Xamaney'den mollalara: Düşmanı tanıyın ve hazırlıklı olun

İran ve Rojhilat'ta halkın eylemleri karşısında panikleyen İran dini otoritesi Xamaney, mollalara "Düşmanı tanıyın ve hazırlıklı olun" talimatı verdi.

İran ve Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) halkın yoksulluk, işsizlik ve rejimin baskıcı politikalarına karşı başlattığı eylemler karşısında panikleyen İran dini otoritesi Alî Xamaney, eylemcilere karşı tehditler savurdu. Din adamlarıyla bir araya gelen Xamaney, "düşmanı tanıma ve onların hilelerine karşı hazır olma" çağrısı yaptı.

İran merkezli Mehr Haber Ajansında yer alan habere göre, Kum kentindeki bir toplantıda konuşan Xamaney, “Tarihin bazı dönemlerinde ilim havzaları ve din alimleri zalim ile sömürgeciliğe karşı mücadeleden uzak durdurduğu için büyük darbeye uğradı. Fakat din alimleri İran düşmanlarına karşı durup mücadele ve direniş sahasına girdiğinde başarıyla sonuçlandı. Bunun en mükemmel örneği İslam İnkılabı sırasındaki İmam Humeyni’nin büyük hareketidir" dedi.

1979 devriminin mollaların devrimi olduğunu iddia eden Xamaney, şunları söyledi: "Eğer din alimleri Şah rejimi, karşı mücadelede yer almasaydı İslam İnkılabı hiçbir zaman gerçekleşmeyecekti. Siyasi partiler, siyasi gruplar ve aydınların hiçbirisi, diktatörlük yapan Şah’ın yönetimini çökertmeye gücü yoktu. Halkın geniş çaplı katılımının yanı sıra Allah yolundaki gösterilen fedakarlıklar ve din alimlerinin Şah’la mücadeledeki olumlu etkisi bu hareketin dini yönünü ortaya koymuştur."

Xamaney, isim vermeden ülkede yaşanan eylemleri ve eylemcileri de tehdit ederek, din alimlerinin görevini "inkılapçı olma, düşmanı iyi tanıma ve onların hilelerine karşı hazır olma" şeklinde ifade etti.