Tunus’ta protesto eylemleri yayılıyor

Tunus'ta yeni yılda yapılan zamlara karşı başlayan protesto eylemleri şiddetlendi.

İçişleri Bakanlığı, bir çok kentte yaşanan protesto eylemlerinde 200'ü aşkın kişinin gözaltına alındığını, onlarca kişinin yaralandığını açıkladı. Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece çok sayıda kente polis ve asker takviyesi yapıldı.

Başkentin 30 km batısındaki Teburba'daki protesto eylemlerinde bir kişi hayatını kaybetmişti. Güneydeki Gafsa, merkezdeki Kasrin ve Aralık 2010'da Arap baharına beşiklik eden Sidi Buzid kentlerinde de çatışmalar yaşandı.

Teburba'da hayatını kaybeden 45 yaşındaki kişiye ilişkin tartışmalar da devam ediyor.

Eylemciler, bu kişiyi "şehit" ilan ettiler. Otopsi sonuçları henüz açıklanmadı. İçişleri Bakanlığı, eylemcinin polis aracı tarafından ezildiği iddialarını reddederek, vücudunda şiddet izi taşımadığını savundu.

Tunus'ta 2018 yılı mali yasası çerçevesinde 1 Ocak'tan itibaren zamlar geldi ve kemer sıkma politikaları devreye konuldu. Yasa çerçevesinde çok sayıda ürüne vergi zammı geldi. Mazot, otomobil, telefon hizmetleri ve internete erişim bunlardan bazıları.

Turizm ve yabancı yatırımların da düştüğü ülkede hükümet kamu maliyesini dengelemek için başka çözümlerinin olmadığını savundu.