Thüringen’de zafer Sol Parti’nin

Almanya’nın Thüringen Eyaleti’nde yapılan seçimler Sol Parti’nin zaferiyle sonuçlandı. Irkçı parti AfD’nin ikinci olduğu seçimlerde iktidar partileri CDU ve SPD ciddi oranda oy kaybı yaşadı.

Almanya’nın doğusunda yer alan Thüringen Eyaleti’nde dün 1,7 milyon seçmen yeni eyalet meclisini seçmek için sandığa çağrıldı. Sol Parti’nin Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ve Yeşiller Partisi ile yönettiği Thüringen’in diğer eyaletlerden farklı olarak önemli bir özelliği var. Çünkü Almanya’nın 16 eyaleti içinde Sol Partili başbakanın bulunduğu tek yer burası.

2014’teki seçimlere göre katılımın yüzde 52’den yüzde 65’e yükseldiği dünkü seçimler yine Sol Partili başbakan Bodo Ramelow’un zaferiyle sonuçlandı. Sol Parti oyunu yüzde 2,8 artırarak yüzde 31’e çıkartması seçimlerin beklenmeyen sürprizi oldu.

Sandıkların kapanmasının hemen ardından televizyon kanalı ARD’nin yayınladığı sonuçlara göre Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun ise yüzde 11 oy kaybederek yüzde 21’e düştü. CDU ile birlikte Merkel hükümetinin ortaklarından olan SPD de yüzde 4 oranında oy kaybederek, ancak yüzde 8’i yakalayabildi.

AfD OYUNU İKİ KAT ARTIRDI

CDU ve SPD’nin ciddi oranda oy kaybetmeleri Başbakan Merkel ve ekibinde şaşkınlık yaratırken, Thüringen’den gelen sonuçların her iki iktidar ortağının arasındaki sorunları daha da derinleştireceği ifade ediliyor. Son dönemlerde Almanya’da yükselişe geçen aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) ise bir önceki seçime göre oyunu yüzde 12 artırarak yüzde 23’e çıktı.

Yeşiller Partisi de Almanya’da popülaritesini ve oy oranını yükselten bir partiydi. Ancak Yeşiller Thrüngen’de yüzde 5’lik barajını zar zor eyalet meclisine girebildi. Aynı şekilde Hür Demokratlar Partisi (FDP) de seçim barajını kıl payı geçebildi. Dünkü sonuçların ardından eyalet meclisindeki kombinasyon da değişti. Sonuçların bu şekilde kalması halinde Sol Parti’nin sandalye sayısı 29, SPD’nin 8 ve Yeşiller’in 5, FDP’nin 5, CDU’nun 21 ve AfD’nin 22’de kaldı.

Bu sonuçlara göre başbakan Ramelow’un liderliğindeki sol blok çoğunluğu elde edemiyor. Ancak sonuçları açıklanmasından hemen sonra konuşan Ramelow “Ben seçildim ve görevimde kalmaya devam edeceğim” dedi. Çünkü Thrüngen Eyaleti’ndeki yasalar bir hükümet kurulmadan da başbakanın görevde kalmasının önünü açıyor.

Ramelow geçtiğimiz yıl sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarla YPG’nin Efrîn’de Türk devletine karşı verdiği direnişe destek vermişti. Başta Almanya olmak üzere uluslararası camianın Türk devletinin saldırılarına sessiz kalmasını protesto eden ve paylaşımları Alman kamuoyunum dikkatini çeken Ramelow AKP’li çeteler tarafından ölümle tehdit edilmişti.