İşe iadesini isteyen Çapaklı’dan Fiba Holding önünde eylem

Direnişteki Bağımsız Maden-İş üyesi Erdoğan Çapaklı İstanbul’daki Fiba Holding önünde eylem yaparak, “Bizler müzakere zemini istiyoruz. Hakkımızı almadan da buradan asla gitmeyeceğiz!” dedi.

Özyeğin Fiba Holding’e bağlı Polyak Madencilik’ten sendikal faaliyet yürüttüğü için hukuksuz bir biçimde işten atılan Bağımız Maden-İş üyesi Erdoğan Çapaklı, direnişini İstanbul Fiba Holding önüne taşındı.

Polis ablukası altındaki holding önünde açıklama yapan Çapaklı, işe iade edilene kadar yılmadan direneceğini vurguladı.

DGD-Sen, PTT-Sen, İnşaat-İş, Enerji-Sen, Emekçiler Dayanışması, Nakliyat-İş’in destek verdiği eylemde, “Dev Holding bir maden işçisini hukuksuzca işten attı. Sorumlusun Özyeğin/ Fiba Holding” yazılı pankart açıldı.

Sık sık, “ Direne direne kazanacağız”, “ Özyeğin şaşırma sabrımızı taşırma”, “ Yağmur çamur bilmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” “ Ölmek var dönmek yok”, sloganlarının atıldığı eylemde söz alan işçi Çapaklı, yaşadığı süreci anlattı.

‘KOD 46 İLE ŞEREFLİ BİR MADENCİYİ YILDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Polyak Madencilik’ten 4 yıl çalıştığı, 3 yıldır da Bağımsız Maden-İş Sendikası'nda yönetici olduğunu belirten Çapaklı, sendikalı olmasıyla baskıların ve mobbingin arttığına dikkat çekti.

Bu süreçte defalarca disiplin kurullarına sevk edildiğini ve ücretsiz izinlere göndererek açlıkla terbiye etmeye çalıştıklarını söyleyen Çapaklı, ama asla yılmadıklarını vurguladı.

Tam sendikayla Toplu Sözleşme süreci yaklaşırken hiçbir sebep yokken Kod 46 ile gibi ağır bir ithamla işten atıldığını belirten Çapaklı, “Şerefli bir madenciyi yıldırmaya çalışıyorlar. Ben bunu asla kabul etmiyorum. Onurum zedeleniyor burada. Hakkım yeniyor burada. Çünkü böyle bir olay yok. Gerçekte yansımayan bir olayı yansıtmak gerçekten içimizi acıtıyor. Yani burada hükümetin de artık bu kadar sendikaların üzerine gelen bir baskıyı kırmalarını istiyoruz. Bizler sadece onurlu ve şerefli bir sendika anlayışıyla rahmetli Genel Başkanımızın izinden gidiyorduk. Ama maalesef bunu bize yaptırmamak için ellerinden geleni yapıyorlar” diye konuştu.

‘İKİ ÇOCUĞUM VAR, KİRADAYIM’

İki çocuğu olduğunu ve kirada oturduğunu anlatan Çapaklı, geçindirmekle mükellef olduğu bir ailesinin olduğunu ifade etti.

Kod 46 ile işten atıldığı için de iş bulmadığını hatırlatan Çapaklı, Özyeğin’e şöyle seslendi: “Bizler diyalog istiyoruz, müzakere zemini istiyoruz. Bizim derdimiz onurlu bir sendika anlayışıyla yürümek ve bütün emekçilerin hakkını almak. Hakkımızı almadan da buradan asla gitmeyeceğiz, yılmayacağız.”

‘SENDİKAMIZIN ÜYELERİ OLUNCA ORMAN KANUNU GEÇERLİ’

Yaşanan süreci anlatan Umut-Sen avukatlarından Mürsel Ünder ise, Erdoğan Çapaklı’nın işten çıkarılmasının tamamen Bağımsız Maden-İş’e üye olmasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Sendikaya üye olan işçilerin istifa ettirilmesiyle ilgili çok çok yoğun çabalar olduğunu anlatan Ünder, “Bazı amirlerin sendikamızla özel bir husumeti olduğunu biliyoruz. Sendikamız üyeleri söz konusu olunca, orman kanununun ve metazorinin geçerli olduğunu gördük” diye konuştu.

HAKLIYIZ YOLUMUZDAN DÖNEMEYECEĞİZ !

Konuşmaların ardından Bağımsız Maden-İş adına okunan açıklamada, “Biz haklıyız. Yerin yüzlerce kat altında tozun içinde çalışıyoruz. Tehlike altında çalışıyoruz. Akciğerlerimizi kaybediyoruz. Bedenlerimizden parçalar kaybediyoruz. O yüzden sadece öldüğümüzde değil hakkımızı aradığımızda da maden işçisine değer verilsin istiyoruz. İşten atılan üyemiz geri alınana kadar asla bu yoldan dönmeyeceğiz” denildi.

Fiba Holding önündeki bekleyiş sürüyor…