10 gazeteci rehin alındı

Amed merkezli 21 ildeki siyasi soykırım operasyonlarında 10 gazeteci gözaltına alındı.

Seçimlere sayılı günler kalırken, Amed merkezli Mêrdîn, Sêrt, Çêwlîg, Wan, Şirnex, Êlih, Dîlok, Riha, Bursa, İstanbul, İzmir, Mersin, Mûş, Bedlîs, Colemêrg, Osmaniye, Sêwas, Meletî, Semsûr ve Ankara'da onlarca ev ve iş yerine baskın düzenlendi.

Soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök, ajansımızın muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, haftalık Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, JINNEWS muhabiri Beritan Canözer, gazeteciler Mehmet Yalçın, Mıkail Barut, Salih Keleş ve Remzi Akkaya gözaltına alındı.  

Gazetecilere "Örgüt üyeliği" suçlaması yöneltildi. Gazetecilerin Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği belirtildi.

DFG: AMAÇ KÜRT GAZETECİLERİ SUSTURMAK

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Amed merkezli yapılan operasyonlara tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yapan DFG, amacın Kürt gazetecileri susturmak olduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Diyarbakır merkezli 21 ilde yapılan operasyon kapsamında 100’ü aşkın kişi evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Gazetecilerden, siyasetçilere, avukatlardan sanatçılara kadar çok sayıda kişinin gözaltına alındığı, kurumlarına baskın düzenlenen operasyona 24 saat kısıtlılık kararı konuldu. Aralarında derneğimiz yöneticisi ve Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, gazeteciler Abdurrahman Gök, Ahmet Kanbal, Mikail Barut, Mehmet Yalçın, Osman Akın, Mehmet Şah Oruç, Beritan Canözer, Mehmet Yalçın, Mıkail Barut, Salih Keleş, Remzi Akkaya ve Arif Akkaya gözaltına alındı. Son 10 ayda Kürt gazetecilere yönelik operasyonlarda 27 meslektaşımız gözaltına alınarak tutuklandı. Bu operasyonun da Özgür Basın’ı, Kürt gazetecileri susturmaya yönelik operasyonların devam halkası olduğunu biliyoruz.

Türkiye tarihinin en kritik seçimlerine 19 gün kala yapılan bu operasyon hiç kuşku yok ki bir 'seçim operasyonudur'! Kürt halkını susturmak amacıyla siyasetçilerine, avukatlarına, sanatçılarına ve gazetecilerine yönelik bu operasyonlara derhal son verilmelidir. Özgür Basın 30 yılı aşkın süredir bombalamalar, katletmeler ve gözaltı operasyonlarına boyun eğmedi bugün de eğmeyecek! Özgür Basın’ı susturmaya yönelik bu hamleler nafiledir. Hakikatin kalemini bükemezsiniz. Susturamayacaksınız!”