8 kentte anadil eylemleri

8 kentte anadil eylemleri

Eğitim öğretim yılının ilk gününde Hakkari, Şırnak, Mardin, Urfa, Siirt, Dersim, Iğdır, Adıyaman’da anadilde eğitim talebiyle yürüyüşler düzenlendi. Eğitim Müdürlüklerine aynı taleple toplanan binlerce imza teslim edildi.

HAKKARİ

Hakkari’de KURDÎ-DER ve Eğitim Sen Hakkari şubeleri öncülüğünde günlerdir kentin değişik noktalarında kurulan imza stantlarında "anadilde eğitim" ve okullarda zorla okutulan "Andımızın" kaldırılması talebi ile toplanan imzalar, kitlesel bir şekilde yapılan yürüyüşün ardından İl Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edilmek istendi. Çok sayıda kişi çevre yolunun üzerinden Hakkari Valiliği'ne doğru yürüyüşe geçti. Küçük çocukların en ön saflarda "Êdî bese em perwerdehiya zimanê xwe dixwazin", "Zimanê kurdî xetame a sor û şertê me ê sereteye" pankartları ve "Zimanê me rumeta me ye", "Zimanê me hebuna me ye" ve "Em perwerdehiya zimanê xwe dixwazin" dövizleri ile yürüyen kitle, sık sık "Bê ziman jiyan nabe" sloganı attı. Vali Konağı'nın yanına kadar sloganlar atarak yürüyen kitle, burada polis engeli ile karşılaştı. Zırhlı araçlarla yola barikat kuran çok sayıda çevik kuvvet polisi, kitlenin Valilik önüne gidişini engelledi. Yapılan yürüyüşün yasal olmadığını söyleyen polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini duyurdu. Polisin tavrı üzerine grup içinden seçilen 6 kişi, imzaların bulunduğu klasörleri Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etmeye karar verdi. Bu arada kitleye hitaben açıklama yapan KURDÎ-DER Hakkari Şube Başkanı Vasfi Ak ise, Türkçe dışında kalan bütün dillerin inkar edildiğini belirterek, herkesin anadilini kullanmasını istedi. KURDÎ-DER'de eğitim gören ve üzerlerinde "Bi min re kurdî bi xeber bi de" tişörtü bulunan çocuklar, Aram Tigran'ın "Zimanê Kurdî" ve "Gelyê zewalê kur e" türkülerini okudu. Polisin slogan atan bir çocuğun kulağına eğilip, bir şeyler söyledikten sonra çocuğun polise tepki olarak, "Dil haktır önünde engel olmayın" diye slogan atması dikkat çekti. 

Yaklaşık iki saat boyunca oturma eylemine devam eden kitle, Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmeye giden komisyonun dönmesi ile eyleme son verdi. Komisyon yaptığı açıklama ile 21 klasörde yer alan 10 bin 500 imzayı, imza karşılığında kayıt altına aldıktan sonra yetkililere teslim ettiklerini söyledi. 

BDP Şemdinli İlçe Örgütü de, KURDÎ-DER ve STK temsilcileri daha önce topladıkları dilekçeleri Eğitim Müdürlüğü'ne verdi.

IĞDIR 

BDP Iğdır İl Örgütü, "anadilde eğitim" hakkının yasal düzenlemelerle güvence altına alınması ve okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılması talebi ile topladıkları dilekçeleri teslim etmeden önce İl Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda kişinin yanı sıra BDP ve HDK yöneticileri de açıklamaya katıldı. Açıklamada konuşan BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, anadilde eğitimin dünyadaki tüm halkların en doğal ve temel hakkı olduğunu dile getirerek, "Bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt çocuğu, 90 yıldır bu temel ve evrensel haktan yoksun bırakılıyor. Yeni anayasal düzenleme adı altında Kürt halkına sorulmadan, çocuklarına zorla seçmeli ders dayatılıyor" dedi. Açıklamanın ardından grup eylemi sonlandırdı.

URFA

BDP Urfa İl Örgütü, "anadilde eğitim" talebiyle Eyyüp Peygamber Makamı önündeki parkta bir araya gelerek, BDP merkez Eyyübiye İlçe Örgütü binasına yürüyüş yaptı. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, "Andımız kaldırılsın varlığımız insanlığa armağan olsun" pankartı açılarak, Arapça ve Kürtçe anadil taleplerini içeren dövizler taşındı. Yürüyüş ardından İlçe binasının önünde açıklama yapan KURDÎ-DER Yöneticisi Mehmet Hakkı Oymak, AKP iktidarının çözüm sürecinde Kürt dilini yaklaşımının ön açıcı olmadığını söyleyen Oymak, "İnsanlığın temel haklarını lütuf olarak sunmasınlar. Dili inkar gerçekleri inkardır. Dillerin kardeşliği halkımızın arzusu ve mücadele yöntemidir" dedi.

Eğitim Sen Urfa Şubesi ise, 3 günde "anadilde eğitim" talepli topladığı 5 bin imzayı İl Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti.

SİİRT

BDP Siirt İl Örgütü öncülüğünde "anadilde eğitim" talebiyle basın açıklaması yapıldı. Kızılay İş Merkezi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklama yapan BDP Siirt İl Yöneticisi İbrahim Şen, bir halkın anadilinin pazarlık konusu olamayacağını kaydederek, anadilde eğitimin önündeki yasal engellerin kaldırılması talebini sundu. Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, anadilin doğuştan kazanılan bir hak olduğunu kaydederek, anadillerine sahip çıkacaklarını aktardı. 

MARDİN İLÇELERİ

Mardin'in Dargeçit ilçesinde, "anadilde eğitim" talebi ile yürüyüş yapıldı. BDP İlçe Örgütü öncülüğünde gerçekleşen yürüyüşe çok sayıda kişi katıldı. BDP Dargeçit İlçe Örgütü binası önünde toplanan kitle, Hükümet Konağı'na yürüyüş düzenledi. "Be ziman jiyan na be", "Zimane me rumeta me ye" sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından açıklama yapan BDP Dargeçit İlçe Eş Başkanı Selim Kılıç, anadilde eğitim önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Açıklamadan sonra, toplanan "anadilde eğitim" içerikli dilekçeler İlçe Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi. 

BDP Derik İlçe Örgütü, "anadilde eğitim" hakkının tanınması ve "andımız"ın kaldırılması amacıyla toplanan 700 dilekçeyi Derik İlçe Eğitim Müdürlüğü'ne verdi. BDP Derik İlçe Örgütü binasında bir araya gelen çok sayıda kişi, İlçe Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. "Zimanê me rûmeta me ye","Bê ziman jiyan na be" ve "Em perwerdeya bi zimanê dayikê dixwazin" dövizlerinin taşındığı yürüyüş boyunca sık sık, "Bê ziman jiyan na be" sloganı atıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapan BDP Derik İlçe Yöneticisi Mahmut Mercen, Kürt halkının anadilde eğitim hakkı için yıllardır mücadele ettiğini belirterek, okulları bir hafta boyunca boykot edeceklerini söyledi. Açıklamadan sonra toplanan 700 adet dilekçe, BDP'li yöneticiler tarafından İlçe Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Mardin'in Savur ilçesinde, BDP İlçe Örgütü öncülüğünde "anadilde eğitim" talebiyle İlçe Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş ve basın açıklaması ardından anadil talebiyle toplanan dilekçeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verildi. 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde KURDÎ-DER öncülüğünde "Anadilde eğitim" talebine ilişkin Mitanni Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada "Em dixwazin zimanê Kurdî bibe zimanê perwerdahîyê" pankartı açılıp, "Varlığım Türk varlığına armağan değildir", "Zimanê me rûmeta me ye", "Bê ziman jiyan nabe", "Li zimanê xwe. xwedî derkeve", "Jiyan bi Kurdî xweşe" yazılı dövizler taşındı. Basın açıklaması ardından "Anadilde eğitim" kampanyası çerçevesinde toplanan imzalar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi. 

DERSİM 

Dersim'de de Eğitim-Sen Şube üyeleri, "anadilde eğitim ile zorunlu din derslerinin kaldırılması" talebiyle topladıkları imzaları İl Eğitim Müdürlüğü'ne teslim ederek basın açıklaması yaptı. Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP İl Eşbaşkanı Ergin Doğru ile BDP ve EMEP İl örgütü üyelerinin katıldığı açıklamada, "Zorunlu din dersleri kaldırılsın anadilde eğitim istiyoruz" pankartı açıldı. Eğitim-Sen Dersim Sekreteri Hanifi Bekmezci tarafından yapılan açıklamada zorunlu din dersi uygulaması ile anadilde eğitim hakkı talebinin, eğitim alanındaki temel sorunlardan biri olduğunu ifade edildi. Bekmezci,12 Eylül darbesinin ardından hayata geçirilen tekçi eğitim anlayışının AKP Hükümeti tarafından ısrarla sürdürüldüğünü belirterek, "Her türde ve her düzeyde eğitim sınıf, renk, cins, dil ve din gibi ayrımlar yapılmadan sağlanmalıdır. 2013-2014 eğitim öğretim yılının başladığı bugün, örgün ve kamusal eğitim süreçlerinden zorunlu din derslerinin çıkarılmasını ve herkesin anadilinde eğitim alma hakkının tanınmasını talep ediyoruz" dedi. Okullarda okutulan "Andımız"a da değinen Bekmezci, "Hiçbir çocuğun varlığını başka bir millete ya da bireye feda etmesini istemiyoruz. Çocuklarımızın beynini kemiren bu faşizan andın derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Ve bugünden sonra da andımızı öğrencilerimize okutmayacağımızı belirtmek istiyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından, anadilde eğitim hakkı ve zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle toplanan 4 bin imza İl Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi. 

ADIYAMAN 

KURDÎ-DER Adıyaman Şubesi, "Anadilde eğitim" önündeki engellere dikkat çekmek amacıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüş öncesi Engelliler Çarşısı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi "Em bi zimanê kurdî perwerdeye dixwazin" pankartı ile "Kürtçe, Türklere seçmeli ders olsun", "Kurd bê kurdi perwerdeye dixwazin" ve "Bu Andımız ülkeyi böler" yazılı dövizler açtı. KURDÎ-DER, BDP, Eğitim-Sen, PSAKD yanı sıra bir çok sivil toplum örgütü ve dernek destek verdiği yürüyüşte sık sık "Zimanême rûmeta me ye" ve "Bê ziman jiyan nabe" sloganları atıldı. Polisin yürüyüş kortejini ablukaya alması gözlerden kaçmazken, kortejde yürüyen çocukların "Zimanê Kurdî" ezgisini söyleyerek yürümesi ise dikkat çekti. Yürüyüş ardından "Anadilde eğitim" talebi ile toplanan imzalar İl Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edildi. 

ŞIRNAK 

Şırnak'ta KURDÎ-DER öncülüğünde "Anadilde eğitim" talebiyle 15 bin dilekçe İl Eğitim Müdürlüğü'ne yapılan kitlesel yürüyüşle teslim edildi. KURDÎ-DER binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP İl Başkanı Baki Katar, KURDÎ-DER yöneticileri, STK temsilcileri ve Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin bulunduğu çok sayıda kişi Eğitim Müdürlüğü'ne kadar yürüdü. Yürüyüş ardından oturma eylemi ve basın açıklaması sonrası 15 bin dilekçe İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan'a teslim edildi. 

Ankara'nın Mamak ilçesinde de BDP İlçe Örgütü TZP-Kurdî'nin "anadilde eğitim" talebine ilişkin aldığı "boykot" kararına destek vermek amacıyla BDP İlçe Örgütü binası önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamaya HDK, SDP, DEV-LİS üyeleri de destek verdi.