Alman basını: Erdoğan'ın ılımlı bir çizgi izleyeceğini düşünen yanılır

Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesinin değerlendirildiği Alman basınında Erdoğan’ın ılımlı bir çizgi izlemeyeceği vurgusu öne çıkıyor.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Frankfurter Rundschau'daki yorumda, Erdoğan'ın mevcut milliyetçi, İslamcı havayı önümüzdeki sene genel seçimlere taşımak istediği şu sözlerle ifade edildi: "Türkiye'de Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından işler daha iyiye gitmeden önce daha kötü olacak. Çünkü yeniden seçilen Cumhurbaşkanı kampanyası sırasında ülkesinin sorunlarını nasıl çözeceğini söylemedi. Erdoğan, milliyetçi ve İslamcı yandaşlarını vaatleri ve yalanları ile harekete geçirebildi. Fakat dört nala giden enflasyonu nasıl dizginleyeceğini, kötü durumdaki ekonomiyi nasıl canlandıracağını ve deprem bölgesindeki sayısız evi nasıl inşa edeceğini anlatmadı. Şimdiye kadar bu eksiklikler yerine seçim hediyeleri ile dikkati başka yöne çevirdi. Ancak bu devletin mali kaynaklarını yağmalamış olduğu için bu kaynağı da tüketti. Kimse ondan bunlara cevap vermesi talep etmediği için de zafer kazandığı akşam gelecek seçim kampanyasını başlattı. Gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara'yı kazanmak istiyor. Bunun yanı sıra mevcut havayı, siyasi rakiplerine karşı kullanmak istiyor. Bunlar da pek iyiye işaret değil…"

AVRUPA TÜRKİYE’YE KARŞI SERTLEŞEBİLİR

Stuttgarter Nachrichten gazetesi de Erdoğan'ın daha da sert politikalar izleyebileceğini  Avrupa'nın da gelecekte Türkiye'ye karşı Katar veya Suudi Arabistan'a yönelik tutuma benzer politikalar geliştirebileceğini yazdı.

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından daha ılımlı bir çizgi izleyeceğini düşünenler hayal kırıklığına uğrar” ifadelerinin kullandığı yorumda Erdoğan’ın seçim gecesi bile siyasi rakiplerine daha sert olacağının sinyallerini verdiğini kaydetti.

AB İLE MÜZAKERELER SONA ERMELİ

Pforzheimer Zeitung gazetesindeki yorumda ise AB ile Türkiye arasındaki müzakelerin artık resmen sona erdirilmesi gerektiği şu sözlerle vurgulandı:  "Endişe edildiği gibi Erdoğan, ülkesinde otokrasiyi yaymayı ve insanları yoksulluğa sürükleyen hatalı ekonomi ve para politikasını izlemeyi sürdürecek. Ve daha da zor bir ortak olacak. Buna rağmen, Avrupa Halk Partisi'nin lideri Manfred Weber'in Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine artık son verilmesi çağrısı bir hata. Erdoğan ile AB üyeliğinin bir yanılsama olduğunu herkes biliyor. Ancak Erdoğan'ın Moskova ile arabulucu olarak verdiği değerli hizmete rağmen, AB ile müzakerelerin resmen sona erdirilmesi, Türkiye'yi Avrupa'dan daha da uzaklaştırır. Bu aynı zamanda, Erdoğan'a karşı oy veren Türkler açısından da yıkıcı bir sinyal olur."