Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2012 yılının gazeteciler açsından en ölümcül ve en fazla tutuklamaların yaşandıðı yıl olduðunu kaydetti. Bir yıl içinde dünya genelinde 88 gazeteci öldürülürken, 193 gazeteci hapsedildi. Rapora göre gazeteciler açısından dünyanın en büyük cezaevi Türkiye.
1995 yılından beri yıllık bilanço hazırlayan merkezi Paristeki RSF, 2012nin gazeteciler açısından en ölümcül yıl olduðunu kaydetti.
88 GAZETECÝ ÖLDÜRÜLDÜ
Rapora göre 2012 yılı içerisinde 88 gazeteci öldürüldü, 879 gazeteci tutuklandı/gözaltına alındı, 1993 gazeteci saldırıya uðradı veya tehdit edildi, 38 gazeteci alıkonuldu, 73 gazeteci ülkelerinden kaçtı, 6 medya çalışanı öldürüldü, 47 net-vatandaşı ve internet gazetecisi öldürüldü, 144 blogcu veya internet vatandaşı tutuklandı.
Gazeteci ölümleri 2011 yılına göre yüzde 33 oranında artış gösterdi. En fazla etkilenen bölgeler 26 ölüm ile Ortadoðu ve Kuzey Afrika, 24 ölümle Asya ve 21 ölümle Sahra Altı Afrikası oldu. Mesleki faaliyetleri çerçevesinde öldürülen 15 gazeteci ile sadece Amerika kıtasında göreceli bir düşüş yaşandı.
1995TEN BU YANA EN ÖLÜMCÜL YIL
1995 yılından bu yana en fazla ölümler 2012de yaşandı. Bu sayı 2011de 67, 2010da 58, 2009da 75 ve 2007de 87 olarak RSF kayıtlarına geçti. 2012 yılında mesleki faaliyetleri çerçevesinde öldürülen gazeteciler, çatışmalar veya saldırıların kurbanı oldular, organize suçlarla baðlantılı gruplar, Ýslamcı milisler ya da yolsuz resmi yetkililerin emirleri doðrultusunda öldürüldüler.
RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, 2012de gazeteci ölümlerindeki bu tarihi artış özellikle Suriyedeki çatışma, Somalideki kaos ve Pakistandaki Taliban şiddetine yüklenebilir derken, bu saldırıların faillerinin cezasızlıktan yararlanmasının, başta bilgi özgürlüðüne yönelik olmak üzere insan hakları ihlallerinin sürmesini teşvik ettiðini belirtti.
Gazeteci ölümleri en fazla beş ülkede yaşandı. Suriyeyi bilgi aktörlerinin mezarlıðı olarak tanımlayan RSFye göre bu ülkede 2012 yılında en az 17 gazeteci, 44 internet gazetecisi ve 4 medya çalışanı öldürüldü. 2012 yılının Somalide gazeteciler için kara bir yıl olduðunun belirtildiði RSF raporunda, bu ülkede 18 gazetecinin öldürüldüðü belirtildi. Her ay bir gazetecinin öldürüldüðü Pakistanda 2012da 10 gazeteci ve bir medya çalışanı saldırılarda hayatını kaybetti. Gazetecilerin organize suçların hedefi olduðu Meksikada 6 gazeteci öldürüldü. Dekorun öteki yüzü olarak ifade edilen Brezilyada 5 gazetecinin öldürüldüðü belirtildi.
193 GAZETECÝ HAPSEDÝLDÝ
Yine RSFye göre hiçbir yıl bu kadar gazeteci tutuklanmadı. 2012 yılında en az 193 gazeteci mesleki aktivitelerinden ötürü hapse atıldı. Bunlara 130 net-vatandaşını da eklemek gerekiyor. Gazeteciler açısından dünyanın beş büyük cezaevi raporda sıralandı. En fazla gazeteci, rekor düzeyde Türkiyede tutuklu.
EN BÜYÜK CEZAEVÝ TÜRKÝYE
Gazeteciler açsından dünyanın en büyük cezaevi Türkiye diyen RSFye göre en az 42 gazeteci ve 4 medya çalışanı mesleki aktivitelerinden ötürü cezaevinde bulunuyor. Bu düzeyin askeri rejimin sonlanmasından bu yana bir ilk olduðunu ifade eden RSF, Utangaç yasal reformlar, genellikle terörizme karşı mücadele adı altında medya çalışanlarına yönelik tutuklama, baskınlar ve davaların ritmini hemen hemen hiç yavaşlatmadı dedi.
Baskıcı yasalar üzerine kurulu adli uygulamaların geniş bir şekilde güvenlikçi, bilgi özgürlüðü ve adil yargılanma hakkına az saygılı olarak kalmaya devam ettiðini kaydeden RSF, tutuklu gazetecilere ilişkin Türkiyede aylarca süren bir araştırmayı kısa bir süre önce tamamladıklarını hatırlattı.
72 GAZETECÝ HAPÝSTE
RSF, Hapisteki 72 gazeteci arasında, örgüt (RSF) en az 42sinin bilgi toplama ve yayma faaliyetlerinden ötürü tutuklu olduðunu tespit etti. Çok sayıda vaka da araştırma aşamasında dedi.
RSF Türkiyede tutuklu gazetecileri şöyle sınıflandırdı:
Mesleki faaliyetleri ile ilgili tutuklu gazeteciler: Bayram Namaz Füsun Erdogan Hikmet Ciçek Tuncay Özkan Mustafa Balbay Soner Yalçin Yalçin Küçük Turan Özlü Hasan Özgünes Tayip Temel Cengiz Kapmaz Abdullah Cetin Ayse Oyman Cagdas Kaplan Dilek Demirel Ertus Bozkurt Fatma Koçak Hüseyin Deniz Ismail Yildiz Kenan Kirkaya Mazlum Özdemir Mehmet Emin Yildirim Nahide Ermis Nevin Erdemir Nilgün Yildiz Nurettin Firat Ömer Celik Ömer Ciftçi Ramazan Pekgöz Sadik Topaloglu Selahattin Aslan Semiha Alankus Sibel Güler Yüksek Genç Zeynep Kuray Ziya Ciçekçi Zuhal Tekiner Mehmet Emin Yildirim Turabi Kisin Özlem Agus Zeynep Kuris Sadiye Eser
Mesleki aktiviteleriyle ilgili tutuklu medya çalışanları: Pervin Yerlikaya Saffet Orman Cigdem Aslan Irfan Bilgiç
Durumu henüz inceleme konusu olan tutuklu medya çalışanları ve gazeteciler: Ali Konar Faysal Tunç Ferhat Ciftçi Hamit Dilbahar Kenan Karavil Murat Ilhan Nuri Yesil Ömer Faruk Caliskan Sevcan Atak Seyithan Akyüz Sahabettin Demir Ahmet Birsin Sebahattin Sürmeli Ferhat Arslan Sultan Saman Bahar Kurt Musa Kurt Mustafa Gök Erdal Süsem Hatice Duman Hakan Soytemiz Erol Zavar Miktat Algül Sükrü Sak Mehmet Haberal
ÇÝNDE 30 GAZETECÝ TUTUKLU
RSF raporuna göre Türkiyeyi Çin takip ediyor. Bu ülkede 30 gazeteci ile 69 net-vatandaşı tutuklu. RSF, Çindeki tutuklu gazeteci sayısının yıllardan beridir aynı düzeyde olduðunu bildirdi. Cezaevi cehennemi olarak ifade edilen Eritrede en az 28 gazetecinin cezaevinde olduðu belirtilirken, Ýran molla cumhuriyetinin korkunç hoşgörüsüzlüðü başlıðı altında gazeteciler açısından dördüncü büyük cezaevinin 26 gazeteci ve 17 net-vatandaşının hapiste oluşu ile Ýran olduðu kaydedildi. RSFye göre beşinci büyük cezaevi, 21 tutuklu gazeteci ve 18 net-vatandaşı ile Suriye.