‘AKP iktidarında çocuk istismar vakalarında patlama yaşandı’

HDP Ağrı milletvekili Bedran Öztürk, AKP döneminde çocuk istismarlarında patlama yaşandığını kaydetti.

AKP iktidarı döneminde çocuk istismar vakalarında patlama yaşandığına dikkat çeken HDP Ağrı Milletvekili Bedran Öztürk, Adalet Bakanlığı verilerine göre her ay Adli Tıp Kurumu'na 650 vakanın gönderildiğine dikkat çekerek, "Bu da şu anlama geliyor: Türkiye'de günde 21 çocuğun yani yaklaşık olarak her bir saatte 1 çocuğun cinsel istismara uğradığını bu veriler göstermektedir" dedi.

HDP Ağrı Milletvekili Bedran Öztürk TBBM Genel Kurulu'nda AKP iktidarı döneminde artan çocuk istismarı konusunda gündem dışı bir konuşma yaptı. Öztürk, çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının Türkiye'nin kanayan yarası olduğunu, bu vakaların AKP iktidarı döneminde katlanarak artış gösterdiğine dikkat çekerek "yapılan araştırmalarda ortaya çıkan somut verilere göre, özellikle 7-14 yaşındaki çocukların en çok cinsel istismara uğrayan grup olduğu belirtilmektedir. Türkiye'de çocuk istismarına dönük gerçekleşen vakalar hâlen hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Pozantı, Ensar Vakfı, İzmir, Gerger, Adana, Kemer ve en son da Ağrı'da gerçekleşen tecavüz ve taciz vakalarının özellikle AKP'nin iktidar olduğu dönemde sürekli bir artış göstermesi, mevcut durumun sistematik ve yaygın bir hâle geldiğinin en önemli göstergesidir " dedi.

AKP döneminde artan vakalara dikkat çeken Öztürk konuşmasında, AKP'yı suçlamak adına bu konuşmayı yapmadığını fakat verilerin ortada olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "AKP'yi suçlamak adına değil, veriler zaten bunu açıkça ortaya koymaktadır. Sadece Adli Tıp Kurumunun verilerine göre 2012'de 2.395; 2013'te 3.002 olan Adli Tıp Kurumuna başvuru sayısı cinsel istismarla ilgili olarak 2014'ün Ekim ayı itibarıyla 2.449 olarak gerçekleşti. 2015 yılında ise aynı nedenle açılan dava sayısı yaklaşık yüzde 700 artmıştır. Yine, Adalet Bakanlığının 2014 yılındaki verilerine baktığımız zaman, her ay Adli Tıp Kurumuna 650 çocuk cinsel istismar vakası gönderiliyor. Bu da şu anlama geliyor: Türkiye'de günde 21 çocuğun yani yaklaşık olarak her bir saatte 1 çocuğun cinsel istismara uğradığını bu veriler göstermektedir."

AKP iktidarının toplumsal cinsiyet algısı ve kurgusunun neoliberal formun dışında, eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden ideolojik bir içeriğe sahip olduğunu belirten Öztürk, AKP'nin kadın ve erkek kimliğini kendi ideolojik saiklerine göre yeniden dizayn etmeye çalıştığına da vurgu yaptı.

Öztürk çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarının ideolojik ve politik kurguların dışına çıkarılarak buna karşı mücadele edilmesi ve Meclis'inde bunu gündemine alarak bu soruna eğilmesi gerektiğini vurguladı.