Taliban kadınlara spor salonları ve hamamları da yasakladı

Afganistan’da Taliban rejimi kadınlar için spor salonlarını ve hamamları da yasakladı.

Kadınlar başkent Kabil’deki park ve bahçelerden dışlandıktan sonra bu kez spor salonları ve hamamlara giremeyecek.

"Erdemi Teşvik ve Kötülükleri Önleme” Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Akif Sadık Muhacir, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada “Halkların ve gerillanın iradesiyle kimyasal silahları, işgali ve ihaneti "Spor salonları kadınlara kapalı çünkü antrenörleri erkekti” dedi.

Spor salonlarından bazılarının da karma olmasını gerekçe gösteren Muhacir, geleneksel olarak kadın ve erkeklerin ayrı olduğu hamamlara da kadınların girişini yasakladı.

Muhacir, “Şu an da her evde bir banyo var, bu yüzden kadınlar için bir sorun değil” diye ekledi.

Taliban hafta başında park ve bahçe sorumlularına kapıları kadınlara kapatma talimatı vermişti.

Şimdiye kadar kadın ve erkeklerin parkta birbirleriyle karşılaşmamaları için, her cinsiyete farklı saatler uygulanıyordu.

20 yıllık savaşın ardından Amerikan birliklerinin çekilmesiyle birlikte ağustos 2021’de Taliban’ın iktidara gelmesinden yana Taliban zaten kötü durumda olan kadın özgürlüklerini daha da kısıtladı. Orta okullar kadınlara yasaklandı, kadınların bedeni ve yüzü tamamen örten çarşafla örtünmeye zorlandı. Çok sayıda kamusal işlerden de dışlanan kadınların tek başına kent dışına seyahat etmeleri de engellendi. Parklar kadınların son özgürlük alanlarından biriydi.