Tunus’ta seçimlerin galibi Kais Saed

Tunus’ta ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini muhafazakâr kimliğiyle bilinen hukukçu Kaes Saed kazandı.

 

7 milyonu aşkın seçmenin çağrıldığı seçimlerin ikinci turunda hafta içinde cezaevinden salıverilen medya patronu Nabil Karoui’ye karşı yarışan Saed’in açık farkla kazandığı bildiriliyor. Sandık çıkışı sonuçlara göre Saed’in oyları yüzde 72 ile 77 arasında değişiyor.

Seçime katılım saat 15:30 itibariyle yüzde 39,2 olurken, ilk tura oranla katılımın yüksek olduğu sonucu çıkıyor. İlk tura katılım gün boyunca yüzde 49 olarak gerçekleşmişti.

Seçimlere bağımsız olarak katılan 61 yaşındaki Kais Saed, muhafazakâr kimliğiyle biliniyordu. İslamcı Ennahda adlı partinin de Karoui’ye karşı desteklediği Saed, seçimlerin ilk turunda yüzde 18,4 oy oranıyla birinci gelmişti.

Tunus’ta son bir ayda üç kez sandık başına gidilmiş oldu. Eylül ayındaki cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimleri ardından 6 Ekim’de ise parlamento seçimleri yapılmıştı.  217 sandalyeli Tunus Temsilciler Meclisi seçimlerinde İslamcı Ennahda 17 kayıpla 52 sandalye alarak, yine birinci parti olmayı başardı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Kais Saed’e karşı kaybeden Nabil Karoui’nin partisi ise 38 sandalye ile ikinci oldu. Kalan 127 sandalye ise 20’ye yakın parti ve bağımsız listeleri arasında paylaşıldı.