Alternatif medya eğitiminde ikinci dönem
Avrupa’daki Kürt Basın kurumları, basın çalışmalarını büyütmek, gençlerin basına olan ilgisini arttırmak için başlattıkları basın eğitimi çalışmalarına devam ediyor.
Avrupa’daki Kürt Basın kurumları, basın çalışmalarını büyütmek, gençlerin basına olan ilgisini arttırmak için başlattıkları basın eğitimi çalışmalarına devam ediyor.
Avrupa’daki Kürt Basın kurumları, basın çalışmalarını büyütmek, gençlerin basına olan ilgisini arttırmak için başlattıkları basın eğitimi çalışmalarına devam ediyor. Bu amaçla Belçika’nın Liege kentinde 22 Haziran-17 Temmuz tarihleri arasında ikinci basın eğitimi düzenlendi. Avrupa’nın birçok ülkesinden çok sayıda Kürt gencinin katıldığı eğitimde, basın alanına yönelik teorik ve pratik dersler verildi. Gençlerin derslere yönelik ilgi ve katılımı yoğun oldu.
22 Haziran tarihinde gazeteci Baki Gül’ün açılış konuşması ile başlayan eğitim kapsamında gazete, televizyon, radyo, ajans haberciliği ile kamera, fotoğrafçılık gibi kurslar verildi. Kapsamlı program çercevesinde alanlarında deneyimli gazeteciler Ragıp Duran, Medeni Ferho, Amed Dicle, Baki Gül, Mehmet Çiftçi, Devrim Arslan, Nurdoğan Aydoğan, İsmet Kayhan, Hannah Seçil Schnorr, Zilan Diyar ve Murat Utku ders verdi ve tecrübelerini adaylarla paylaştı.
GENÇLER ÖZGÜR BASINI SAHİPLENMELİ
Eğitimin Medya’nın Gücü ve Özgür Kürt Basın Tarihi adlı ilk derslerini gazeteci Baki Gül verdi. Özgür Kürt basınının kattetiği aşamaları anlatan Gül, verilen büyük bedeller üzerine inşa edilen Kürt basın kurumlarının gençler tarafından sahiplenilmesi gerektiğini dile getirdi. Gül, Kürt medyasının kendini her alanda örgütleyerek, profesyonelleştiğini de sözlerine ekledi.
Ardından medya ve iletişim, gazete, televizyon, radyo, ajans haberciliği ile kamera, fotoğrafçılık ve montaj üzerine sunumlar yapıldı ve atölye çalışması yürütüldü.
CİNSİYETÇİLİĞE KARŞI KADIN ODAKLI HABERCİLİK
Eğitimin en fazla ilgi çeken derslerinden biri de medyada cinsiyetçiliği irdeleyerek, kadın odaklı haberciliği esas alan "Kadın ve Medya" dersi oldu. Kadın ve medya dersini veren gazeteci Devrim Arslan, Özgür Basın kurumlarındaki kadın haberciliğinin kadın özgürlüğünün gelişmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ders kapsamında kadın odaklı habercilik üzerine pratik yapıldı.
Eğitim kapsamında gazete, ajans, radyo ve televizyon haberciliğinde de sunumlar yapıldıktan haber yazımı üzerine pratikler yapıldı. Gazeteciler Nurdoğan Aydoğan ve İsmet Kayhan’ın katıldığı gazete ve ajans haberciliği dersinde günlük gazete nasıl çıkarılır üzerine yapılan atölye gençleri oldukça heyecanlandırdı.
KÜRTÇE’NİN İKİ LEHÇESİNDE KURS
Eğitim boyunca Kürtçe’nin Kirmanckî ve Kurmancî lehçeleri üzerine de kurs görüldü. Kurmancî kursunu Almanya Kürt Enstütüsü’nden Aysel Avesta Aydın, Kirmancî kursunu ise gazeteci Zana Azadi verdi. Avrupa’da büyümüş olan gençler, anadillerinde haber yazarak geliştirmeye çalıştı.
‘VERİMLİ BİR EĞİTİM OLDU’
Eğitime yönelik görüşlerini dile getiren katılımcılardan Ramazan Marangoz, eğitimin verimli geçtiğini söyledi. Marangoz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu eğitim ile gazetecilin zorluklarını da öğrenmiş olduk. Haberin nasıl yapılması gerektiğini öğrendik. Akademinin yaşam atmosferi de farklıydı. Ezidisi, Alevisi, Müslümanı birarada kolektif yaşadık. Avrupa’da yaşayan genç arkadaşlarımızın bu kurslara katılmasını öneririm. Diğer bir farklılık da dil kursları oldu. Dimilki ve Kurmanci kurslarının olması da sevindiriciydi.”
Katılımcılardan Dilan Karacadağ ise, ''Kendimi bu alanda geliştirmek ve özgür basında yer almak istediğim için bu eğitime katıldım. Avrupa’da yaşayan gençlerin özgür basın kurumlarında çalışmalarını ve bu eğitime katılmalarını öneriyorum” diye konuştu.
‘GENÇLER BASIN EĞİTİMİNE KATILMALI’
Gazetecilik kursuna katıldığı için mutlu olduğunu belirten Celal Önen ise, “Günümüzün global dünyasında gazetecilik birinci silah haline gelmiş durumda. Kürt halkı için de alternatif medya ekmek ve su kadar gereklidir. Bu nedenle eğitimi çok anlamlı buluyorum” dedi. Diğer bir katılımcı Duygu Oran da, eğitimin gençler için büyük bir fırsat olduğunu, Avrupa’da yaşayan Kürt gençlerinin anadillerin ve Kürt basınkurumlarına sahip çıkması gerektiğini kaydetti.
Eğitimi düzenleyen Kürt gazeteciler ise, eğitimin devam edeceğini, Avrupa ülkelerinde yaşayan Kürt gençlerini kurslara katılmaya çağırdı.
Kürt basın kurumlarının düzenlediği eğitimlerin birincisi geçtiğimiz ocak ayında Almanya’da yapılmıştı.
NOT: Bu haber gazetecilik eğitimi alan gazeteci adayları tarafından hazırlandı.