AGİT: Türkiye gazetecilere baskıya son vermeli

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, AKP hükûmetine gazetecilere dönük baskılarına son verme çağrısında bulundu.

“Cumhuriyet gazetesi yazarları ve yönetim kurulu üyelerine karşı bugün başlayan dava, Türkiye’de gazeteciliğin korunması ve basın özgürlüğünün iyileştirilmesi yönündeki acil ihtiyacın altını çiziyor” diyen Dêsir, şunları belirtti: "Güçlü ve demokratik bir toplum oluşturmanın ve bu yapıyı sürdürmenin tek etkili yolu ifade özgürlüğü ve güvenliğin birlikte ilerlemesidir. Açık ve ulaşılabilir özgür medya, barışçıl çözümlerin bulunması gibi zor konuların tartışılması için alan yaratmaktadır."

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE ORANTISIZ BASKI!'

Dêsir, sadece gazetecileri değil, sosyal medya kullanıcıları, insan hakları savunucuları ve akademisyenler dahil olmak üzere eleştirel veya farklı görüşleri ifade etme hakkını kullanan birçok kişiyi etkileyen Türkiye’de ifade özgürlüğünün geldiği nokta hakkında endişe duyduğunu kaydederek, şunları ifade etti:

Olağanüstü hal kapsamında alınan önlemler ülkedeki ifade ve medya özgürlüğü üzerinde gereksiz ve orantısız bir baskı kuruyor. Yetkilileri ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğünü korumak için kapsamlı siyasi ve yasal düzenlemeleri gerçekleştirmeye çağırıyorum. Ofisim bu çok önemli süreçte Türkiye’ye yardımcı olmaya hazırdır.”