Suriye’de en az 340 bin kişi hayatını kaybetti

Suriye’de 7 yıla yakın bir süredir devam eden iç savaşta yaşamını yitirenlerin sayısının en az 340 bin olduğu bildirildi.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yayınlanan ve ‘yerel kaynaklardan edinilen bilgilere’ dayandırıldığı savunulan verilere göre, ölümlerin üçte birine yakınını siviller oluşturuyor.

Mart 2011’de başlayan ve halen birçok bölgede parçalı olarak devam eden çatışmalarda 343 bin 511 kişi hayatını kaybederken, bunlar arasında 102 bini aşkın sivil yer alıyordu. Ekim 2017 sonuna kadar verilerin yer aldığı raporda, ölen siviller arasında 19 bin çocuk ile 12 bin kadın bulunuyordu.

119 BİN ORDU MENSUBU VE REJİM MİLİSİ ÖLDÜ

Gözlemevi raporuna göre çatışmaların tarafları arasında en fazla kayıp veren Suriye rejimi oldu. Buna göre, 62 bini ordu mensubu, bin 556’sı Lübnan Hizbullah’ı üyesi olmak üzere 119 bin rejim yanlısı öldürüldü.

DAİŞ ve diğer ‘cihatçı’ grupların kaybının da 62 bini aştığı belirtilen raporda, radikal İslamcı çetelerin son 4 aydaki kayıplarının en az 4 bin olduğu vurgulandı.

Savaşın tarafı olan diğer tüm güçlerin kaybının ise 59 bin civarında olduğu belirtildi.

Temmuz ile Kasım başı arasındaki çatışmalarda yaklaşık 12 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, bu kişilerin 3 bininin sivil olduğu bilgisi paylaşıldı.

Suriye’de Mart 2011’de başlayan çatışmalar Mayıs ayında varılan uzlaşı kapsamında bazı bölgelerde dursa da, Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) DAİŞ çetelerine karşı Deyrezor’daki hareketi devam ediyor. Suriye ordusu ise Deyrezor’un Fırat’ın batısında kalan kısmında operasyonlar yaparken, Daraya ve Guta bölgelerinde de çatışmalar son günlerde başlamıştı.

İç savaş nedeniyle 6 milyon kadar kişi ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalırken, 4 ila 5 milyon arasında Suriyeli de ülke dışına kaçmış durumda.