ýntihar olarak öne sürülen bazı ölümlerin çatışmalar sırasında gizlenen TSK kayıpları olduðu yönünde de şüpheler var. TSK içerisindeki kötü muamele ise bir sır deðil.