Trump’ın azil süreci: İlk oylama Perşembe günü

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’a yönelik başlatılan azil soruşturmasının prosedürleri hakkındaki ilk oylamayı perşembe günü yapacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’a yönelik azil soruşturması sürerken, süreçteki ilk oylamanın perşembe günü yapılacağı duyuruldu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Partili Nancy Pelosi tarafından kaleme alınan mektupta, bugüne kadarki sürecin ‘teyidi’ için oylama yapılacağını kaydetti. Oylamanın amacının Trump yönetiminin bugüne kadarki soruşturma sürecinde kullanılan herhangi bir belgeyi geri çekmesi; şahitlerin ifadelerini engellemesini veya gönderilen ifade celplerini reddetmesini önleme amaçlı olduğunun altını çizdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, Demokrat Parti inisiyatifiyle başlatılan azil sürecinin yasal dayanağının olmadığı savı yinelendi. Trump’ın yasal haklarının verilmediğinin savunulduğu açıklamada, ‘gizli ve kapalı kapılar ardında’ ifadeler alındığı iddiası da dillendirildi.

AZİL SÜRECİ NEDEN BAŞLATILMIŞTI?

Donald Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile temmuz ayında yaptığı bir görüşmede, Demokrat Partili Joe Biden’ı zayıflatmak için bu ülkede bulunan oğlu hakkında soruşturma açılmasını istediği iddia edilmişti. Temsilciler Meclisi’nin bileşeni olduğu Kongre tarafından dinlenen üst düzey bir diplomat da suçlamaları güçlendiren ifadeler vermişti.

Söz konusu diplomat, Ukrayna’ya yapılacak askeri ve mali yardımların Joe Biden’in oğlu ‘Hunter Biden’a karşı soruşturma açılması şartına bağlandığını’ öğrendiğini söylemişti. Trump’ın Zelensky ile görüşmesi öncesinde bu yardımları askıya almış olması, Kiev yönetimine Biden üzerinden baskı yapıldığı iddialarını güçlendirmişti.

Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı görevinde bulunan Joe Biden, 2020 seçimleri öncesindeki tüm anketlerde Donald Trump’ı en ciddi farkla yenebilecek Demokrat Parti adayı olarak öne çıkıyor.