Trump köleci generalleri ‘Amerikan mirası’ diyerek savundu

ABD Başkanı Donald Trump, 19’uncu yüzyılda köleci sistemin sembol isimlerinden olan generallerin adlarının verildiği askeri üslerin isimlerinin değiştirilmesine karşı olduğunu duyurdu.

George Floyd’un katledilmesi ardından dünya geneline yayılan ırkçılık karşıtı gösteriler vesilesiyle gündeme gelen bir başka konu da halen birçok yerde anıtları bulunan eski köle tüccarlarıydı. Avrupalı köle tüccarlarının birçoğunun anıt ve heykellerinin kaldırılmasında olumlu sonuçlar alınırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) köleci sistemi savunan eski generallerin halen onurlandırılıyor olması tepki çekiyor. Bunların başında adları ABD’deki birçok askeri üsse verilen ve Amerikan İç Savaşı’nda güney eyaletlerinin ordusuna komutanlık eden ve savaştan sonra doğrudan köleciliğe dayanan bir devlet isteyen generaller geliyor.

TRUMP KARŞI ÇIKIYOR

Aralarında Braxton Bragg ve Henry L. Benning gibi savaşı kaybeden güneyli generalin adı aradan geçen 150 yılı aşkın süreye rağmen halen birçok askeri üsten kaldırılmış değil.

Son günlerdeki artan taleplere yönelik Pentagon’dan yapılan açıklamada, eski generallerin isimlerinin kaldırılması konusunun tartışılabileceği duyurulmuştu.

Ancak son yıllarda beyazlar dışındaki kesimlere yönelik ırkçılığın artmasına katkı sunmakla suçlanan Donald Trump, dönemin en ırkçı generallerinin isimlerinin kaldırılmasını ‘incelemeye dahi almayacaklarını’ ilan etti.

‘AMERİKAN MİRASININ’ PARÇASI İMİŞ!

Twitter’den açıklama yapan Trump, “Bazıları 10 efsanevi askeri üssün adının değiştirilmesini istiyor. Bu üsler hali hazırda Amerikan mirasının parçasılar” diye yazdı.

“Ordumuza saygılı olun” diye tepki gösteren Trump, hükümetin askeri üslerin adlarının değiştirilmesi konusunu incelemeyi dahi düşünmediğinin altını çizdi.

Oysa Salı günü Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklamada, isim değişikliği konusunda tartışmaya açık olunduğu duyurulmuştu.

NÜFUSUNUN ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASI KÖLELERDEN OLUŞUYORDU

Trump’ın isimlerini değiştirmemekte ısrarlı olduğu generallerden biri olan Henry L. Benning, 1861’de başlayan iç savaşın kazanılması halinde Güney eyaletlerinde tümüyle kölelik sistemi üzerinden ayakta kalacak bir sistemi savunuyordu. İç savaş 1865’te kuzey eyaletlerinin zaferiyle sonuçlanmıştı.

1861’de Florida, Güney Carolina, Missisippi, Alabama, Georgia, Louisiana ve Teksas’tan oluşan Amerika Konfedere Devletleri adlı oluşumun o dönemdeki 9 milyon civarındaki nüfusunun 3,5 milyon kadarını köleler oluşturuyordu.