Ukrayna ve Rus milisler yüzlerce esiri değiştirdi

Ukrayna’da ordu birlikleriyle Rusya yanlısı güçler arasındaki çatışmalarda karşılıklı esir düşen yüzlerce kişinin değiş tokuş yapıldığı duyuruldu.

2014 başında Rusların çoğunlukta olduğu doğudaki Donbass bölgesinde kontrolü kısmen sağlayan gruplar ile Ukrayna ordusu arasında yılbaşı vesilesiyle esir değiş tokuşu yapıldı.

Interfax ajansının duyurduğuna göre, Rusya yanlısı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri adlı bağımsızlık yanlısı gruplar ile Ukrayna ordusu 400’e yakın esir değiştirdi. Ukrayna ordusu 74 askerine karşılık elindeki 306 Rus milisi serbest bıraktı.

Değiş tokuş işleminin Donetsk bölgesindeki Bakhmut şehri yakınlarında gerçekleştirildiği belirtildi.

Ukrayna’da Rusya yanlısı cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in batı ülkelerinin desteklediği kanlı gösteriler sonrasında görevden alınması sonrasında Yanukoviç, Rusya’ya sığınmak zorunda kalmıştı. İktidar değişimi ardından Rusya yanlısı gruplar doğudaki Donbass coğrafi alanını oluşturan Donetsk ve Lugansk bölgelerini ele geçirmiş, Rusya ise bizzat Kırım yarımadasını ilhak etmişti.

Ukrayna ordusu ile Rus gruplar arasındaki çatışmalarda 10 bini aşkın kişi yaşamını yitirmişti. Çatışmalar, Almanya ve Fransa’nın arabuluculuğuyla Belarus’un başkenti Minsk’te yapılan müzakereler sonrasında ateşkesle sonuçlanmıştı. Ancak Ukrayna ordusu ile Rus milisler arasında çizilen sınır hattında belli aralıklarla çatışmalar yaşanıyor.